Va fi expus online Giulgiul din Torino ca să fie văzut de toată lumea

giulgiul-isus-torino-

În plină pandemie când omenirea e greu încercată de un virus ucigaș va fi expus online Giulgiul din Torino ca să fie văzut de toată lumea. Astfel, creștinii se pot ruga în fața minunii chipului Mântuitorului imprimat pe pânza veche de secole. 

Creștinii catolici au intrat azi în Săptămâna Patimilor, premergătoare marii sărbători a Învierii, care va avea loc duminică, 12 aprilie. Pentru ei – dar și pentru toți creștinii – în Sâmbăta Mare (11 aprilie) va fi expus virtual Giulgiul din Torino, pânza în care se crede că ar fi fost înmormântat Iisus Hristos după răstignire. Anunțul a fost făcut de Arhiepiscopul de Torino, Cesare Nosiglia, care a primit „mii și mii' de cereri de la credincioșii din întreaga lume, pentru a-i ajuta să se roage în speranța că pandemia de coronavirus va lua sfârșit. În timpul expunerii giulgiului arhiepiscopul se va ruga, eveniment ce va fi transmis online și televizat pentru a face cât mai mulți oameni părtași la acest moment de o mare încărcătură emoțională. Rugăciunea va începe la ora 17 (15 GMT), la ea fiind invitați să participe toți doritorii, însă de acasă, din fața ecranelor Tv sau a monitoarelor. Rugăciunea și în special expunerea giulgiului este cel mai mare și mai important eveniment pe care Biserica Catolică îl organizează în timpul actualei pandemii.

Celebrul Giulgiu din Torino, numit de creștini și Sfântul Giulgiu, este o pânză de in păstrată la capela regală a catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, într-un seif cu temperatură controlată, care din cauza stării sale de degradare este foarte rar prezentat publicului. Pe acest giulgiu se află imprimată imaginea corpului unui om care prezintă semne de agresiune fizică și în special de crucificare. Imaginea, inversată, asemănătoare unui negativ fotografic, înfățișează spatele și fața unui bărbat cu barbă, având brațele încrucișate pe piept.

Istoria giulgiului din Torino este învăluită în mister. Prima dovadă a existenței sale apare într-una din scrisorile Episcopului din Saragosa, la mijlocul secolului VII. Proveniența giulgiului nu este pe deplin elucidată. După unele surse istorice, giulgiul ar fi fost dus din Ierusalim, după moartea lui Iisus, regelui Abgar din Edessa (azi Urfa, Turcia), care l-ar fi ascuns într-un perete al cetății. Până când a fost predat Domului din Torino, în anul 1578, giulgiul a fost mutat de la Constantinopol la Biserica Mânăstirii din Vlaherne, apoi la Biserica Sfântul Ștefan din Lirey (Franța), la Biserica Sfântul Hipolit din Chymy (Belgia), la castelul Montfort al contelui de la Roche (pentru a fi protejat de hoți) și la Saint Chapelle din Chambéry (Franța).

Ultima expunere publică importantă a giulgiului a avut loc în 2015, când milioane de oameni l-au putut vedea.

foto: 123rf

Citeste și:

Tu știi care este ora diavolului? Ora când timpul este în moarte clinică?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Spiritualitate