Varza murată, alimentul minune descoperit de nutriționiști

Varza murată este un deliciu în bucătăria românească, iar românii din toate colțurile țării știu să mureze varza… Ceea ce nu știu ei, sunt studiile recente făcute pe varza murată care au scos la iveală că avem de-a face cu un aliment minune, ce abundă în vitamine, fibre și probiotice, iar specialiștii spun că varza murată este un veritabil medicament natural.

Varza murată este de fapt o legumă care a fost forțată să fermenteze. Ei bine, această legumă fermentată este o sursă excelentă de probiotice, bacteriile atât de necesare sistemului digestiv. Pentru că sunt bacterii vii și microbi benefici, probioticele au rolul de a menține o bună funcționare a digestiei, întărind sistemul imunitar prin producția de anticorpi.

De asemenea, reprezintă o sursă de fibre, dar și de vitamina C și K, potasiu, calciu și fosfor. Combate procesele inflamatorii din organism, mulțumită bacteriilor bune și fermenților care populează intestinele. Studiile arată că probioticele ajută la reducerea anumitor simptome digestive, cum ar fi meteorismul, balonarea, constipația și pot fi de ajutor pacienților cu colită ulcerativă sau boala Crohn. Numai 100 g de varză murată asigură un sfert din doza zilnică de vitamina C recomandată, iar un pahar-două pe zi de zeamă de varză pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.

ATENȚIE! Murăturile benefice sunt cele puse la conservat în sare NU în oțet!!! Castraveciorii sau gogoșarii în oțet nu a aceeași proprietăți.

„Varza murată, de exemplu, îşi păstrează compuşii anticancerigeni, hepatoprotectori şi antioxidanţi. În plus, datorită conţinutului ridicat de vitamina C naturală – până la 60 de miligrame la suta de grame, varza are un efect antioxidant, potenţat şi de vitaminele A şi E, de mineralele: zinc, magneziu, potasiu şi calciu, întărind sistemul imunitar şi rezistenţa la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripă', precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea “Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm”.

Varza murată este recomandată mai ales atunci când se consumă mâncăruri din carne grasă, pentru că uşurează digestia proteinelor şi grăsimilor animale.

Sulforafanul din varza murată au efecte hepatoprotectoare, stimulând sinteza unor enzime implicate în fazele I și II de detoxifiere hepatică. Varza murată combate constipația amplificând detoxifierea corpului și protejarea ficatului.

Napii, beneficiile surprinzătoare pentru sănătate

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate