Tot ce trebuie să știi despre BILETUL de TRIMITERE de la medicul de familie

Biletul de trimitere de la medicul de familie este un cec în alb emis de autorități. Pentru că fiecare dintre noi are nevoie de un medic de familie pentru ajutor în problemele medicale, e bine să știm ce valabilitate are biletul emis de acesta, de câte ori poate fi folosit și care este, de fapt, semnificația unui “bilet de trimitere.”

Pentru că mulți oameni nu prea înțeleg exact semnificația și rolul acestui bilet de trimitere, medicul Andrăsescu-Scrieciu Adriana-Camelia a explicat pas cu pas, tot ce trebuie să știm despre acesta.

 Ce rol are biletul de trimitere?

“Biletul de trimitere reprezintă un act medical necesar pacientului pentru a putea fi consultat de către un specialist fără ca pacientul să plătească acea consultație. El este scris ca urmare a unei concluzii medicale proprii a medicului de familie care stabilește necesitatea trimiterii pacientului spre un medic de o specialitate anume. Biletul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate și poate fi acordat doar pacienților asigurați.”

Nu există serviciu medical gratuit, întotdeauna cineva îl plăteşte

Medicul de familie, parafând trimiterea, garantează în ochii asiguratorului, faptul ca acea consultaţie chiar este necesară. Conform legii şi a logicii, medicul de familie eliberează un bilet de trimitere, (adică semnează aşa zisul CEC prin care Casa de Asigurări îl va plăti pe specialist), doar „Ca urmare a unei concluzii medicale proprii'.

Care este valabilitatea unui bilet de trimitere de la medicul de familie?

Biletul de trimitere este valabil 30 de zile dacă este acordat în serviciul acut sau subacut, respectiv 90 de zile dacă este acordat în serviciul cronic. Într-o lună, un medic de familie poate acorda mai multe consultații unui pacient asigurat, iar valabilitatea unui bilet de trimitere diferă în funcție de tipul afecțiunii. Valabilitatea biletului de trimitere nu se pierde dacă se schimbă luna calendaristică, respectiv anul, el fiind valabil așa cum spuneam 30 respectiv 90 de zile de la data emiterii.

Medicul de familie semnează un bilet de trimitere spre un consult de specialitate când este necesar. Iar bazat pe parafa lui, Asigurările îi virează specialistului banii.

Există vreo excepție în cazul acestor bilete de trimitere către specialist?

Există o listă întreagă de boli pentru care pacientul se poate prezenta direct la medicul specialist fără să mai aibă nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie. Printre acestea ar fi: diabetul zaharat, bolile psihice, epilepsia, miastenia Gravis, glaucomul, statusul post AVC, tuberculoza, afecțiunile postoperatorii și ortopedice până la vindecare, hepatita virală B,C, D și ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici, scleroză multiplă, starea post-transplant, insuficiența renală cronică în faza de dializă, afecțiunile oncologice, boala Parkinson.

Nu se fac trimiteri concomitente la doi medici din aceeaşi specialitate, în numele dreptului la a doua opinie

Se pot face trimiteri concomitente la doi specialiști cu același bilet de trimitere?

Nu se pot face două trimiteri la doi specialiști diferiți pentru aceeași afecțiune. Dacă pacientul dorește și o a doua opinie, aceasta nu se decontează de către casa de sănătate și va trebui plătită de către pacient. Într-o lună se poate acorda un singur bilet către un anumit specialist. Dacă acesta consideră că este cazul de internare, poate emite la rândul lui un bilet către aceeași specialitate.

În decursul unei luni se pot însă emite trimiteri către mai multe specialități diferite dacă sănătatea pacientului necesită.

Cine plătește acest serviciu medical?

Serviciile medicale aferente biletelor de trimitere sunt decontate de ăatre Casa de Asigurari de Sănătate DOAR pacienților asigurați.

Scrisorile medicale emise de specialişti în sistem privat, fără contract CAS, nu sunt valabile! Chiar dacă vorbim de un profesor universitar, o somitate medicală de necontestat, dacă nu are contract CAS, nu se iau în considerare. Prima rubrică obligatorie a unei scrisori medicale valabile, este numărul de contract CAS.

Scrisorile medicale către medicul de familie, emise de specialiști din sistemul privat fără contract CAS sunt valabile?

Nu, nu sunt valabile. Pentru a fi valabilă, scrisoarea medicală trebuie să îndeplinească anumite criterii. Să fie emisă pe anexa 43 – un format stabilit de către Casa de Asigurări de Sănătate, să aibă trecut contractul medicului cu Casa de Asigurări de Sănătate, să aibă trecută perioada pentru care se face recomandarea, respectiv 3, 6 ,12 luni, să aibă trecute corect diagnosticele care să corespundă medicației recomandate. Pentru anumite medicamente care trebuie inițiate de către medicul specialist trebuie trecută seria și numărul primei rețete, precum și numărul de zile pentru care a fost emisă rețeta. Evident, scrisoarea medicală trebuie să fie datată și parafată.

Foto: ziare.com

Citește și:

Ai dureri de cap atunci când plouă? Acesta este motivul

Cum să scapi de durerile de dinți? Cea mai rapidă și eficientă metodă naturală

Suferi de insomnie? Consumă aceste alimente și vei avea parte de un somn odihnitor

Cele mai bune tratamente pentru cancerul de col uterin! Sfaturile prețioase ale unui medic ginecolog

Vezi şi cum se poate schimba medicul de familie – procedura și actele necesare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate