Terapii alternative pentru toată familia

hepta_747146

Cum stai cu sanatatea? „Destul de bine” nu e un raspuns suficient acum, cand exista atatea remedii si terapii naturiste la indemana.

  • Acupunctura este o metoda de tratament practicata de chinezi din timpuri stravechi. Ea este recomandata pentru indepartarea durerilor si a stresului. Afli mai multe despre aceasta metoda terapeutica din cartea Incursiune in acupunctura. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii (Editura Polirom, 2000). Pentru consultatii, poti contacta Centrul de Acupunctura si Homeopatie, tel. 650.65.10.
  • Aromoterapia foloseste uleiurile volatile aromate pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. Pe langa mirosul placut, uleiurile aromate au si veritabile calitati terapeutice. Uleiurile de lavanda, menta si muscata sunt folosite in spitale, in tratamentul postoperator – dovada ca medicina clasica le acorda deplina incredere.

Uleiurile pot fi inhalate, aplicate direct pe piele sau dizolvate in apa din cada. Iti recomandam lucrarea Uleiurile esentiale care va alina durerile.

Solutii miraculoase la indemana tuturor, scrisa de Marie Claire Lapare. Cartea a aparut la Editura Polirom, 2001. Pentru tratamente cu uleiuri volatile, iti recomandam Centrul de Sanatate C.L.A.R., tel. 222.59.26.

  • Plantele medicinale sunt si ele folosite in tratarea diverselor afectiuni. Este bine sa ceri sfatul unui specialist, intrucat anumite plante pot interactiona cu medicamentele deja prescrise. Poti afla mai multe despre herbalism (folosirea plantelor medicinale) din cartea Plante medicinale la indemana tuturor. Natura-medicul tau de familie, scrisa de Valerian A. Schipor (Editura Polirom, 2001).
  • Homeopatia are ca principiu de baza tratarea bolnavului si nu a bolii. Cu alte cuvinte, daca nu te simti bine inseamna ca in corpul tau exista un dezechilibru, o lipsa de armonie.

Mai multe despre homeopatie vei afla din cartea Remedii homeopatice. Simptome-cheie si caracteristici comparate, scrisa de H. C. Allen (Editura Polirom, 2001).

Pentru medicamente homeopate, iti recomandam Farmacia Christiana Medica (tel. 322.57.98), iar pentru consultatii si tratamente apeleaza la Cabinetul de Homeopatie pentru Copii si Adulti, tel. 430.42.21 sau 093/57.90.50.

  • Reflexologia sustine ca toate organele si glandele din corpul nostru au un corespondent in diferite puncte de pe suprafata talpii. Reflexologul apasa diverse locuri din talpa pentru a identifica orice posibil blocaj. Este eficienta mai ales in tratarea stresului. Pentru consultatii si tratamente, contacteaza Centrul de Recuperare Reflexolife, tel. 337.20.46.

Important despre aromoterapie

hepta_747165

  • Nu te lasa pacalita de etichetele produselor pe care scrie „uleiuri aromate”! Desi au un miros placut, acestea nu sunt uleiuri volatile si, prin urmare, sanatatea ta va avea numai de suferit de pe urma lor!
  • Adevaratele uleiuri volatile nu sunt… uleioase. Daca vrei sa fii sigura de calitatea unui ulei aromat, pune o picatura pe o bucata de hartie. Daca apare o pata uleioasa, inseamna ca a fost diluat.
  • Roinita (Melissa officinalis) este folosita de secole pentru calitatile ei calmante si de netezire a ridurilor. Gandeste-te ce minuni ar putea face si pentru tine!

Remedii naturiste pentru…

TINE

  • Pentru marirea rezistentei la oboseala, se recomanda apasarea zonei aflate intre cele doua tendoane de la incheietura mainii. Prin stimularea acestui punct se poate spori vitalitatea naturala a organismului. Apasa cu degetul mare timp de 60 de secunde.
  • Pentru a-ti spori capacitatea de concentrare, inhaleaza cateva picaturi de ulei volatil de menta. Este un procedeu ideal pentru „limpezirea” gandurilor.
  • In caz de epuizare nervoasa, iti recomandam produsul Catina vitaminizant. Catina este indicata in asteniile psihice si fizice, in combaterea starilor de nervozitate si anxietate. Pentru a reusi sa faci fata unui efort intelectual de durata, este bine sa iei lecitina si combinatia de vitamine si minerale Centrum.

EL

  • Pentru o imbunatatire a performantelor sexuale, incearca Gingko biloba (continut in tabletele Taga-Man) sau Apilarnil potent Y (contine apilarnil si extract de telina).
  • In caz de balonare, indigestie sau aciditate stomacala, incearca un produs pe baza de menta – in farmacii si la Plafar e disponibil sub forma de capsule, ulei si ceai.
  • Pentru stari de neliniste persistente: Sedinstant (extract vegetal de valeriana), Sedocalm (plante medicinale si ulei volatil) sau ceai de tei.
  • Ovazul este un tonic excelent, ideal atunci cand serviciul devine o obsesie pentru el si are probleme sexuale cauzate de stres. La fel daca bea sau incearca sa se lase de fumat.
  • Pentru taieturile si iritatiile de la lama de ras, incearca un concentrat de aloe vera sau Apilarnil prop, produs cu puternic efect cicatrizant.

COPII

  • Pentru nas infundat, trateaza-i cu Inhalant (contine uleiuri volatile de pin, menta, lavanda si eucalipt). Este recomandat in rinofaringita si in sinuzite. Se inhaleaza seara, inainte de culcare.
  • Pentru tuse chinuitoare, iti recomandam Bronchicum (tinctura de cimbru, de sapunel si de coaja de quebraco, ulei de eucalipt si mentol). Pentru faringita si laringita, incearca Proposept, pe baza de propolis sau Eurosept. Tusomag este recomandat pentru tusea seaca (la fel si Paxeladin si Tussin).
  • Pentru raul de masina se recomanda inhalarea unui amestec de uleiuri volatile de menta si lavanda.
  • Inainte de culcare, da-le un suc concentrat in vitamine, dar cu efect soporific (de somnifer). Pentru asta, pune intr-un mixer sucul de la trei morcovi, doua mere zemoase si o jumatate de laptuca. Presara un praf de nucsoara.

Stiai ca…

  • Anumite medicamente pot eroda peretele intern al aparatului digestiv, cauzand dureri si chiar ulcer.
  • Antibioticele (de multe ori prezente in carne si in produsele lactate) pot distruge flora bacteriana din intestine, ceea ce duce la aparitia unor simptome neplacute, cum ar fi constipatia, intoleranta la anumite alimente si aftele.

Ce pot sa iau cand sunt insarcinata?

Exista multe remedii si terapii complementare, care, in timpul sarcinii, nu pun in pericol sanatatea ta si a copilului.

  • GHIMBIR
    Ideal pentru starile de ameteala si greata, atat sub forma de tablete si ceai, cat si sub forma de radacina (poti tine in gura o bucata mica de radacina de ghimbir, pana cand dispar starile neplacute).
  • PRODUSE HOMEOPATE
    Constituie remedii pentru orice problema care poate aparea in aceasta perioada, de la constipatie pana la greata de dimineata, specifica sarcinii. Nu au efecte secundare.
  • CEAIURI DIN PLANTE
    Acestea pot influenta alaptatul. Pentru o crestere a lactatiei, incearca: menta, luminita-noptii (Oenothera biennis), maces salbatic sau ghimbir. Pentru a reduce lactatia, se recomanda tataneasa (Symphytum officinale), limba-mielului (Borrago officinale), salvie.
  • AROMOTERAPIE SAU ANESTEZIE EPIDURALA?
    Cercetarile in domeniu arata ca femeile insarcinate care au urmat un tratament pe baza de uleiuri volatile au apelat in numar mai mic la anestezia epidurala. Iti recomandam rasina de brad pentru dureri, ulei de trandafir pentru anxietate si menta pentru starile de greata si ameteala.
  • DE EVITAT IN TIMPUL SARCINII
    Uleiurile volatile de busuioc, scortisoara, cuisoarele, rasina puternic aromata, salvia, sunatoarea si cimbrul.

Trusa de prim-ajutor din jardiniera

Poti avea propriile remedii naturiste, daca vei cultiva plantele medicinale chiar la tine acasa. Daca nu ai un spatiu adecvat, mica ta gradina poate functiona foarte bine si intr-o jardiniera.

  • MENTA
    Toarna apa clocotita peste doua frunze de menta. Ceaiul astfel obtinut poate fi folosit la tratarea indigestiei si a sindromului colonului iritabil.
  • GALBENELE
    Umple un borcan (preferabil cu capac filetat) cu flori proaspat culese, toarna deasupra ulei de masline si apoi agita bine borcanul. Conserva amestecul timp de patru-sase saptamani. Solutia poate fi administrata ca lotiune antiseptica, in cazul taieturilor si al zgarieturilor. De asemenea, se foloseste si in tratarea tenului patat.
  • ALOE VERA
    Sucul stors din frunze se foloseste in tratarea arsurilor de orice fel. Se recomanda mai ales dupa expunerea prelungita la soare.
  • MUSETEL
    Il poti folosi sub forma de infuzie atunci cand esti foarte stresata si vrei sa te relaxezi. Ceaiul rece de musetel este indicat pentru spalarea zonelor iritate de pe piele.
  • CIMBRU
    Un bun antioxidant sub forma de ceai, care poate fi folosit cu succes la calmarea durerilor cauzate de intepaturile de insecte.

Pentru un plus de optimism si incredere, inhaleaza cateva picaturi de ulei de iasomie, imbibate intr-un servetel.

Autor: Crina Alexa

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste