Ești genul de persoană căreia îi e frică să se expună în public și numai gândul că vei fi înconjurată de oameni te face să tremuri de frică? Ți-ai dori să nu fii nevoită să suporţi toate stările acestea neplăcute pe care îți este greu să le descrii în cuvinte. Nu înţelegi cum unele persoane pot ţine discursuri în faţa a zeci sau sute de oameni. Ai vrea să ai un grup al tău de prieteni, să ieșiți împreună, să mergeți într-un club, dar toţi se îndepărtează de tine și nu înţelegi de ce. Sau poate că tu îi eviți, așa cum eviți cam toate relaţiile sociale pentru că îți creează anxietate. Ce se întâmplă? Probabil suferi de fobie socială. Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune:
Ai experimentat o grămadă de stări și simptome, de la frică excesivă, fără un temei real, la tremurat, crampe musculare atunci când te-ai aflat în faţa unei adunări, obraji roșii, dorinţa de a te ascunde. Crezi că te privesc, te etichetează, apoi te judecă, iar tu nu ai voie să greșești. Așa că cea mai la îndemână soluţie este să fugi de ei.
Poate că ai mai auzit de fobie socială. Ei bine, e important să știi că nu ţi se întâmplă doar ţie. Prevalenţa pe glob este de 13% din populaţie. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii de fobia socială.
Care sunt cauzele apariţiei fobiei sociale
Fobia socială debutează spre sfârșitul adolescenţei. Își scoate colții exact în perioada în care nevoia de libertate crește, dar persoanele afectate rămân captive în propriile frici iraţionale. Ar vrea să iasă cu colegii lor, dar se tem.
Părerile specialiștilor în domeniu vin să facă lumină. Psihanaliștii spun că fobia socială este strâns legată mai ales de anxietatea de castrare, respectiv Complexul lui Oedip și Complexul Electra. Potrivit lui Young, fobia socială are la bază scheme dezadaptative timpurii.
Potrivit abordării sistemice de cuplu și familie, fobia socială are ca și cauze principale determinante relaţii bazate pe legături nesigure și dificile, mesaje negative comunicate de părinţi în copilărie, pattern-uri disfuncţionale, acordare scăzută a autonomiei și comunicare deficitară', după cum specifică psihologul Raluca Ignat.
Ce e de făcut?
O evaluare psihologică urmată de iniţierea psihoterapiei poate ajuta persoanele afectate de fobie socială să scape de neplăceri și să ducă o viaţă socială normală.
foto: Shutterstock
Citește și:
Cum a apărut Fecioara Maria la Fatima
Un nou studiu scoate la iveală inutilitatea învățării derivatelor şi integralelor în liceu