Tradiţii şi superstiţii de Izvorul Tămăduirii
În prima zi de vineri care urmează sărbătorilor pascale, creştinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea este închinată Fecioarei Maria şi aminteşte de rolul avut de aceasta în vindecarea oamenilor de boli grave.
Conform crestinortodox.ro, izvorul cu apă binefăcătoare, aflat în interiorul bisericii Izvorul Tămăduirii din Istanbul, are proprietăţi tămăduitoare atât asupra trupului, cât şi asupra sufletului.
De Izvorul Tămăduirii are loc „Sfințirea cea mică a apei”
În această zi, credincioşii merg la biserică pentru a asista la slujba de sfinţire a apei. Există credinţa că apa sfinţită de preot de Izvorul Tămăduirii, cunoscută ca aghiasmă mică, are proprietatea de a alunga duhurile rele.
De asemenea, credincioşii pot bea aghiasmă mică ori de câte ori se află în suferinţe trupeşti sau sufleteşti sau atunci când au săvârşit păcate mici, primind binecuvântare, har şi sfinţenie. Totodată, studenţii sau elevii care au de susţinut examene pot bea aghiasmă mică şi îşi pot stropi hainele şi fruntea cu ea pentru a li se limpezi mintea şi a învăţa uşor. Tot cu această aghiasmă, preoţii sfinţesc gospodăriile credincioşilor, vitele sau maşinile.
Tradiţii de Izvorul Tămăduirii
O tradiţie specifică sărbătorii Izvorului Tămăduirii, respectată până în ziua de azi în anumite zone ale ţării, este legământul juvenil. Aşezaţi în jurul unui copac, tinerii fac schimb de obiecte simbolice (de obicei, preferate sunt oalele sau străchinile de lut) şi rostesc un jurământ. Schimbul de obiecte se face în prezenţa unei lumânări aprinse şi este urmat de îmbrăţişări frăţeşti, de consumul de alimente ritualice şi de dansuri.
În urma acestui legământ, participanţii devin fraţi de cruce şi se strigă cu apelative precum vere, verişoară, fârtate, surată. Până la sfârşitul vieţii, se comportă unul cu celălalt precum fraţii, ajutându-se în cele mai grave probleme, sfătuindu-se în cele mai intime chestiuni şi fiind capabili să se sacrifice pentru binele fraţilor de cruce.
În alte zone ale ţării, de Izvorul Tămăduirii femeile fac anumite vrăji. În joia din Săptămâna Luminată, acestea lasă în biserică un vas cu apă pe care îl recuperează după slujba de vineri. Se crede că această apă are puterea de a spăla omul de necazuri.
Cele mai comune superstiţii de Izvorul Tămăduirii
În această zi, s-a perpetuat credinţa că nu este bine să lucrezi. În trecut, se credea că cine încalcă această regulă riscă să fie lovit de o boală gravă, de care nu mai scapă toată viaţa.
De asemenea, de Izvorul Tămăduirii oamenii se opreau din ţesut, întrucât credeau că aşa cum bat braglele războiului de ţesut, tot aşa va bate şi piatra. Totodată, cu pânza ţesută în această zi nu era de bun augur să se îmbrace nimeni, cu atât mai puţin cei morţi care astfel nu puteau fi primiţi pe lumea cealaltă.
O altă superstiţie este legată de cunoaşterea momentului în care se sfârşeşte viaţa. Cine aşeza o cană de apă sub un nuc sau sub un soc în ziua de Izvorul Tămăduirii şi, câteva ore mai târziu, găsea pământ pe fundul cănii ştia că acesta este un indiciu al faptului că nu mai are mult de trăit.
Autor: Oana Anghel