La ce e bun copilul tău? 3 specialiști în educație și consiliere vocațională te ajută să afli

De Daniela Palade Teodorescu

Descumpănită de faptul că nu se leagă mai nimic în sistemul de educație care să ofere consiliere și orientare vocațională elevilor, am căutat pe cont propriu câțiva specialiști care să mă îndrume spre direcția pe care ar trebui să o urmeze copiii mei. Le-am recomandat și altor prieteni și colaboratori, iar ei au fost atât de mulțumiți, încât mi-am spus să vă împărtășesc și vouă viziunea lor.

În școlile de stat, orientarea vocațională este lăsată în seama profesorului diriginte și a consilierului școlar (până acum, nu am auzit însă pe nimeni care să-mi vorbească despre vreun consilier școlar genial, în jurul căruia copiii să se strângă ciorchine!).

Uneori, elevii pot avea noroc să dea peste vreun profesor care să le devină mentor, dar fără vreo legătură cu școala în sine sau cu vreo curriculă de învățamânt. Ei sunt dascălii-lumină care au vocație pentru educație. Și care așa sunt ei construiți, nu e meritul nici unui sistem sau instituții că există și că rezistă. Dar e o loterie să dai peste ei în școală și uneori îmi pare că sunt o specie pe cale de dispariție.

Așa că procesul de orientare profesională e mai degrabă unul de dezorientare vocațională, atât pentru elevi cât și pentru părinți, care nu știu încotro să-i ghideze pe copii.

Există și părinți care nu au această dilemă pentru că nu li se pare firesc să afle la ce e bun copilul lor, imaginându-și că ei știu mai bine și că pomparea cu meditații și reușita la un 'liceu bun' îl vor pune pe elev pe orbita corectă. Pentru acei părinți care sunt mai puțin siguri pe ei și care chiar vor să afle care e vocația copilului lor, le propun o discuție cu unul dintre cei mai buni trei specialiști în educație la ora actuală.

1. Oana Moraru, fondatoarea platformei 'Vocea părinților' și a atelierelor de evaluare a copiilor și feed-back pentru părinți

oana moraru

'Eu cred că mulți părinți au nevoie să înțeleagă profilul și spiritul copilului lor – dincolo de ce văd sau intuiesc ei zilnic – de aceea am creat un program de observare a copilului, feed-back și consiliere a familiilor, din perspectiva psiho-pedagogică.'

Există două ateliere: 'Grădinița care-mi trebuie' (pentru copii între 3 și 6 ani) și 'Cunoaște-mă și recunoaște-mă' (pentru copii între 6 și 12 ani). Concret, echipa Oanei Moraru formează la sediul Agenției pentru Mentorat Educațional 'Helikon' – grupe de câte 15-20 de copii, pe care le conduce în joc și învățare, în 4 sesiuni consecutive de câte 3 ore fiecare, urmărind să îi stimuleze, să îi provoace, să îi angajeze în rezolvare de probleme dincolo de programa școlară clasică, să le stimuleze nivelul de creativitate, interacțiune, cooperare și asertivitate, în sensul achizițiilor care descriu succesul omului de mâine, într-o lume în continuă schimbare și reinventare.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie