6 obiective alimentare pentru 2016

La începutul acestui an, îți recomand să schimbi abordarea: în loc să cauți informații despre regimuri pe care oricum știi că nu le vei ține, mai bine stabilește-ți câteva reguli pentru o alimentație corectă.

6 obiective alimentare pentru 2016

Pentru 2016, am pus la punct un plan cu șase obiective care să te ajute să-ți reorganizezi latura nutrițională a vieții: să afli mai multe despre ceea ce mănânci, despre cum poți pregăti sau combina alimentele, despre obiceiuri culinare bune sau rele pe care ți le-ai format ca urmare a stilului de viață alert.

Vreau o viață echilibrată

Se vorbește adesea despre păstrarea echilibrului pe toate planurile, inclusiv cel alimentar. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Prof. dr. univ. Mariana Graur, șefă a Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Iași, explică faptul că „echilibrul nutrițional se bazează pe menținerea balanței între aportul de energie prin alimente și bauturi și consumul de energie prin efortul fizic depus și, de asemenea, pe respectarea meselor principale ale zilei.

Acest lucru va ajuta organismul să dispună permanent de energia necesară, iar sistemul digestiv și glandele secretorii (bila, pancreasul) să fie ferite de suprasarcina și epuizare. De regulă, sacrificat este micul dejun, din cauza lipsei de timp. Însă un iaurt simplu sau probiotic (care să-ți protejeze flora), combinat cu cereale integrale, este hrănitor și la îndemână. Și nu-ți va lua mai mult de cinci minute să-l consumi, acasă sau la birou.

Mănânc pentru a trăi, nu invers

Tocmai de aceea, oferă-i organismului alimente de calitate, diversitate și echilibru nutrițional. Profesorul Dan Dumitrașcu, șeful secției Medicină Internă III a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, arată că sistemul digestiv înseamnă mai mult decât nutriție.

„Intestinul produce 95% din secreția de serotonină, un neurotransmițător implicat în producerea somnului, în procese mentale și afective, în funcțiile motorii, în termoreglare, în reglarea tensiunii arteriale. Astfel, intestinul influențează echilibrul emoțional și susținerea activității noastre zilnice. Tocmai de aceea, trebuie să fii mult mai atentă la semnalele pe care ți le transmite organismul și să iei imediat măsurile de protecție necesare.

Gustările, obligatorii

Fie că sunt sub formă de iaurt sau fructe, gustările ar trebui să fie de nelipsit din alimentația zilnică. Din păcate, termenul de gustări este asociat în mod greșit cu alimentele care nu furnizează organismului substanțe de calitate, doar o stare de satisfacție de moment.

Prăjelile, de domeniul trecutului

De ce? Un calcul simplu este suficient pentru a te pune pe gânduri. Cartofii prăjiți au 330 de calorii, spre deosebire de cartofii copți, care au 110 calorii pe 100 g. Atât de mare este diferența! Iar acesta este doar unul dintre argumente.

Eu aleg desertul, nu el pe mine

Asta înseamnă că dacă ții la siluetă și la sănătate, nu vei alege mereu doar prăjiturile cu cel mai mare conținut de grăsimi și calorii. Un iaurt cu fructe poate fi un desert la fel de delicios, răcoritor și ușor din punct de vedere caloric. O altă variantă ar fi să pregătești o salată de fructe pe care să o ornezi cu un iaurt simplu.

Voi citi lista de ingrediente

Dincolo de ambalajul atrăgător, pe etichetă există informațiile care să te ajute să iei cea mai bună decizie în legătură cu produsul pe care vrei să îl cumperi: corespunde nevoilor tale? Află citind lista de ingrediente și valorile nutriționale.

Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate