Tulburarea de tezaurizare compulsivă. Care sunt simptomele?

Tulburarea de tezaurizare compulsivă face ca o persoană să aibă dificultăți în organizarea și sortarea cantității masive de articole pe care le-a acumulat în timp.

Cei care suferă de această tulburare se despart greu de lucruri și suferă atunci când se gândesc că ar trebui să scape de anumite obiecte care devin în timp inutile. Tezaurizarea creează adesea condiții de viață atât de înghesuite încât casele pot fi umplute la capacitate maximă.

Blaturile, chiuvetele, sobele, birourile, scările și practic toate celelalte suprafețe sunt de obicei pline de lucruri. Și când nu mai este loc înăuntru, dezordinea se poate răspândi în garaj, vehicule, curte și alte locuri de depozitare.

Tezaurizarea variază de la forme uşoare la severe. În unele cazuri, tezaurizarea poate să nu aibă un impact prea mare asupra vieții, în timp ce în alte cazuri afectează grav funcționarea zilnică.

Persoanele cu tulburare de tezaurizare compulsivă ar putea să nu o vadă ca pe o problemă, ceea ce face ca tratamentul să fie dificil. Dar tratamentul intensiv poate ajuta persoanele cu acest tip de afecțiune să înțeleagă cum pot fi schimbate convingerile și comportamentele lor, astfel încât să poată trăi o viață mai sigură și mai plăcută.

Tezaurizare. Simptome

Obținerea și salvarea unui număr excesiv de articole, acumularea treptată a dezordinei în spațiile de locuit și dificultățile de a arunca lucrurile sunt de obicei primele semne și simptome ale tulburării de tezaurizare, care apare adesea în perioada adolescenței până la începutul anilor de adulți.

Potrivit Mayo Clinic, pe măsură ce persoana îmbătrânește, el sau ea începe de obicei să dobândească lucruri pentru care nu există nevoie imediată sau spațiu. Până la vârsta mijlocie, simptomele sunt adesea severe și pot fi mai greu de tratat.

Semnele și simptomele sunt:

  • Achiziționarea excesivă a articolelor care nu sunt necesare sau pentru care nu există spațiu
  • Dificultate de a arunca sau de a se despărți de lucruri, indiferent de valoarea reală
  • Nevoia de a salva aceste articole și suferință doar la gândul că ar trebui aruncate
  • Dezordine până în punctul în care camerele devin inutilizabile
  • Tendință spre indecizie, perfecționism, evitare, amânare și probleme cu planificarea și organizarea
  • Persoanele cu tulburare de tezaurizare salvează de obicei articole deoarece:
  • Ei cred că aceste articole sunt unice sau vor fi necesare la un moment dat în viitor
  • Elementele au o semnificație emoțională importantă, servesc ca o amintire a vremurilor mai fericite sau reprezintă oameni dragi sau animale de companie
  • Se simt mai în siguranță atunci când sunt înconjurați de lucrurile pe care le salvează
  • Ei nu vor să irosească nimic

Oamenii care au acest timp de tulburare sunt diferiți de colecționari. Aceia care dețin colecții, cum ar fi ștampile sau modele de mașini, caută în mod deliberat anumite articole, le clasifică și își expun cu atenție colecțiile. Deși colecțiile pot fi mari, ele nu sunt de obicei aglomerate și nu provoacă suferința și deficiențele care fac parte din tulburarea de tezaurizare.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate