Probabil că știi deja că trebuie să te speli pe dinți pentru a preveni cariile dentare, să faci exerciții pentru a întări mușchii și să folosești cremă de protecție solară pentru a-ți proteja pielea, dar poate nu realizezi că există lucruri pe care le poți face pentru creier și sănătatea acestuia.
Potrivit specialiștilor, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru creier este să te ocupi de tot felul de lucruri care îl antrenează în moduri diferite.
- Exerciții fizice. După cum scrie Good Housekeeping, se pare că unul dintre cele mai bune lucruri pe care îl poți face pentru o mai bună cogniție este exercițiul fizic. Acesta crește fluxul sanguin către creier, reduce riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și diabet (trei factori de risc pentru apariția problemelor de memorie); și reduce oxidarea inflamației (care a fost, de asemenea, implicată în demență).
- Fă un sport. Dacă vrei să duci beneficiile exercițiilor fizice la un alt nivel, ia în considerare un sport care necesită să joci cu alte persoane. Pe lângă exercițiile fizice, cercetările arată că sporturile îți cer să iei decizii rapide și să rezolvi probleme (Unde este coechipierul meu? Ar trebui să alerg mai repede? Ce joc strategic ar putea funcționa cel mai bine în acest moment?) și îți oferă posibilitatea de a socializa cu ceilalți.
- Socializează. Să te întâlnești cu alte persoane este extrem de benefic pentru creierul tău.
- Fă niște calcule. Cercetările sugerează că ar fi bine să eviți să folosești calculatorul de pe telefon și să te gândești dacă problema de matematică pe care o ai la îndemână poate fi rezolvată fără ajutorul tehnologiei. De fapt, un studiu a constatat că persoanele în vârstă cărora li s-au dat probleme de matematică și de lectură de bază la care să lucreze în fiecare zi, timp de șase luni, au înregistrat creșteri ale vitezei de procesare și ale funcției executive, mai scrie sursa citată anterior.
- Învață o nouă limbă. Cunoașterea a două limbi străine îți permite să te conectezi cu alte persoane cu care nu ai fi putut comunica până acum, facilitează călătoriile și contribuie la sănătatea creierului. O meta-analiză din 2020 a constatat că persoanele bilingve dezvoltă demența la o vârstă mai târzie decât persoanele care vorbesc doar o singură limbă.
- Fă puzzle-uri. Cheia aici este să faci o varietate de puzzle-uri, deoarece diferite puzzle-uri implică diferite părți ale creierului, dar jocurile cu numere, cuvintele încrucișate și puzzle-urile pot fi deosebit de utile. „Sudoku este grozav pentru logică – aceasta este partea frontală a creierului. Cuvintele încrucișate îți cresc abilitățile de a stoca vocabularul și de a te gândi la cuvinte pe partea verbală”, spun specialiștii, după cum scrie Good Housekeeping.
- Somnul. Poate că nu te gândești la el ca la un exercițiu pentru creier, dar un somn de înaltă calitate este esențial pentru ca creierul nostru să funcționeze la maximum. De fapt, somnul ajută la “îmbunătățirea memoriei, la reglarea metabolismului și la reducerea oboselii mentale”, potrivit unei analize de cercetare. În timp ce ațipim, creierul nostru este ocupat să elimine toxinele și să se reorganizeze, așa că, dacă nu dormi cel puțin 7 ore de somn de înaltă calitate noapte de noapte, nu fi surprins dacă te confrunți cu tulburări cerebrale, printre alte probleme. Dacă rutina ta de somn ar avea nevoie de o mică reîmprospătare, încearcă aceste strategii pentru a-ți reseta nopțile.
Foto: 123RF
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro