Tot ce trebuie să ştim despre fibre şi ţesături
Ne plac la nebunie hainele, mergem cat se poate de des la cumparaturi, dar oare stim intotdeauna pe ce dam banii? Nu conteaza doar aspectul si croiala unei piese de vestimentatie.
Aceeasi importanta o are si materialul din care este confectionat. Astfel, noi am incercat sa-ti oferim un mic ghid al materialelor, pentru a te ajuta sa te descurci mai bine in „jungla” din magazine.
Fibre naturale
Bumbacul – Fibra de bumbac se extrage din planta de bumbac. Este foarte absorbanta si de aceea se si usuca foarte greu. Bumbacul este insa placut la purtat si are un potential redus de a provoca alergii.
Complet neelastic, este adeseori combinat cu fibre elastice din care rezulta o tesatura moale, care preia cu usurinta forma corpului.
Capocul – Se obtine din fibrele fructului copacului Capoc. Aceste fibre sunt invelite de un strat subtire de ceara care impiedica teserea lor, dar care ii dau avantajul de a nu absorbi apa.
Capocul este folosit ca umplutura pentru veste de inot si saltele sau ca material pentru perne. Inul Inul se extrage din tulpinile plantei de in. Este neted si moale, nu retine caldura, fiind mai degraba racoros, motiv pentru care este preferat pentru imbracamintea de vara.
Inul – se vopseste greu, este rezistent si neelastic. Se mototoleste foarte repede si trebuie calcat umed si la temperaturi foarte mari. Se foloseste pentru asternuturi de pat, pantofi, genti, dar si pentru bluze, rochii si pantaloni de vara.
Ramia este o fibra de rafie extrasa din tulpinile plantelor de Ramie. Sunt fibre usor de vopsit, care absorb cu usurinta apa. Se folosesc mai ales pentru fete de masa si sfori. Ramia este o fibra foarte puternica, rezistenta la rupere si aproape deloc elastica. De obicei, se prelucreaza in combinatie cu lana, bumbacul sau matasea.
Lana este parul moale provenit din blana unor animale, in special al oilor. Are capacitatea de a incalzi si a tine cald, nu se mototoleste, este elastica, nu arde si nu ia mirosuri. Exista mai multe tipuri de lana: Merino, obtinuta de la oaia Merino, Crossbred, de la oile Crossbred, Casmirul, de la caprele de munte, Angora, de la iepurele Angora si Alpaka, de la lama.
Matasea este o fibra textila foarte fina, obtinuta din coconii viermelui de matase. Exista doua tipuri de matase: matasea de dud si matasea salbatica. Este o fibra fina, lucioasa si foarte rezistenta, izolator bun atat de caldura, cat si de frig. Se mototoleste greu, dar este sensibila la temperaturi ridicate, frecare si pete de apa. Expusa la lumina puternica se decoloreaza si se ingalbeneste.
Fibre sintetice
Vascoza Fibra care are ca si componenta de baza celuloza si este fabricata industrial. Ea se aseamana bumbacului, dar, spre deosebire de acesta, poate avea caracteristici variate de culoare si aspect stralucitor sau mat. Vascoza este utilizata in combinatii, pentru imbracaminte de copii, bluze sau diverse tesaturi moi si confortabile, ca inul si catifeaua.
Acetatul Fibra obtinuta din celuloza, care prezinta o stralucire asemanatoare matasii. Are o elasticitate de pana la 30%, care impiedica textilele din acetat sa se mototoleasca excesiv. Este rezistenta la apa si se usuca foarte repede. Acetatul se foloseste pentru umbrele si pelerine, dar si la materiale textile in combinatii folosite pentru bluze, camasi, rochii si captuseli.
Poliamida Este o fibra caracterizata de rezistenta si duritate, usor de intretinut si cunoscuta mai degraba sub denumirile de nylon, perlon, dederon sau grilon. Prezinta o elasticitate foarte mare, motiv pentru care este folosita pentru ciorapi fini, lenjerie, corsete, corsaje si costume de baie.
Elastanul (sau spandexul) este o fibra cu elasticitate foarte mare. Are o rezistenta mai mare decat cauciucul sau elasticul, este usor de curatat si rezistent la apa si lumina. Se foloseste in combinatie cu poliamida, pentru ciorapi, corsete sau costume de baie, dar si pentru imbracaminte sport si betelii.
Licra Fibra extraordinar de elastica, care apartine grupei elastanelor. Se utilizeaza pentru lenjerie intima, uniforme sau vestimentatie de sport. Se foloseste la imbunatatirea elasticitatii materialelor, ca de exemplu, bumbacul. Din aceasta combinatie rezulta ciorapii, colantii sau tricourile.
Modalul Este o fibra asemanatoare vascozei, care are o compozitie de celuloza 100%. Este, datorita procesului de fabricare, mai rezistent decat vascoza si se foloseste mai ales pentru camasi sau asternuturi de pat. Poliesterul Este termenul folosit pentru fibre sintetice ca poliacrilul sau acrilul. Sunt foarte rezistente la purtat si usor de intretinut, dar ca orice alta fibra sintetica, stimuleaza cresterea temperaturii corpului.
Tesaturi
Satin O tesatura foarte fina si moale, realizata in combinatie cu atlasul, matasea, vascoza sau materialele sintetice. Caracteristic pentru satin este faptul ca pe o fata este mat, in timp ce pe cealalta luceste. Se foloseste pentru cearceafuri sau lenjerie.
Atlas Tesaturile din atlas sunt stralucitoare, uniforme si netede. Atlasul este un material matasos, greu, moale si placut la purtat. Cea mai cunoscuta tesatura cu atlas este satinul, dar se poate gasi si in combinatii mai robuste, cum ar fi cea cu lana.
Damascul Este un material obtinut prin combinarea bumbacului cu atlasul. Are un model tesut, de obicei floral, foarte decent si vizibil doar la lumina puternica. Este un material matasos, utilizat pentru fete de masa sau cearceafuri.
Tweed-ul Este o tesatura din lana, usor aspra, dar calduroasa si rezistenta. De regula, prezinta un model cadrilat si este folosita in special pentru costume, paltoane si taioare.
Catifeaua Este o tesatura foarte fina si neteda, fabricata din matase in combinatie cu bumbac, poliester, vascoza sau acetat, iar pentru a-i conferi elasticitate se adauga de multe ori licra. Se intretine si se curata greu.
Frotirul sau eponjul Este o tesatura absorbanta folosita in principal pentru uzul casnic, de exemplu, prosoape sau halate de baie. Caracteristicile sale sunt mici noduri, ochiuri sau bucle.
Brocartul Este o stofa grea si dura, cu model. Acesta se obtine prin integrarea in tesatura a unor fire aurii sau argintii. Este confectionat exclusiv din matase.
Batistul Este o tesatura foarte fina, usoara, dar densa. De regula, este tesut din bumbac, dar se pot intalni si tesaturi in combinatie cu canepa, matase sau vascoza.
Poplinul Este un material cu o tesatura foarte deasa si groasa, din fibre de bumbac, lana sau sintetice. Poplinul este foarte rezistent. |n functie de greutatea tesaturii, e folosit pentru camasi, bluze, haine, paltoane subtiri etc.
Plusul este o tesatura moale, asemanatoare catifelei. Spre deosebire de aceasta, plusul are firele mai lungi si mai dese. Este confectionat din fibre sintetice ca poliesterul si utilizat pentru haine si jucarii.
Taftaua este o tesatura din matase naturala sau artificiala. Poate fi lucioasa, cu dungi, cadrilata sau imprimata. Este folosita, de regula, pentru rochii sau haine elegante.