Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în direct la AVANTAJE. Unde au greșit Italia și Spania și ce putem învăța din exemplul Chinei?
Florentina Mușat, redactor-șef revista Avantaje, l-a avut alături ieri, 6 martie, pe domnul Dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul departamentului de Boli Infecțioase.
„Pe 6 martie 2020, luna trecută, cea mai căutată expresie pe site-ul Avantaje.ro a fost: Cum aflu care este baba mea?.
Astăzi, pe 6 aprilie, la o lună, avem peste 1 milion de cazuri de îmbolnăviri la nivel global și peste 70 de mii de decese din cauza coronavirusului.”
Dr. Adrian Marinescu: „Eu cred că nu este important câte îmbolnăviri vom avea pe zi, ci câte forme sunt severe”
Întrebat ce anume putem face în această perioadă pentru a ne proteja, Dr. Adrian Marinescu a răspuns:
„Stăm acasă. (…) Rămânem într-un echilibru. Suntem optimiști. Nu intrăm în panică. Dacă intrăm în panică nu rezolvăm nimic, ba mai mult și greșim.
Ne uităm un pic la cifre. (…) România stă destul de bine și eu sper că va sta la fel de bine și la final, chiar dacă o să avem în perioada următoare mai multe îmbolnăviri.
Sper însă ca acele forme severe, care într-adevăr ridică probleme, să fie într-o limită rezonabilă. (…)
Vor fi niște săptămâni mai grele de acum încolo, dar după Paște, undeva spre 1 Mai, ne vom duce la nivelul maxim de îmbolnăviri de unde o să începem ușor-ușor să și scădem.
(…) Eu cred că nu este important câte îmbolnăviri vom avea pe zi, ci câte forme sunt severe, câți pacienți ajung să fie într-o stare critică și merg la Terapie Intensivă. De-acolo e riscul.
Presiunea pe sistemul medical tot din aceste cazuri vine. Așa cum s-a întâmplat și în Italia”.
Unde au greșit Italia și Spania și ce putem învăța din exemplul Chinei?
În continuarea interviului, întrebat de ce Spania nu s-a mobilizat mai repede și de ce nu a învățat, ca România, din exemplul Italiei, Dr. Adrian Marinescu a continuat:
„Cred că și în Spania au fost aceleași considerente. Și acolo populația este îmbătrânită. Oricum ei nu au avut un decalaj cum s-a întâmplat în România.
La ei lucrurile au mers destul de repede după Italia, în așa fel încât, (…) cred eu că și în Italia și în Spania a fost o probleme cu faptul că acele măsuri restrictive nu prea au fost respectate, nu într-o măsură atât de mare.
Lucrurile astea contează foarte mult. (…) Uitați-vă la China. Lăsând la o parte niște minusuri legate de sistemul politic de acolo, e clar că acele reguli au fost respectate întocmai.
(…) La ei lucrurile au mers destul de repede într-o variantă pozitivă. Chiar dacă a fost greu, îmbolnăviri, decese … , dar lucrurile nu au degenerat. (…) Ei reprezintă un exemplu care nu prea a putut fi urmat întocmai de Europa”.
Dr. Adrian Gabriel Marinescu, doctorand în Hepatologie în Kiel, Germania, este medic specialist boli infecțioase la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.
Pe parcursul carierei sale a fost implicat în mai multe studii clinice de cercetare cu pacienți afectați de Hepatita cronică cu virus hepatitic C.
În ultimii ani s-a specializat în efectuarea elastografiei hepatice – o metodă non-invazivă care stabilește cu precizie fibroza hepatică și care înlocuiește biopsia.
COVID-19
Dintre persoanele infectate, 75,282 au murit. În țara noastră, până la acest moment, au fost confirmate un total de 4,057 de cazuri. Dintre pacienții testați pozitiv, până la acest moment, 406 s-au vindecat, iar 182 au decedat.
Citește și:
SEMNAL DE ALARMĂ: Coronavirusul se transmite la 4.5 metri distanță și rămâne în aer 30 de minute
Poți să iei Coronavirus de două ori? Te poți reinfecta, odată vindecat? Am aflat răspunsul