Când se pune grâu la încolțit. Obiceiul pe care românii îl respectă cu sfințenie de Sfântul Andrei
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/11/când-se-pune-grâu-la-încolțit.jpg)

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una foarte importantă pentru români și cu acest prilej sunt respectate o mulțime de obiceiuri și tradiții. O tradiție veche de sute de ani este cea în care românii pun grâul la încolțit.
Când se pune grâul la încolțit și de ce?
Înainte de Sfântul Andrei, românii respectă cu sfințenie un anumit obicei, care s-a transmis din generație în generație. Tradiția spune că pe 29 noiembrie, cu o seară înainte de Sfântul Andrei, grâul se pune la încolțit.
În spatele bobului de grâu se află un adevărat simbol, care are la bază și un înțeles biblic. Mai exact, grâul care încolțește este simbolul vieții care a biruit moartea. Astfel, el este un semn de belșug și prevestește cât de bun va fi anul ce urmează, dar și cât de roditoare vor fi recoltele. Se spune că cu cât grâul va crește mai mult și mai des, cu atât persoana care l-a pus va avea un an mai bun și plin de belșug.
Cum se pune grâul la încolțit?
Cu o seară înainte de Sfântul Andrei, fiecare persoană trebuie să pună într-un recipient, pe un strat de vată, câteva boabe de grâu, care mai apoi trebuie udate în mod constant. Grâul poate fi pus la încolțit și într-un ghiveci cu pământ. Pentru ca grâul să crească cât mai mare, aceasta trebuie pus într-un loc luminos, de preferat în apropierea unei ferestre. În trecut, fetele obișnuiau să pieptene grâul, asta pentru ca părul lor să fie des și lung.
În câte zile încolțește grâul?
Dacă este udat frecvent, grâul începe să încolțească la doar câteva zile de la momentul în care boabele au fost plantate. Tradiția populară spune că acesta trebuie păstrat până în seara de Anul Nou, atunci când trebuie să ocupe un loc fruntaș pe masa cu bucate alese, el fiind un simbol al belșugului.
Figurine din rumeguș cu grâu
Micuții cu siguranță vor fi încântați dacă, de Sfântul Andrei, veți realiza împreună câteva figurine din rumeguș cu grâu. Sunt foarte ușor de obținut și de efect. În plus, sunt obiecte decorative foarte hazlii. Uite aici cum vor arăta figurinele. Ai nevoie de un minimum de materiale de lucru:
- un ciorap;
- rumeguș;
- boabe de grâu;
- hârtie colorată.
Rețetă cu grâu încolțit

Grâul încolțit îl poți folosi într-o sumedenie de rețete. Poți obține deserturi fabuloase și, cel mai important, sănătoase pe bază de grâu. Noi îți propunem o rețetă de prăjiturele cu smochine și grâu încolțit. Pentru a obșine aceste prăjiturele, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 100 g făină de grâu
- o lingură de praf de copt
- 100 g zahăr
- 50 g miere lichidă
- 4 ouă
- 125 ml cremă de soia
- 2 linguri de grâu încolțit
- 3 linguri de ulei vegetal
- 2 mere
- 6 smochine deshidratate
Bate ouăle cu zahărul până când obții un amestec aproape alb, apoi adaugă mierea lichidă și încorporeaz-o și pe aceasta. Adaugă făina, praful de copt, grâul încolțit și uleiul vegetal. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă, adaugă merele tăiate în bucăți mici și smochinele, tăiate și ele mărunt.
Unge o tavă cu ulei și răstoarnă compoziția obținută. Introdu tava la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
De ce nu se strică niciodată apa sfințită? Trebuie să ai mereu în casă o sticlă cu agheasmă