Un nou tratament pentru autism: terapia Mifne, o metodă unică în lume, descoperită de o doctoriță israeliană cu origini românești

tratament pentru autism

Despre terapia Mifne, o metodă unică în lume de tratare a autismului descoperită de o doctoriță israeliană cu origini românești, și despre psihologul care a decis să o aplice și în România nu ştiam prea multe lucruri. Le-am aflat pe rând şi am realizat că, dacă vrei cu adevărat, poţi să luminezi viitorul unor familii.

Sînziana Burcea este psiholog clinician, psihoterapeut adlerian și supervizor în psihologie clinică. Are o experiență de peste 15 ani în terapia copilului cu autism, iar acum 10 ani a introdus în România metoda Mifne, unica terapie din lume care abordează într-un întreg copilul cu autism și familia acestuia.

tratament pentru autism

Sînziana Burcea, psiholog clinician, psihoterapeut adlerian și supervizor în psihologie clinică

Când o cunoşti (insistă să-i spui pe nume fiindcă, pentru toţi pacienţii săi, ea este Sînziana, nu „doamna psiholog Burcea'), ești puţin bulversat de felul ei special de a fi. Un amestec delicat de candoare caldă, deschisă şi de rigoare științifică, o competenţă incontestabilă de sub care însă nu răzbate defel rigiditatea poziţiei sale profesionale de top.

Sufletistă şi cu o putere pe care nu ai bănui-o la început, şi-a strâns toată energia într-un drum cumplit de dificil şi solicitant, pe care puţini l-ar fi ales, încercând să ajute copiii cu autism. A întrebat, a căutat soluţii mai bune, a cerut, s-a zbătut, a avut idei, a încercat, a învățat…

Soluții salvatoare dincolo de cuvinte

Acum, este specializată în terapia intensivă timpurie a copilului cu autism, precum și în terapii de familie, intervenind specific în terapiile individuale, de cuplu și în terapia fraților și a surorilor copiilor cu autism și este coordonator al Centrului de Terapie Intensivă Timpurie pentru Copilul cu Autism și Familia Sa – Being MySelf, din Piatra Neamț, singurul centru din țară unde se aplică abordarea holistică în autism, adică terapia Mifne.

Dacă o întrebi de ce această alegere, se gândeşte cam cât o bătaie de pleoape, înainte de a-ţi răspunde: „Am învățat de mic copil despre dizabilitate și
poate acesta a fost motorul carierei mele. În copilărie, aceasta însemna firescul lucrurilor: cea mai mare parte a timpului mi-o petreceam cu o bunică ce nu vedea, dar țesea covoare extraordinare și cu un bunic ce modela lemnul în forme artistice, dar nu-mi putea auzi glasul.

Împreună cu noi locuia și sora mamei, surdă la rândul ei. Astfel, am fost nevoită să învăț alte moduri de a mă face înțeleasă și de a-i înțelege pe ceilalți. Ei au fost lumea mea, unde înțelegerea era dincolo de cuvinte și părea că mă descurc de minune, până în momentul în care am mers la școală. Atunci, acești trei membri ai familiei au devenit secrete, iar eu am realizat diferența dintre familia mea și celelalte.

Apoi, un curs de defectologie în facultate m-a trezit din admirație când am realizat cu câtă detașare și lipsă de empatie se vorbea despre persoanele cu dizabilități și familiile lor'.

Citește și Mesajul sfâșietor al unui băiețel bolnav de autism:'Mi-aș dori ca mama să mă omoare'

Sînziana are o poveste și despre contactul cu lumea copiilor autiști și momentele în care a realizat că tot ce a învățat din manualele de specialitate despre recuperarea copiilor cu nevoi speciale nu se poate aplica în viața reală: „Am primit o singură dată o păpușă de la Moș Crăciun. Era pentru prima oară când vedeam o păpușă. Imediat mi-am dat seama că nu este vie. Nu avea suflet și nici nu vorbea cu mine.

O priveam minute în șir. Nici o reacție. Frumoși ca smaraldul, ochii ei păreau de sticlă. Mă priveau parcă, dar nu o făceau cu adevărat. Habar nu aveam ce să fac cu ea. Tot ce mi-a venit în minte la acea vreme a fost să cred că pot însufleți păpușa. Dar n-a fost să fie așa și am renunțat curând la ea. Mi se părea o pierdere de timp.”

Un nou tratament pentru autism: terapia Mifne. Cum funcționează

„Mai târziu în viață, am întâlnit primul copil cu autism. Acel copil mi-a amintit de păpușa din copilărie. Nu existam pentru el. Ochii lui frumoși ca smaraldul nu mă priveau cu adevărat. Acesta a fost punctul de plecare. Apoi am început să citesc, să adun informații, să studiez, să inovez, să scriu în consecință…'.

tratament pentru autism

În terapia Mifne se intervine psihologic asupra întregii familii

Sînziana avea 29 de ani când viața ei s-a schimbat odată cu experiența pe care avea să o trăiască la clinica Mifne din Israel. „Am însoțit o familie cu copil cu autism, din Piatra Neamț, programată pentru 21 de zile în acest prestigios centru de cercetare, cu o abordare considerată unică în lume. Era prima familie din România selectată de către echipa Mifne și am fost onorată să îi însoțesc pentru a parcurge acest stagiu de practică și a învăța o metodă inovatoare, pentru a continua, mai apoi, terapia la domiciliul copilului. Am acceptat această provocare, fără a mă gândi prea mult la drumul greu pe care urmă să îl parcurg'. 

Odată întoarsă în țară, s-a pus cu îndrăzneală pe treabă. Pe măsură ce zilele de terapie se desfășurau, Sînziana a început să aprofundeze ideea de bază a acestei metode: teoria atașamentului. A aprofundat susținerea specialiștilor, conform căreia autismul este dat de o anomalie genetică, de o „slăbire' a unui cromozom X, de aceea el a mai fost denumit „sindromul cromozomului X fragil'. Explicaţie contestată de alţii. Și a aflat că adevărul a rămas, deocamdată, undeva departe, deși a fost abandonată ideea că aceşti copii sunt irecuperabili.

Citește și Cum aflu daca are autism?

A înțeles că problema autiştilor este că nu pot comunica aproape deloc cu lumea din jurul lor și a aflat că e nevoie de răbdare și de abordări diferite pentru a te înţelege cu ei. Că tratamentul nu se face cu medicamente sau injecţii, ci că înseamnă o muncă de echipă: familie, psihoterapeuţi, logopezi. A descoperit că autiştii sunt copii hipersensibili şi pot fi „răniţi' foarte uşor, iar cea mai simplă cale de a-i scoate din lumea lor este afecţiunea, iubirea. Că ei trebuie să simtă dragostea celor din jur pentru ca să aibă încredere în ei. Și, de fapt, și-a spus ea, poate că autismul nici nu este o boală, ci doar neputinţa comunicării cu lumea. Un fel de a fi altfel…

Autismul, învins prin teoria atașamentului

Și astfel s-a născut singurul centru Mifne din țară, la Piatra Neamț, iar pentru Sînziana au urmat ani de studiu și de cercetare aprofundată a problematicii autismului și mii de ore de observație clinică și practică privată în camera de terapie, dar și câțiva ani de supervizare din partea specialiștilor Centrului Mifne, o formare de lungă durată în școala de psihoterapie adleriană, precum și o specializare specifică în psihoterapia de familie.

„Dr. Hanna Alonim, inventatoarea acestei metode atât de complexe, dar atât de naturală în esența ei, promovează faptul că orice copil din spectrul autist manifestă, cu siguranță, o tulburare de atașament care împiedică dezvoltarea sa armonioasă. Odată tratată tulburarea de atașament, viața copilului și a familiei se schimbă radical'.

Cuvântul „Mifne' înseamnă, în ebraică, „punct de cotitură', continuă să explice psihologul, iar abordarea, unică în lume, are la bază teoria atașamentului și intervine intensiv asupra întregii familii. Astfel, timp de 21 de zile, 8 ore pe zi, inclusiv sâmbăta și duminica, copilul cu autism este scos din mediul său și introdus într-o cameră de terapie special amenajată, fără stimuli distractori, într-o atmosferă calmă, timp în care beneficiază de multă liniște și acceptare, iar părinții trec prin sesiuni speciale de terapie de cuplu și individuale, dar și de joc reciproc cu copilul.

Perioada, numită „incubator', o lună cât pentru o viață, se prelungește acasă, unde copilul va continua terapia intensivă alături de un terapeut supervizat de specialiștii Mifne. „De fapt, frica existențială a copilului cu autism derivă din dificultatea lui de a se atașa de oameni în mod sigur. Am fost fascinată să observ cum această metodă îl ajută pe copilul cu autism să dobândească o înțelegere profundă a lumii în care s-a născut și a relațiilor interumane. Dincolo de fascinația descoperirii acestei metode și a dorinței mele de a aduce metoda Mifne în România, pe parcursul anilor am realizat că eu rezonam cumva cu acești copii și cu situația familiilor lor.'

tratament pentru autism

Centrul Mifne din Piatra Neamț, unic în țară în tratarea autismului

Până acum, peste 80 de familii, din țară și din străinătate, au beneficiat de intervenție intensivă completă în centrul din România, iar aproape jumătate dintre copiii tratați au ieșit din spectrul autist, sunt independenți, merg la școală, au prieteni. „În prezent, centrul din Piatra Neamț are o echipă de 10 specialiști cu experiență în intervenții timpurii pentru copilul cu autism și familia lui, iar astăzi sunt tratați cel mult 10 copii pe an. De curând, acest centru a fost selectat de dr. Hanna Alonim pentru a deveni Centrul Mifne România, unul dintre cele cinci din lume specializate în intervenții timpurii pentru copiii cu autism, mai mici de doi ani, aflate în curs de acreditare. (În prezent, doar două centre sunt acreditate, în Elveția și în SUA)', mai spune psihologul care aplică și în România metoda bazată pe teoria atașamentului a lui Bowlby.

Citește și La ce e bun copilul tău? 3 specialiști în educație și consiliere vocațională te ajută să afli

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: shutterstock, arhiva personală

Vezi şi lucruri pe care să nu le faci în Israel ca turist!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie