La ce e bun copilul tău? 3 specialiști în educație și consiliere vocațională te ajută să afli
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/01/copii-in-clasa.jpg)
De Daniela Palade Teodorescu
Descumpănită de faptul că nu se leagă mai nimic în sistemul de educație care să ofere consiliere și orientare vocațională elevilor, am căutat pe cont propriu câțiva specialiști care să mă îndrume spre direcția pe care ar trebui să o urmeze copiii mei. Le-am recomandat și altor prieteni și colaboratori, iar ei au fost atât de mulțumiți, încât mi-am spus să vă împărtășesc și vouă viziunea lor.
În școlile de stat, orientarea vocațională este lăsată în seama profesorului diriginte și a consilierului școlar (până acum, nu am auzit însă pe nimeni care să-mi vorbească despre vreun consilier școlar genial, în jurul căruia copiii să se strângă ciorchine!).
Uneori, elevii pot avea noroc să dea peste vreun profesor care să le devină mentor, dar fără vreo legătură cu școala în sine sau cu vreo curriculă de învățamânt. Ei sunt dascălii-lumină care au vocație pentru educație. Și care așa sunt ei construiți, nu e meritul nici unui sistem sau instituții că există și că rezistă. Dar e o loterie să dai peste ei în școală și uneori îmi pare că sunt o specie pe cale de dispariție.
Așa că procesul de orientare profesională e mai degrabă unul de dezorientare vocațională, atât pentru elevi cât și pentru părinți, care nu știu încotro să-i ghideze pe copii.
Există și părinți care nu au această dilemă pentru că nu li se pare firesc să afle la ce e bun copilul lor, imaginându-și că ei știu mai bine și că pomparea cu meditații și reușita la un 'liceu bun' îl vor pune pe elev pe orbita corectă. Pentru acei părinți care sunt mai puțin siguri pe ei și care chiar vor să afle care e vocația copilului lor, le propun o discuție cu unul dintre cei mai buni trei specialiști în educație la ora actuală.
1. Oana Moraru, fondatoarea platformei 'Vocea părinților' și a atelierelor de evaluare a copiilor și feed-back pentru părinți
'Eu cred că mulți părinți au nevoie să înțeleagă profilul și spiritul copilului lor – dincolo de ce văd sau intuiesc ei zilnic – de aceea am creat un program de observare a copilului, feed-back și consiliere a familiilor, din perspectiva psiho-pedagogică.'
Există două ateliere: 'Grădinița care-mi trebuie' (pentru copii între 3 și 6 ani) și 'Cunoaște-mă și recunoaște-mă' (pentru copii între 6 și 12 ani). Concret, echipa Oanei Moraru formează la sediul Agenției pentru Mentorat Educațional 'Helikon' – grupe de câte 15-20 de copii, pe care le conduce în joc și învățare, în 4 sesiuni consecutive de câte 3 ore fiecare, urmărind să îi stimuleze, să îi provoace, să îi angajeze în rezolvare de probleme dincolo de programa școlară clasică, să le stimuleze nivelul de creativitate, interacțiune, cooperare și asertivitate, în sensul achizițiilor care descriu succesul omului de mâine, într-o lume în continuă schimbare și reinventare.
Citește continuarea pe pagina următoare
Tocmai pentru că școala clasică nu reușește să antreneze toate laturile personalității, emoției și inteligenței unui copil, părinții învață să își judece copiii din perspectiva limitată a rezultatelor școlare. De aceea, echipa Oanei Moraru oferă feed-back profesionist axat pe atitudinea față de cunoaștere: receptivitate, implicare, atenție, reziliență, ascultare active și conștientă; echilibru socio-emoțional, predispoziții, talente, motivații personale.
Cele mai satisfăcătoare momente sunt acelea în care familiile realizează unicitatea propriului copil învață să creadă în el, dincolo de îngustimea evaluărilor și a stresului școlar de zi cu zi.
Citește și Feminitate, maternitate și parenting la superlativ
2. Mihaela Feodorof – fondator Yourway counseling, autoarea cărții 'O să mori de foame'
Yourway Counseling îi susține pe elevi să-şi găsească propriul drum în viaţă, prin evaluări în vederea maximizării potențialului, aplicabile școlarilor din ciclul primar și/sau gimnazial începând de la vârsta de 8 ani, care se instrumentează cu psihologi atestați. Scopul este de a detecta diferențele individuale pe care elevii le transpun în preferințele lor, în temperament și în stilurile personale. Ajută la identificarea modalităților în care elevii preferă să obțină îndrumare, să adune și să asimileze informații, să ia decizii și să se orienteze în activitățile zilnice.
'În calitate de părinte, dar și de fondator Yourway, am pornit de la premisa că a fi diferit nu înseamna că fac lucrurile greșit. Așteptările adulților, de la părinți până la educatori, antrenori sau bunicii care intervin în dezvoltarea copiilor, sunt uneori mult diferite de modul în care aceștia le pot face față.
A face cunoștință cu personalitatea copilului tău, preferințele sale și modul în care acesta se motivează pentru a acționa performant este un demers util ambelor părți. Relația părintelui cu copilul, in diversele sale etape de dezvoltare si de-a lungul parcursului educațional, stă la baza creșterii lui armonioase, sau uneori afectată de turbulențe.
Copiii sunt debusolați nu pentru că nu sunt capabili, ci pentru că li se cere să-și demonstreze capacitatea în prea multe direcții, și atunci ei nu mai au nici timpul, nici locul, nici interlocutorul prin care să descopere care e alegerea lor. Mulți școlari sunt categorisiți ca imaturi și cu capul în nori, dar aceste caracteristici sunt determinate tocmai de modul impropriu în care a fost gestionată relația cu ei pe parcursul evoluției școlare și în plan familial', explică Mihaela Feodorof, de la Yourway.
Citește continuarea pe pagina următoare
3. Prof. Dr. Florian Colceag, expert internațional în educația copiilor și a excelenței, fondatorul IRSCA Gifted Education, matematician, profesor, consultant Kogaion Gifted Academy
'Şcoala nu-i pregăteşte pentru piaţa muncii. Nu-i pregăteşte pentru nimic, de fapt. Elevii nu învaţă din istorie, învaţă istorie, adică sunt puşi să memoreze date, nu să interpreteze fapte şi fenomene; nu sunt învăţaţi să gândească, să vadă cum se pot utiliza experienţele.
Ei nu învaţă matematică sau ştiinţă aplicativă, ci teoretică şi abstractă. Dovada că nici noi nu aplicăm nimic nicăieri este că avem o economie care se prăbuşeşte. Şcoala nu pregăteşte copilul să aibă spirit antreprenorial şi nu-l învaţă să aibă un comportament social adecvat.
De regulă, părintele nu e conştient de copilul lui. El nu ştie să vadă decât nota, care notă nu spune nimc. Pe copil nu-l mai vede, pentru că n-are timp. Se duce acasă cu capul plin de problemele de la serviciu şi aşa am ajuns la nebunia actuală. Părinţii, din lipsă de alternative, se angajează la companii multinaţionale unde muncesc până uită de ei şi de copiii lor, iar banii sunt folosiţi ca să angajeze bone; copiii sunt extrem de frustraţi, pentru că lipsa afectivă şi intelectuală a părinţilor nu poate fi suplinită.
Crezând că pot compensa, acești părinți îşi trimit copilul la balet, la pian, la karate, la germană, la cursuri scumpe, dar nu-l întreabă: „Tu la ce vrei să mergi?. Ei cred că vor avea copii supradotaţi în urma acestor activităţi, dar vor fi supradotaţi, iar la vârsta adolescenţei, vor exploda urât de tot sau vor pica în depresie'.
Sursa foto: shutterstock.com
Citește și Încotro merge educația copiilor noștri? Ce spune dr. Florian Colceag