Vitamina C – de ce, cand, cui si cat

Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza radicalii liberi ce ataca permanent membranele celulelor, putand chiar degrada materialul genetic al acestora si producand disfunctionalitati la nivelul lor, care duc in final la aparitia bolilor.

Prezenta antioxidantilor este fireasca in metabolismul normal. Toate procesele metabolice, mai ales cele implicate in generarea de energie, produc o cantitate de radicali liberi. Acest fenomen se intampla pentru ca mecanismele generatoare de energie ale organismului depind de utilizarea moleculei de oxigen. Practic, organismul „arde“ anumite substante nutritive, pentru a genera energie. Radicalii liberi se gasesc si in aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de esapament.

Scut impotriva bolii
Radicalii liberi produsi in organism sunt la fel de daunatori ca si cei proveniti din atmosfera. O parte speciala a protectiei de radicali liberi este asigurata de actiunea (la unison) a unor elemente nutritive si enzime specifice.

Acestia sunt antioxidantii, care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa-si mentina integritatea celulelor si, prin urmare, starea de sanatate. Radicalii liberi neanihilati de antioxidanti se asociaza cu diverse afectiuni ale aparatului respirator, sistemului nervos, imunitar sau cu afectiuni neoplazice (cancer).

De ce este necesara
Studii medicale recente au aratat ca anti­oxidantii pot inactiva radicalii liberi, impiedicand aparitia unor boli sau incetinind procesul de imbatranire. In zilele noastre, cand majoritatea dintre noi suntem supusi unui stres cronic si nu avem intotdeauna timpul sau posibilitatea de a ne asigura o alimentatie echilibrata, putem suplini lipsa acestor anti­oxidanti cu ajutorul unor suplimente nutritive, cum ar fi: vitaminele A, B, C si E, seleniu, betacaroten.

Dintre acestea, vitamina C este un antioxidant de exceptie care actioneaza eficient in lupta cu radicalii liberi si contribuie activ la oprirea proceselor degenerative din organism. Este una dintre cele mai folosite vitamine, iar popularitatea ei se datoreaza multiplelor sale implicatii in mentinerea sanatatii si a capacitatii de a revigora organismul.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Tratamente naturiste