5 metode naturale pentru gestionarea distrofiei musculare
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/doamnacaresetinecumainiledespate.jpg)
Distrofia musculară este o boală sau, mai exact, un grup de boli congenitale rare, care pot varia foarte mult între ele. Acestea se caracterizează printr-o tulburare musculară numită distrofie, respectiv o slăbiciune a mușchilor care duce la atrofierea lor. Distrofiile musculare sunt boli incurabile, însă fizioterapia, practicarea de activități fizice adaptate și anumite medicamente pot prelungi și ameliora viața pacienților. Iată cum poate fi gestionată natural o astfel de boală, măsurile prezentate mai jos fiind complementare tratamentului prescris de medic.
Activitățile fizice pentru menținerea forței musculare
Menținerea mușchilor puternici și flexibili este cea mai importantă strategie pentru gestionarea simptomelor distrofiei musculare. Inactivitatea (un stil de viață sedentar sau lipsa exercițiilor fizice, cum ar fi statul în pat) poate agrava boala și contribui la apariția complicațiilor sau a stresului emoțional. Kinetoterapia poate fi utilă în menținerea flexibilității și a unei bune coordonări, iar exercițiile fizice (dacă este posibilă efectuarea lor) pot menține forța musculară.
Mobilitatea poate fi îmbunătățită utilizând un baston, pantofi speciali, diferite tipuri de cărucioare, asistenți care să ajute în timpul mersului, dispozitive electrice, scaune cu rotile manuale sau electrice etc. Exercițiile fizice, precum cele de stretching și yoga, înotul, ciclismul, inclusiv sporturile în scaunul cu rotile sunt, de asemenea, benefice în tratarea durerii articulare, pentru menținerea echilibrului și susținerea mersului, pentru combaterea anxietății sau a depresiei.
Terapie și sprijin, pentru rezolvarea problemelor emoționale
Să faci față unei boli cronice sau foarte dificile, așa cum este distrofia musculara, poate provoca multă suferință emoțională. Acest lucru este valabil atât pentru pacienți, cât și pentru cei care au grijă de ei. Poate fi foarte util pentru bolnavi și membrii familiei care se ocupă de ei sau alți îngrijitori să discute cu un psiholog. De asemenea, poate fi utilă intrarea într-un grup de sprijin, unde pot fi împărtășite experiențe și probleme comune, astfel încât să se facă față stresului. Practici precum meditația, vizualizarea pozitivă a viitorului și cunoașterea informațiilor despre boală par să ajute la gestionarea sentimentelor de frică și tristețe.
Alimentație sănătoasă, pentru menținerea energiei și gestionarea inflamației
Factori precum o dietă bogată în alimente procesate, cu conținut scăzut de nutrienți, poluarea mediului, expunerea la toxine, niveluri ridicate de stres și inactivitate pot agrava inflamația. Ei afectează imunitatea și capacitatea organismului de a se proteja împotriva modificărilor celulare, a degenerării, a semnelor de îmbătrânire, a pierderii densității minerale osoase. Deși dieta singură nu poate să prevină sau să trateze boala, reducerea inflamației printr-o alimentație specifică este importantă pentru încetinirea progresiei bolii. Legumele și fructele cât mai colorate, mai ales cruciferele, precum varza, conopida și broccoli, trebuie să facă parte din dietă. În schimb, trebuie să fie redus consumul de lactate și de cereale, mai ales cele care conțin zahăr rafinat, și cel de carne roșie, care trebuie să fie înlocuită cu pește.
Suplimente, pentru susținerea țesutului muscular sănătos
Suplimentele nu funcționează întotdeauna pentru toți pacienții, iar studiile au arătat rezultate mixte. Suplimentele pentru distrofia musculară pot include aminoacizi – carnitina, coenzima Q10 și creatina – care formează proteine în organism și ajută la menținerea țesutului muscular. Glucozamina și condroitina sunt utile pentru gestionarea durerilor articulare. Antioxidanții, precum vitamina E și C, au efecte anti-îmbătrânire și sunt buni pentru inimă, articulații și mușchi. Suplimentele cu ulei de pește bogate în Omega 3 reduc inflamația. Ceaiul verde are efecte antiinflamatoare, în timp ce probioticele ajută funcțiile digestive.
Uleiuri esențiale, pentru dureri musculare și articulare
Uleiurile esențiale pot reduce inflamația, durerea și alte simptome asociate cu degenerarea țesutului muscular, a cartilajului și a articulațiilor. Printre acestea se numără uleiurile esențiale de mentă, ghimbir, curcuma și smirnă.
Alte uleiuri pot fi utilizate pentru a reduce în mod natural depresia sau anxietatea, oboseala sau indigestia, iar printre acestea se regăsesc lavanda, mușețelul, portocalele. Ele pot fi folosite în difuzor sau amestecate cu un ulei de bază, precum cel de migdale, și aplicate pe zona dureroasă.
Deși nu există un tratament pentru vindecarea distrofiilor musculare, măsurile de îngrijire adecvate se impun, iar printre acestea se numără dieta, reabilitarea preventivă sau proactivă, prin fizioterapie și terapie ocupațională, dar și sprijinul psihologic pentru pacient și cei care îl înconjoară.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica