În această săptămână nu se ține deloc post! Iată de ce

În această săptămână nu se ține deloc post! Iată de ce

Creștinii care vor să respecte toate zile de post ale anului, țin post miercurea și vinerea în fiecare săptămână pentru a comemora Patimile Domnului. Puțini știu însă că există o săptămână din an în care această tradiție nu trebuie respectată. Este vorba de această săptămână, care este prima din perioada Triodului.

De ce nu se ține post în săptămâna Triodului?

În această primă săptămână din perioada Triodului nu se ține post în zilele de luni, miercuri și vineri. Puțini știu de ce acest obicei este prevăzut în calendarele noatre bisericești, cu trei săptămâni înainte de începerea Sfântului şi Marelui Post al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

“Trebuie să se ştie că în această săptămâna postesc (de trei ori), blestemaţii armeni uratul lor post ce se numeşte de dânşii, a lui Artilurie, iar noi monahii în fiecare zi, chiar şi Miercuri şi Vineri mâncăm brânză şi ouă în ceasul al nouălea, iar mirenii mănâncă carne răsturnând astfel dogmă acelui fel de eres al acelora”, scrie în Rânduiala tipicului Sfintei Patruzecmi, adică a Triodului, din lucrarea Sfântului Sava cel Sfinţit.

Această decizia a fost luată în urmă unor discuţii care i-au vizat pe “ereticii armeni” care hotărâseră un post aspru în această săptămână, conform lonews.ro. Obiceiul acestui post se pare că este destul de vechi și este fiind asociat cu numele Sfântului Grigorie “Luminatorul Armeniei”. Acesta a fost scos – la porunca lui Dumnezeu – din groapa plină de şerpi şi de nămol în care fusese aruncat în speranţa că va muri – de către împăratul necredincios Tiridat.

După o perioadă de 15 ani, acesta a fost scos nevătămat de însuşi Tiridat. El împreună cu alți voievozii şi ostaşi, dar și cu toată casă lui, deveniseră îndrăciţi şi fugeau prin dumbrăvi şi prin câmpii. Prin urmare, împăratul s-a încreștinat, alături de toată oastea sa şi de întregul popor, dar numai după ce au respectat cu toţii, cu stricteţe, un post de 5 zile impus de Grigorie. Postul continuă să fie respectat şi astăzi în Biserica Ortodoxă Armeană.

Această săptămână de “hărţi”, de la începutul Triodului, este explicată de Biserică prin semnificaţiile pe care le are Evanghelia Vameşului şi Fariseului citită în duminica de la începutul acestei săptămâni. Aceasta este o reacţie la modul în care fariseul, mândru şi lăudăros, s-a folosit de faptul că el era postitor, atunci când s-a comparat cu vameşul şi cu ceilalţi oameni.

Foto: libertatea.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Organismul nostru se reînnoiește la fiecare 7 ani! Iată ce modificări aduce fiecare etapă

Top 10 superstiţii românești

Reportaj din noaptea strigoilor – partea a doua

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate