Un adevăr crud: nu e ușor să mănânci sănătos

nu e ușor sa mananci sanatos

Este greșit să crezi că a mânca sănătos înseamnă a avea un regim de viață drastic, fără plăceri culinare, sau chiar a te înfometa. Este vorba doar despre a respecta unele principii adaptate stilului tău de viață.

Cunoaşte-te pe tine însuţi

În primul rând descoperă modul potrivit în care să găteşti mâncarea. Unii preferă să gătească la cuptor, alţii la abur. Important este, însă, să găteşti sănătos și să excluzi prăjelile. La fel de important este să recunoști exact senzația de foame, ca să nu cazi în păcatul de a „ciuguli' din reflex sau plictiseală.

Amestecă legumele

Nutriţioniştii spun că este bine să mâncăm multe legume, mai cu seamă verzi. Problema este că unele dintre ele, în special broccoli și spanac, nu prea sunt agreate. Nu este nevoie să le mananci simple, pentru a face pe placul nutriționiștilor. Soluția este să prepari rețete în care să combini mai multe tipuri de legume, amestecându-le și pe acestea printre ele.

Mai puţină carne

Nu, nu dăm sfaturi radicale și nici nu susținem că vegetarianismul este dieta perfectă. Însă mai puțină carne, da, este o recomandare de care ar trebui să țină cont cei care vor să mănânce sănătos. 'Ce să mă fac, fără carne nu mă satur!' Consumă orez brun, pâine din făină integrală de grâu și vei vedea că te saturi. Nu ocoli semințele și cerealele.

Separă grăsimile

Grăsimile polinesaturate şi cele monosaturate din somon si hering sunt bune. Nu cresc colesterolul din sânge şi pot reduce riscul bolilor cardiovasculare. În schimb, la grăsimile saturate din produsele lactate ar trebui avută mai multă grijă. Uită și de cartofii prăjiți sau de prăjiturile din comerț!

Citeşte etichetele produselor

Mâncarea ambalată conţine mult zahăr şi multă sare. Enorm de multă. Cel mai bine este să citeşti rubrica în care sunt menţionate valorile nutriţionale, urmărind mai întâi caloriile, grăsimea saturată, grăsimea trans (denumită şi grăsime hidrogenată) şi sodiul. Evita să le cumperi pe cele care
indică valori prea mari.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Câteva schimbări în rutina din bucătărie care te vor ajuta să ai o alimentație mai echilibrată vara asta

Cum poți să trăiești mai sănătos? Iată ce înseamnă să ai o vară verde

Care este legătura dintre anumite sentimente și apariția problemelor de sănătate?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate