Tratamente pentru coronavirus: ce progrese se fac?

Vaccinurile au transformat pandemia, dar există încă o nevoie mare de medicamente care pot trata oamenii de coronavirus.

Imunitatea la vaccinuri poate scădea, iar accesul la acestea este încă o problemă majoră în întreaga lume. De asemenea, noile variante subliniază posibila necesitate a unui back-up, mai ales că în China numărul de cazuri noi de Covid-19 continuă să crească.

Tratamente pentru coronavirus

Acum există multe medicamente care vizează virusul sau corpul nostru în moduri diferite:

  • medicamente antiinflamatoare care opresc sistemul nostru imunitar să reacționeze excesiv cu consecințe mortale
  • medicamente antivirale care îngreunează replicarea coronavirusului în organism
  • terapii cu anticorpi care imită propriul nostru sistem imunitar pentru a ataca virusul

Toate sunt necesare în diferite stadii ale infecției. Acestea variază de la medicamente ieftine la cele spectaculos de scumpe, iar unele sunt mai rezistente la noile variante decât altele, scrie BBC.

Medicamente antiinflamatoare pentru coronavirus

Când o persoană este infectată cu Covid, corpul său eliberează un val de substanțe chimice pentru a avertiza că este atacat. Această alarmă chimică se numește inflamație și este vitală pentru a stimula sistemul imunitar pentru a elimina Covid.

Dar dacă nu scapă rapid de virus, atunci inflamația poate scăpa de sub control și, în cele din urmă, poate afecta organele vitale, cum ar fi plămânii. Această inflamație excesivă este cea care ucide.

Un steroid antiinflamator care exista deja înainte de Covid, dexametazona, a fost primul medicament dovedit a salva viețile persoanelor cu Covid. Se administrează pacienților grav bolnavi cu dificultăți de respirație, reduce riscul de deces cu o cincime pentru pacienții cu oxigen și cu o treime pentru cei cu ventilatoare.

De asemenea, este atât de ieftin încât a devenit medicamentul de bază în întreaga lume, folosindu-se peste tot, din Brazilia până în China. S-a demonstrat că alte medicamente antiinflamatoare funcționează, inclusiv hidrocortizonul steroid și baricitinib, care este utilizat în mod normal în artrita reumatoidă.

Există medicamente antiinflamatoare mai avansate, cum ar fi tocilizumab și sarilumab. Tocilizumab a fost utilizat pe scară largă în spitalele din China, India și Australia. Acestea sunt, de asemenea, eficiente, dar de până la 100 de ori mai scumpe decât dexametazona. Acest lucru a limitat utilizarea lor.

Antiinflamatoarele funcționează cel mai bine mai târziu în boală, dar s-a demonstrat că un medicament pentru astm bronșic numit budesonid ajută persoanele vulnerabile cu simptome timpurii de Covid să se recupereze mai repede acasă.

Medicamente antivirale

Un antiviral vizează în mod direct capacitatea coronavirusului de a-și face copii în interiorul corpului nostru.

Un astfel de medicament menține nivelurile scăzute ale virusului din organism, astfel încât sistemul dumneavoastră imunitar trebuie să se ocupe de mai puțin.

  • Paxlovid este o pastilă luată de două ori pe zi timp de cinci zile – potrivit producătorului său, Pfizer, reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89% la adulții vulnerabili.
  • Molnupiravir oprește virusul să facă copii eficiente ale lui însuși – producătorul, Merck, estimează că reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ jumătate.

Atât Paxlovid, cât și molnupiravir sunt cel mai bine luate imediat după apariția simptomelor. Un alt antiviral, remdesivir, se administrează prin picurare și reduce timpul de recuperare de la Covid.

Terapia cu anticorpi

A treia abordare este de a oferi oamenilor o perfuzie de anticorpi care pot ataca virusul. Acestea se lipesc de suprafața coronavirusului și îl marchează pentru distrugerea de către sistemul imunitar al organismului.

Organismul își produce proprii anticorpi atunci când este atacat de coronavirus. Cele mai eficiente dintre acestea au fost studiate în laborator, cultivate și administrate pacienților. Aceasta este cunoscută sub numele de terapie cu anticorpi monoclonali.

Aceste terapii sunt adesea rezervate pacienților grav bolnavi care se luptă să-și producă proprii anticorpi.

Ronapreve, de Regeneron și Roche, reduce durata spitalizării și riscul de deces

Sotrovimab, produs de GSK, reduce riscul de spitalizare și deces cu 79% la adulții cu risc ridicat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate