Totul despre sex

Cand ii imperechezi? Monta si gestatia sunt faze obligatorii in viata unui catel sau a unei pisici? Afla mai multe despre sanatatea reproducerii animalutului din casa.

Se recomanda ca imperecherea sa aiba loc la femele incepand cu al treilea ciclu de calduri, adica in jurul varstei de 20-22 de luni, la rasele de talie mare, si in jurul varstei de 18 luni, la cele de talie mica. Masculii sunt considerati apti de monta dupa varsta de 15 luni. Aceste varste au fost stabilite astfel incat sa asigure dezvoltarea fizica completa a reproducatorilor.
Atentie! Femelele au monte fertile de la primul ciclu de calduri, iar masculii pot reproduce chiar de la varsta de sapte luni. Femelele primipare (prima sarcina), cu varste peste cinci-sase ani, prezinta un risc crescut de complicatii la fatare. Femelele carnivorelor (inclusiv caine si pisica) nu au menopauza, ci cate un ciclu de calduri (in general) o data la sase luni, pe toata durata vietii.

 

Intrebari si raspunsuri

 

De ce urina motanului meu, in varsta de un an, miroase in continuare foarte puternic, desi a fost castrat in urma cu trei luni?
Cea mai frecventa "problema" cauzata de intrarea in rut este aceea ca motanelul urineaza peste tot, numai in tavita nu! Aceasta tendinta de marcaj teritorial este suprimata prin castrare. Dupa trei luni de la interventie, urina motanului miroase puternic din cauza faptului ca nivelul sangvin al hormonilor masculini este inca ridicat.
Pe masura trecerii timpului, ar trebui ca acest miros sa se atenueze. Motanii sunt animale dependente de durata si intensitatea luminii naturale. S-a observat ca, primavara, motanii castrati isi reiau cu o intensitate mai mica obiceiurile sexuale.

 

Exista vreun pericol pentru sanatatea femelelor daca acestea nu au niciodata pui?
Atat la femelele care au avut pui, cat si la cele care nu au facut pui niciodata exista riscul aparitiei piometrului, pericol care creste o data cu inaintarea in varsta.
Riscul aparitiei piometrului (afectiuni inflamatorii productive ale uterului) este foarte mare la femelele care sunt tratate cu produse hormonale pentru intreruperea caldurilor. Riscul aparitiei piometrului si tumorilor mamare scade aproape de zero daca femela este sterilizata inainte de primul ciclu de calduri.

 

Exista o alternativa medicamentoasa la varianta castrarii? Cum putem indeparta neajunsurile perioadelor de calduri la caine sau pisica?
Exista preparate hormonale care actioneaza la inceputul perioadei de calduri si au ca efect intreruperea acestora pentru o perioada limitata de timp (de regula, pana la urmatorul ciclu).
De obicei, se administreaza femelelor din ambele specii – canine si feline. Insa aceasta administrare repetata de substante hormonale predispune la piometru – infectii ale uterului sau tumori mamare, care, in cele din urma, au o singura rezolvare: ovariohisterectomia (sterilizarea femelei).
Preparatele nu au efectul scontat asupra masculilor, intrucat ei reactioneaza doar la stimulii olfactivi emisi de femelele in calduri. Daca stimulii dispar, masculii se relaxeaza.
Agitatia proprie masculilor in lunile de primavara si toamna isi are explicatia in numarul mare de femele in calduri – aerul este plin de mirosuri excitante pentru masculi, care le percep de la distante foarte mari. Singura metoda sigura si eficienta (dar totodata ireversibila!) pentru a elimina neajunsurile perioadelor de calduri este sterilizarea reproducatorilor.

 

Este adevarat ca, dupa castrare, pisicile se ingrasa peste masura? Cum putem impiedica acest lucru, mai ales daca aceasta refuza mancarea dietetica speciala?
Dupa castrare, respectiv sterilizare, atat motanii cat si pisicile prezinta o predispozitie spre obezitate. Sterilizarea in perioada prepubera – adica inainte de primul ciclu de calduri la pisici si inainte de maturizarea sexuala a motanilor, care apare in jurul varstei de cinci-sase luni – previne cu succes orice tendinta de ingrasare.
Daca sterilizarea se realizeaza dupa maturizarea sexuala, ingrasarea poate fi evitata numai prin controlul cantitatii de hrana si combaterea sedentarismului. Mancarea dietetica nu este absolut necesara pentru mentinerea unei greutati corporale normale. La pisici, mancarea dietetica vizeaza, mai ales, evitarea litiazei renale.

DE MEDIC VETERINAR CEZAR GARBOAN
Cabinet veterinar si Salon de frizerie pentru caini si pisici Tara’s Vet, Bucuresti, tel. 211.08.57.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Animale de casa