Regina Maria a fost la un pas să moară de gripă

Nu este acum, desigur, prima dată când omenirea se confruntă cu o pandemie care seceră mii de vieți. Din Evul Mediu și până la sfârșitul Primului Război Mondial, două mari pandemii au cutremurat lumea: „moartea neagră' și „gripa spaniolă'. Chiar și Regina Maria a fost la un pas să moară de gripă.

„Moartea neagră', cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis, a izbucnit cel mai probabil în Asia și s-a răspândit în Europa după anul 1347, aproape înjumătățind populația continentului. Chinurile prin care au trecut cei suferinzi erau cumplite: dureri atroce, transpirație, frisoane și niște oribile umflături pline de puroi (numite buboane) apărute în zona axilară, inghinală și pe gât. Buboane care la început erau de culoare roz, după care deveneau purpurii și în final negre, ajungând la dimensiunea unei portocale. Oamenii mureau în chinuri teribile, și toată lumea avea credința că acela era sfârșitul lumii…

Și totuși, „gripa spaniolă' a întrecut „moartea neagră', numai că, suprapunându-se cu sfârșitul Primului Război Mondial (1918-1919), a fost pusă pe planul al doilea, după teribila conflagrație. Deși cu siguranță că războiul a avut o contribuție semnificativă la răspândirea bolii care a ucis după unii circa 50 de milioane de oameni, iar după alții încă o dată pe atât.

Ar trebui în primul rând subliniat faptul că denumirea de „gripă spaniolă' nu desemnează nici originea virusului și nici naționalitatea primului bolnav, fiind vorba doar de niște circumstanțe. Ceea ce nu înseamnă că n-a plătit și Spania un tribut de 300.000 de vieți. Prima îmbolnăvire a apărut potrivit unora în Statele Unite, la Fort Riley, iar după alții în… China, fiind adusă în Europa de muncitorii asiatici. Cea mai mare pierdere de vieți omenești a avut-o însă India: 17 milioane. Adică 5% din populația țării la acea vreme.

Virusul „gripei spaniole' ( H1N1) a ucis și multe din personalitățile acelor vremuri: poetul francez Guilaume Apollinaire, pictorul austriac Gustav Klimt, sociologul german Max Weber, primul șef al statului sovietic, Yakov Sverdlov, președintele american Woodrow Wilson sau cineastul Walt Disney.

În România, printre victimele necruțătoarei gripe spaniole s-au aflat generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz și Mărășești, precum și ministrul Fotin Enescu, personalitate foarte apreciată de Regina Maria. Însăși Suverana a fost țintuită la pat de cumplita boală vreme de trei săptămâni, dar având o constituție robustă a reușit să o învingă. „Zile întregi de febră chinuitoare și greață, slăbiciune, halucinații crunte și insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci aceasta e celebra gripă spaniolă… Ei bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea', a scris Regina Maria în jurnalul său de război, în a doua zi de Crăciun a anului 1918.

foto: Facebook

Citeste și:

Cele mai periculoase femei în funcție de zodie! Să nu le superi

Cum se transmite COVID-19. Dr. Adrian Streinu Cercel: Virusul parșiv se ascunde în praf'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete