SEMNAL DE ALARMĂ: Coronavirusul se transmite la 4.5 metri distanță și rămâne în aer 30 de minute

coronavirusl se transmite la 4.5 metri

Un semnal de alarmă: Coronavirusul se transmite la 4.5 metri distanță și rămâne în aer cel puțin 30 de minute, mai mult decât dublul „distanței sigure' recomandată de autoritățile sanitare din întreaga lume, un studiu chinez afirmă că durata de viață a virusului pe suprafețe este și de 4 zile.

Distanța de transmisie a noului coronavirus este mult mai mare decât „distanța sigură' recomandată, de 1-2 metri. Este una dintre concluziile unei anchete-studiu a epidemiologilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Hunan, China. Aceștia au relatat că un pasager dintr-un autobuz a infectat călători aflați al peste 4,5 metri distanță, virusul fiind identificat în aer la cel puțin 30 de minute de la apariția focarului infecțios și rezistând 4 zile pe suprafețele unde au aterizat picăturile Flugge din respirația pasagerului infectat cu coronavirus. Studiul echipei de epidemiologi din Hunan, condusă de Hu Shixiong, publicat în în revista „Practical Preventive Medicine', subliniază importanța purtării măștilor de pe față, din cauza duratei de timp cât poate rezista virusul în aer. „Ancheta epidemiologică a confirmat că într-un mediu închis cu aerul condiționat pornit, distanța de transmisie a noului coronavirus va depăși distanța sigură recunoscută în mod obișnuit' au afirmat cercetătrorii chinezi, citați de „South China Morning Post'. Oamenii de știință au avertizat că coronavirusul poate supraviețui timp de 2-3 trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie și mai mult de cinci zile în lichide corporale sau materiile fecale, dar durata de viață a acestuia depinde și de temperatura ambientului.

Infectare din aerosoli, la distanță și în timp

În cazul de focar local analizat, pasagerul bolnav- care se simțea rău dar nu purta mască, deoarece nu era declarată încă, în China, starea de criză medicală-  a urcat într-un autobuz de 48 de locuri și s-a așezat în spate. Toate ferestrele erau închise, ventilația era pornită, nici ceilalți pasageri nu purtau mască iar filmele camerelor de securitate au arătat că în cursul călătoriei de 4 ore, bărbatul nu a interacționat cu nimeni din autobus. Cu toate acestea, când autobuzul s-a oprit în următorul oraș, virusul se răspândise deja la alți șapte pasageri. Bărbatul a schimbat apoi mașina iar virusul a fost descoperit la alți doi pasageri aflați la peste 4 metri de el. Ulterior, toate testele au fost pozitive, inclusiv cel al unui bărbat care nu a prezentat niciun simptom al bolii. După ce pasagerii au părăsit autobuzul, din cei urcați în cursa următoare- plecată la 30 de minute distanță- a mai existat un infectat aflat la „distanță sigură' de locul ocupat de pacientul inițial. „ Omul, care nu purta nici el mască, a inhalat probabil aerosoli sau particule minuscule, expirate de pasagerii infectați din grupul anterior', sunt de părere specialiștii. Cu toate că studiul a fost ulterior retras de autoritățile chineze, concluziile medicilor contribuie la descifrarea mecanismelor de transmitere a virusului și subliniază importanța spălării mâinilor și purtarea măștilor de față în locuri publice, în special în spatiile închise dotate cu ventilație, deoarece virusul poate rămâne în aerul atașat de aerosoli (particule fine și ultraușoare formate picăturile lichidelor corporale).

Foto: 123rf

Citeste și:

EXCLUSIVITATE AVANTAJE, medic român în Franța: Imunizarea în masă implică asumarea unor pierderi imense de vieți omenești'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate