Trebuie să-l credem pe cuvânt: sfaturile unui astronaut pentru a trece cu bine peste perioada de izolare
Discuțiile, programul zilnic prestabilit, lecturile și satisfacerea micilor plăceri sunt sfaturile unui astronaut pentru a trece cu bine peste perioada de izolare.
Respectați o rutină zilnică, un program de lucru stabilit, rămâneți în legătură cu familia, cu cei dragi și nu dați uitării micile plăceri, chiar dacă ocazionale, acestea sunt câteva dintre sfaturile pe care astronauții germani le-au oferit pentru a rezista izolării în case din timpul crizei coronavirusului.
Thomas Reiter, în vârstă de 61 de ani- care a fost primul astronaut german care a efectuat o ieșire în spațiul cosmic- a vorbit în timpul unei conversații pe Skype cu alți astronauți despre cum a rezistat perioadei de izolare. „Rutina strictă este cheia pentru a rezista depresiei și însingurării cauzată de singurătate și izolare', este sfatul astronautului german, acum pensionat, transmite Reuters. „Cred că este important să urmezi o rutină conștientă într-o astfel de situație de izolare, și să păstrezi acea rutină toată săptămâna”, a mai adăugat astronautul german, care a petrecut mult timp solitar în spațiul cosmic. Dar plăcerile de weekend erau importante pentru eliminarea stresului cauzat de izolare și erau aștepatate cu nerăbdare.„În cursul săptămânii alegeam de pildă lucrurile care îmi plăceau cel mai mult din recipientul pentru alimente li le păstram pentru o zi de vineri sau sâmbătă seara și apoi mă răsfățam cu un meniu mai bun la care mă încânta și îndepărta o parte din senzația de oboseală și plictiseală ce amenințau să se instalează', a spus Reiter. El și-a amintit că în perioada izolării în Stația Spațială Internațională, a folosit foarte des aplicația Skype pentru a se conecta cu familia sa și a adăugat că izolarea este un prilej bun pentru a citi și a te pune la curent cu lecturile amânate. „Trebuie să te poți retrage, chiar dacă ești în compania altora, a celor din familie sau, așa cum era cazul meu, a restului echipajului. Lucrezi împreună cu ceilalți ca echipaj, aproape ca o familie, trebuie să te gândești la ceilalți, să pui grupul pe primul loc dar trebuie să rezervi timp și pentru tine, să te interiorizezi deși nu pare că ar fi nevoie', a adăugat și Matthias Maurer, în vârstă de 50 de ani, cea mai nouă completare la corpul de astronauți al Agenției Spațiale Europene.
Foto: Shutterstock
Citeste și:
Regina Maria a fost la un pas să moară de gripă