Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini pe 1 octombrie. Care este semnificația acestei zile?

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea care marchează începutul lunii octombrie, aceasta având o semnificație foarte importantă pentru români.

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea care marchează începutul lunii octombrie, aceasta având o semnificație foarte importantă pentru credincioși.

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini pe 1 octombrie

În fiecare an, pe data de 1 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sărbătoarea cunoscută de credincioși sub denumirea de “Acoperământul Maicii Domnului” amintește de momentul în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne. Mai exact, pe 1 octombrie 911, în această biserică se făcea priveghere pentru salvarea cetății care era asediată. La ora 4 dimineața, Maica Domnului s-a arătat credincioșilor, aceasta stând în văzduh și rugându-se. În tot acest timp, Sfântul Acoperământ era ținut deasupra capetelor credicioșilor, iar Maica Domnului era înconjurată de apostoli, sfinți și mucenici.

Imediat după ce Maica Domnului s-a arătat credincioșilor, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos i-a spus ucenicului său, Epifanie: “O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”. Auzind acestea, Epifanie i-a răspuns : “O văd, Părinte, şi mă minunez!”, potrivit crestinortodox.ro.

Acest moment important a rămas în istorie sub denumirea de Acoperământul Maicii Domnului și a fost celbrat de-a lungul timpului de Biserică, lucru care se întâmplă și în zilele noastre. Pe 1 octombrie, credincioșilor li se amintește că prin rugăciune, aceștia pot primi ajutorul Maicii Domnului, mai ales în momentele grele ale vieții.

Acoperământul Maicii Domnului. Ce tradiții și obiceiuri se leagă de această zi?

Ziua dedicată prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului reprezenta în trecut momentul în care ogoarele erau pregătite pentru sezonul rece. În plus, în această zi de sărbătoare, fetele se rugau la Sfântul Procoavă pentru ca părul lor să fie unul lung și bogat. Credincioșii obișnuiau ca în această zi să țină post și asta pentru a fi feriți de boli și de evenimentele neplăcute pe tot parcursul anului.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cea mai puternică rugăciune pentru sporul casei

Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea farmecelor

Misterioasa Rugăciune a Lumânărilor Aprinse. Face miracole!

Vezi și ce alte sărbători sunt în calendar ortodox octombrie

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate