Un an de pandemie: efectele perioadei de restricții asupra sistemului osteo-articular

Urmează o perioadă complicată, din punct de vedere medical, odată cu anunțarea celui de al treilea val al pandemiei. Așa că specialiștii ne recomandă să încercăm să păstrăm cât mai bine regulile de distanțare fizică și, totodată, să avem grijă de sănătatea noastră, atât printr-o alimentație corectă, cât și prin exerciții fizice de menținere a tonsului muscular, benefice atât pentru organism, cât și pentru starea noastră mentală. De aceea, este recomandată o discuție cu medicul de familie, pentru a primi sfaturi legate de alimentație și de aportul de vitamine și minerale, precum și câteva indicații esențiale din partea unui specialist ortoped, despre modul în care ne putem menține sănătatea osteo-articulară. Din acest motiv, vom sta de vorbă cu medicul Vlad Predescu, unul dintre cei mai respectați chirurgi ortopezi din țara noastră, specializat în protezarea articulară și traumatologie sportivă.

Mișcarea zilnică, esențială

Primul sfat și poate cel mai important este legat de mișcarea zilnică, care nu trebuie abandonată, chiar și în zilele cu vreme sau temperaturi nefavorabile. Rolul mișcării este esențial, atât pentru organism, în special pentru sistemul osteo-articular, cât și pentru psihicul fiecăruia. Să nu uităm că această stare pandemică durează deja un an, timp în care ne-au fost limitate, cu siguranță, activitățile zilnice, iar acest lucru poate duce inclusiv la stări de anxietate sau de depresie. Varianta cea mai la îndemână pare a fi sportul, chiar și într-un ritm moderat, iar urcatul scărilor și abandonarea liftului par să fie soluțiile cele mai la îndemână. De asemenea, specialiștii recomandă minim 30 de minute de mișcare pe zi, cel mai simplu fiind să fie împărțite în câte trei sesiuni de câte zece minute: dimineața, la prânz și seara. Orice fel de exerciții sunt benefice, fie că vorbim de scurte sesiuni de dans, gimnastică sau cele realizate pe o simplă saltea, așezată în mijlocul sufragerie. În același timp, micile ieșiri zilnice, până la magazin sau în parc, au rolul de a ne menține articulațiile sănătoase și mușchii antrenați', susține doctorul Predescu. Important este ca toate acestea să fie realizate în concordanță cu starea de sănătate a persoanei, eventual cu o recomandare din partea medicului de familie.

Artroza se poate agrava în această perioadă

Un fapt îngrijorător din această perioadă este legat de felul în care oamenii au reușit să gestioneze stresul acumulat, acum, la mai bine de un an de la începutul pandemiei. Iar una dintre problemele acute ține de creșterea în greutate, cauzată de un meniu nesănătos și necontrolat. Rezultatele sunt, de cele mai multe ori, vizibile, iar un studiu recent din Statele Unite precizează că peste 60% din populația acestei țări declară că a luat în greutate în ultimul an. Asta în condițiile în care peste 40% dintre americani deja suferă de obezitate. Pe lângă problemele cardio-vasculare și riscul crescut de diabet zaharat, kilogramele afectează foarte puternic articulațiile. Mobilitatea scăzută și creșterea în greutate sunt o problemă reală, din păcate, și pentru români, mai ales pe cei aflați în grupele de risc. În mod firesc, cele mai afectate articulații sunt la nivelul membrului inferior, mai exact la șold și la genunchi. Kilogramele în plus își spun cuvântul și artroza, una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în ortopedie, devine o problemă serioasă pentru foarte mulți dintre pacienții noștri. În esență, aceasta este declanșată de un cumul de factori mecanici și biochimici, care duc la degradări la nivelul cartilajului articular. De aceea, vizita la medicul specialist devine necesară atunci când resimțiți o durere la nivelul genunchiului care crește, în general, la efort și se reduce în repaus.' precizează doctorul Vlad Predescu. Netratată la timp, artroza poate duce la afecțiuni grave, precum coxartroza la nivelul șoldului și gonartroza la cel al genunchiului, ambele având nevoie, de cele mai multe ori, de tratament chirurgical de protezare, în vederea refacerii mecanicii corecte a articulației.

Afecțiunile cronice, neglijate

Un alt lucru care trebuie luat în calcul în această perioadă este cel legat de pacienții cronici care aveau programări pentru diferite intervenții și care, în ultimul an, au evitat să meargă în unitățile medicale de profil, de teama coronavirusului. De exemplu, vorbim de pacienți care deja erau diagnosticați cu coxartroză sau gonartroză în stadii avansate și care au amânat intervențiile de protezare sau cele din categoria medicinei regenerative, menite să ajute păstrarea naturală a articulației genunchiului o perioadă cât mai îndelungată de timp. Prezentarea, în timp util, la medic este foarte importantă pentru a împiedica degradarea articulară și complicațiile aferente. În cazul operațiilor de protezare, recuperarea este mai facilă și durerile post-operatorii mai reduse dacă intervenția chirurgicală are loc la momentul oportun. Sunt evitate astfel complicațiile, iar succesul este garantat, mai ales că multe dintre aceste operații sunt realizate cu ajutorul computerului și a robotului Mako, singurul robot de chirurgie ortopedică pentru proteze personalizate de șold și de genunchi din Europa Centrală și de Est', concluzionează doctorul Predescu.

Foto> PR

Citeste si>

5 metode naturale pentru gestionarea distrofiei musculare

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului