1. Ai incercat zincul?
Cercetari efectuate in laborator au aratat ca zincul impiedica replicarea virusurilor care afecteaza sistemul respirator.
Il poti asimila din peste, fructe de mare, carne slaba si cereale integrale, seminte de dovleac si nuci, numai bune atunci cand ti-e pofta sa rontai ceva.
Daca alegi sa consume zinc sub forma de suplimente, nu lua mai mult de 25 mg/zi, pentru ca altfel vei fi predispusa la anemii si la slabirea oaselor.
2. Vitamine
Aurelia Chelaru, 36 de ani.
„Parca era o regula ca, de doua ori pe an, sa racesc, iar in februarie sa fiu gripata. Am început sa iau un complex de vitamine B pentru imunitate si pentru a-mi recastiga energia, iar medicul mi-a recomandat vitamina D, in lunile fara soare.
De asemenea, iau si suplimente cu vitamina C si zinc, iar de atunci n-am mai avut probleme cu durerile de gat sau cu nasul infundat.
3 Boabele cu vitamine
Fructele de padure negre si rosii sunt adevarate arme pentru intarirea sistemului imunitar pentru ca au in alcatuirea lor numerosi antioxindanti.
Socul sau fructele Acai Berry au un continut ridicat de vitamina C, atat de benefica in tratarea racelii si a gripei. Consuma soc inainte de perioadele de raceala si gripa, pentru a preveni aparitia acestor boli.
Exista si suplimente pe baza de fructe de padure sau soc.
4 Fara alcool
Profit de ocazie pentru a-ti reaminti de aceasta regula, avand in vedere ca alcoolul poate influenta negativ starea ta de sanatate.
Cu totii stim cat de importanta este hidratarea organismului cand vrem sa prevenim racelile si gripele, iar unul dintre efectele consumului de alcool este chiar deshidratarea.
Consuma multe lichide (fara alcool) si citrice.
5 Relaxeaza-te cu un masaj
Masajul relaxeaza, stimuleaza metabolismul, te energizeaza si… te tine departe de raceala.
Este suficienta o sedinta saptamanala de masaj care sa stimuleze zone ale corpului responsabile de reglarea numarului de globule albe.
Scaderea si cresterea leucocitelor influenteaza in mod direct felul in care organismul poate face fata infectiilor.
6 Curcubeul din farfurie
Alege fructe si legume care contin flavonoide – fructe inchise la culoare, legume verzi, fructe si legume rosii sau portocalii.
Dupa caz, combina-le cu alimente bogate in proteine (oua, peste, carne slaba, nuci si seminte, fasole) si foloseste usturoi si condimente atunci cand pregatesti mancarurile, pentru a sta la distanta de infectii.
7 Castigatorul este…
Desi exista numeroase suplimente recomandate in cazul racelilor, castigatoarele sunt cele care contin echinacea.
Un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca persoanele care au luat un astfel de supliment aveau cu 30% mai putine sanse de a se îmbolnavi.
Ia un astfel de supliment pe o perioada de douatrei saptamani, cu o pauza de o saptamana.
8 Apa si sapun sau dezinfectante
Fie ca esti la serviciu sau acasa, exista perioade in care tot ce auzi in jurul tau sunt rafalele de stranuturi si tuse.
Spala-te des pe maini sau foloseste geluri antibacteriene. La serviciu, creeaza-ti un obicei din a sterge biroul, foloseste-ti propriile farfurii, cani, tacamuri si utilizeaza doar prosoape de hartie.
E greu sa eviti zonele aglomerate, insa asigura-te ca ai la indemana servetele.
Autor: Catalina Ioancea
Sanatate: Remedii naturale contra gripei