Testele care pot detecta boala Alzheimer înainte ca un pacient să înceapă să prezinte simptome

Oamenii de știință au descoperit un test care poate detecta boala Alzheimer înainte ca un pacient să înceapă să prezinte simptome. Această boală nemiloasă este de obicei depistată doar atunci când cineva începe să uite sau să devină confuz.

Experții de la Universitatea din Glasgow au descoperit că persoanele sănătoase cu un risc genetic mai mare de Alzheimer pot prezenta diferențe în structura creierului și în scorurile testelor cognitive.

„Efectele riscului genetic pot fi evidente cu mult înainte de diagnosticarea demenței clinice. Deși nu putem spune cu certitudine că aceste diferențe sunt semne timpurii ale demenței în sine, este important să facem cercetări suplimentare în acest domeniu', a spus cercetătoarea Rachana Tank, potrivit The Sun.

„Aceste constatări ar putea duce la o modalitate mai bună de măsurare a riscului de boală Alzheimer decât metodele actuale de a întreba despre istoricul familial. Abilitatea de a identifica persoanele cu risc de abilități cognitive mai proaste și potențial de declin accelerat ar putea îmbunătăți în mare măsură opțiunile de diagnostic și tratament în viitor', a adăugat dr. Donald Lyall.

În studiu, cercetătorii au calculat un scor de risc genetic pentru 32.790 de adulți sănătoși fără demență. Performanța cognitivă a fost măsurată cu o serie de teste, cum ar fi:

  • Test perechi – Participanților li s-au arătat trei perechi de cărți timp de trei secunde. Acestea au fost apoi întoarse și persoana a fost rugată să identifice perechile din memorie.
  • Testul timpului de reacție – participanților li s-a afișat un ecran roșu timp de câteva secunde și li s-a spus să apese rapid un buton când a devenit verde. Timpul lor de reacție a fost măsurat în milisecunde.
  • Test de memorie numerică – Subiecților li s-a arătat apoi un număr din două cifre de reținut. Numărul a dispărut și, după puțin timp, li s-a cerut să îl introducă pe ecran. Numărul a devenit mai lung cu o cifră de fiecare dată când și-au amintit corect, până la maximum 12 cifre.
  • Test de memorie prospectivă – Participanților li s-a arătat la început un mesaj pe care scria: „La sfârșitul jocurilor vă vom arăta patru forme colorate și vă vom cere să atingeți pătratul albastru, dar de fapt vrem să atingeți cercul portocaliu.' Cei care și-au amintit să atingă cercul portocaliu au trecut.
  • Test de inteligență fluidă – Pacienții au primit o varietate de puzzle-uri logice pentru a-și testa capacitatea de a-și da seama de lucruri.

„Sperăm că această cercetare va ajuta să deschidă ușa către noi abordări revoluționare pentru a detecta bolile care cauzează demență mult mai devreme. Acest lucru ar avea un impact uriaș asupra persoanelor cu demență și a familiilor lor', a declarat Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK.

Dr. George Stothart, de la Universitatea Bath, a spus: „În viitor, vom putea folosi aceste informații pentru a lua decizii cu privire la modificările stilului de viață pe măsură ce îmbătrânim, pentru a ajuta la atenuarea oricărui risc genetic crescut pe care îl putem avea'.

În cele mai recente date de la Office for National Statistics, demența și boala Alzheimer au fost cei mai mari ucigași din Marea Britanie, urmate de bolile de inimă și Covid.

Foto: 123RF

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate