Insula lui Robinson
Practic, minimalist, strict necesar, intim. Asa ar arata si insula ta, unde naufragiezi in fiecare seara, dupa aventurile zilnice. Un astfel de ambient se poate crea intr-un spatiu mic, cu bani putini si multa imaginatie.
In spiritul Zen
Intr-adevar, aceasta a fost ideea fundamentala de la care a pornit Alina cand a inceput amenajarea casei: indiferent de cate tipuri de activitati vor trebui sa incapa aici, atmosfera trebuie sa ramana relaxata, fluida, sa simti ca te misti cu aceeasi usurinta printre mobile ca intr-un living de 150 de mp.
Culorile si materialele au fost supuse acestui test al… invizibilitatii si nu l-au trecut decat nuantele calde de alb, crem, wenge si gri-fumuriu, care, prin forma si textura, incalzesc si relaxeaza.
Totul trebuia sa se armonizeze in asa fel, incat sa nu simti delimitarea zonelor si a obiectelor in spatiul inconjurator.
Privire de ansamblu
Cel mai important lucru atunci cand incepi sa-ti amenajezi garsoniera este sa nu te gandesti la ea ca la un apartament cu multe camere, pentru ca ii strici tot farmecul. Faptul ca in cei 45 mp va trebui sa ai living, dormitor, bucatarie, biblioteca si birou nu inseamna ca trebuie sa sectionezi si mai mult spatiul deja limitat.
Gandeste camera in mod unitar si vei descoperi ca poti sa asortezi manerul de la tigaie cu blatul noptierei, iar rezultatul sa fie unul spectaculos!
Timp pentru meditatie
Aerul zen al incaperii este extrem de subtil, la prima vedere senzatia fiind de austeritate. Totusi, dupa cateva clipe petrecute in lumina care inunda camera, fara linii sau culori care sa iti raneasca privirea, realizezi ca ai inceput sa uiti ce zi incarcata ai avut, cat de mult te-a obosit traficul si cate mai ai de rezolvat maine.
De fapt, tocmai asta si-a dorit Alina si a avut curajul sa-si urmeze intuitia, desi, in timp ce aduna obiecte si idei pentru amenajarea garsonierei, multa lume a obiectat ca spatiul va arata in final ca o „chilie”.
Printre gene
Garsoniera este orientata spre sud, asa ca se trezeste odata cu soarele. Asa s-ar trezi si Alina daca nu ar fi jaluzelele de bambus care sa filtreze razele si sa-i mai castige cateva ore de somn.
Ar fi fost pacat sa acopere imaginea panoramica a orasului cu draperii opace, asa ca a preferat o varianta care sa imbine si functionalul si esteticul, cu aceste jaluzele semitransparente (de la Praktiker) care doar indulcesc lumina, amintind de un bungalow de pe plaja. Nu-i asa ca parca simti miros de briza si apa sarata?
Stop-cadru
Dulapurile care indeplinesc rolul de biblioteca sunt din lemn in nuanta wenge, iar bonusul l-au reprezentat rafturile care se pot monta la inaltimi variabile. Amanuntul a fost exploatat de Alina pentru cateva combinatii de obiecte neconventionale.
Doar cateva lasate la vedere, pentru a nu incarca spatiul, si acestea vorbesc limpede despre proprietar: carti, calatorii… si spatiu. Nu trebuie sa pui aici toate cartile pe care le-ai citit vreodata si nici toata colectia de albume ca sa iti asiguri sursa de amintiri placute, ci sunt suficienti doi-trei „reprezentanti”.
Cromoterapie…
Sau aromoterapie, pentru ca un bol pentru un potpuriu intr-o nuanta puternica poate acoperi ambele „tratamente”. Accentele de culoare trebuie sa fie „mobile”, mai precis, decoratiuni nu foarte mari, nu foarte grele, nu foarte scumpe.
Asta, pentru ca este bine sa stii ca poti sa le muti de colo-colo, prin casa, ca ai voie sa te plictisesti de ele, ca ai voie sa iti iei unele noi atunci cand vine momentul unei schimbari si ca toata operatiunea nu implica o desfasurare de forte prea complicata – nici ca timp, nici ca finante.
Iti place sa gatesti?
Nimic nu te impiedica sa o faci, chiar daca ai ales o bucatarie deschisa, in stil american. In nuante de ciocolata si gri-argintiu, bucataria este desenata cat mai simplu posibil, insa detaliile de stil sunt evidente la o privire mai atenta: geamuri sablate la dulapuri, nuanta lemnului identica cu cea a canapelei si a fotoliilor etc.
Alina, care de altfel a cochetat cu Arhitectura, stia ca liniile geometrice epurate sunt solutia perfecta atunci cand iti doresti un interior rafinat, dar nu ai mult spatiu la dispozitie.
Ora de sport Daca ai crezut ca poti sa iti faci sala de fitness numai dupa ce depasesti etapa de „apartament” spre cea de „vila”, ei bine, te-ai inselat! Ca in majoritatea cazurilor, important este sa vrei cu adevarat. Nu-i asa ca nu ai sesizat nici o disonanta in alaturarea bicicletei cu aragazul?
Asta, pentru ca nici nu exista in aceasta combinatie nimic nepotrivit, conteaza sa ai imaginatia deschisa pentru orice variante; oricum, nu gatesti in timp ce faci sport si nici invers, iar privelistea o sa-ti faca placere, indiferent cu care dintre cele doua activitati esti ocupata.
Casa naturala
Toate zonele din garsoniera „respira”, nicaieri nu ai senzatia de depozit sau de aglomeratie; filozofia asiatica a liniilor pure si a texturilor naturale si-a gasit aici una dintre cele mai fericite materializari.
Alina stia foarte bine ca ritmul nebun al zilelor de munca trebuie calmat cu un „acasa” care sa semene cu un adevarat spa resort, unde toate elementele de design si de atmosfera converg spre confortul tau personal. Plantele par sa creasca direct din podea – evident, se potrivesc atat de bine in decor si datorita trucurilor inteligente, cum ar fi ghivecele din frunze de rafie impletita, care se „topesc” in parchet.
Oglinda, oglinjoara…
Baia este ceva mai indrazneata la capitolul culori – merge pe o nuanta extrem de interesanta de mov, cu cateva fasii cu mozaic alb-mov-cafeniu. Inedita este inaltarea zonei in care se afla cabina de dus, un truc care nu are mai mult de 5 cm, dar care da iluzia ca incaperea se prelungeste foarte mult.
Si aici, toate obiectele vorbesc despre preferinta Alinei pentru materiale si culori naturale; de exemplu, in loc de mult prea banalul dulapior de baie din plastic a ales o cutie de rafie, la fel de utila, dar mult mai estetica, iar lumanarile sunt perfecte pentru a crea atmosfera de spa.
Liana Vasilescu; foto: Cosmin Popescu