Vitamina care ar putea proteja împotriva Alzheimer

O vitamină găsită în zeci de alimente poate oferi o protecție împotriva bolii Alzheimer. Nu există un remediu pentru boala care se agravează progresiv și este diagnosticată la un număr foarte mare de oameni din întreaga lume.

O echipă condusă de profesorul Jessica Tanis de la Universitatea din Delaware are noi indicii despre cum ar putea fi prevenită. Ei au folosit viermi pentru cercetările lor, care devin complet paralizați atunci când au Alzheimer.

Se crede că boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență, este cauzată de acumularea de proteine ​​în și în jurul celulelor creierului. Una dintre proteinele implicate se numește amiloid, din care depozitele formează plăci în jurul celulelor creierului și distrug memoria.

Aceste proteine ​​opresc viermii să se zbată în 36 de ore după ce ajung la vârsta adultă, au descoperit profesorul Tanis și echipa. Ei au folosit acest lucru pentru a afla ce schimbări în dieta viermilor ar putea opri apariția bolii Alzheimer, descoperind că o vitamină cheie era protectoare.

În timp ce viermii sunt în mod clar diferiți de oameni, ei sunt utili pentru cercetarea bolii Alzheimer.

„Viermii pe care îi folosim cu toții au exact același fundal genetic, ei reacționează la beta-amiloid așa cum o fac oamenii și putem controla exact ceea ce mănâncă, astfel încât să putem ajunge cu adevărat la mecanismele moleculare la lucru', a declarat profesorul Tanis, potrivit The Sun.

După ani de cercetare, echipa a descoperit că, în timp ce toți viermii au fost cultivați cu o dietă de E.coli, o tulpină de E.coli avea niveluri mai mari de vitamina B12 decât celelalte.

„Când am dat vitamina B12 viermilor care aveau deficit de vitamina B12, paralizia a apărut mult mai lent, ceea ce a rezultat imediat că B12 este benefică. Viermii cu B12 au avut, de asemenea, niveluri mai mari de energie și stres oxidativ mai scăzut în celulele lor', a explicat profesorul Tanis.

Adăugarea vitaminei în dietă a funcționat doar dacă animalele aveau deficit de ea, a constatat studiul, publicat în Cell Reports. B12 nu a avut nici un efect asupra nivelurilor de amiloid pe care le aveau viermii, sugerând că, în schimb, își neutralizează efectele.

„Am identificat în esență această cale moleculară și căutăm să vedem ce altceva activează. Poate B12 să fie protector pentru mai multe boli neurodegenerative, cum ar fi scleroza laterală amiotrofică și Parkinson? Ne uităm la asta. În acest moment, nu există un tratament eficient pentru boala Alzheimer.

Există anumiți factori pe care nu îi poți schimba, nu poți schimba faptul că îmbătrânești și nu poți schimba o predispoziție genetică la boala Alzheimer. Dar un lucru pe care îl poți controla este ceea ce mănânci. Dacă oamenii și-ar putea schimba dieta pentru a afecta debutul bolii, ar fi fantastic. Este ceva ce laboratorul meu este încântat să continue să exploreze', a mai declarat specialistul.

B12 poate fi consumat numai prin alimente, în mare parte din surse animale, cum ar fi produsele lactate, ouăle, peștele, carnea și păsările de curte. Carnea de vită, sardinele, ficatul de animale, somonul și iaurtul se numără printre alimentele bogate în B12.

Natural sources of Vitamin B12 (Cobalamin) for normalization of sleep; ensuring normal brain function; supporting the respiratory system; alzheimer’s deasease treatment. Top view with copy space

Indiferent dacă B12 poate sau nu poate preveni Alzheimer la oameni, rămâne o parte importantă a unei diete sănătoase. Experții spun că una dintre singurele moduri prin care poți ajuta la ameliorarea bolii Alzheimer este să mănânci sănătos, precum și să faci exerciții fizice, să renunți la fumat, să consumi alcool puțin și să ai diabetul și tensiunea arterială controlate.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate