Terapii marine

Mergi la mare si bucura-te din plin de soare, aer si apa, iar sanatatea ta va avea numai de castigat.

Climatul marin in folosul tau

  • Temperatura medie anuala pe malul Marii Negre este de 9-11grade C, umiditatea si presiunea aerului fiind crescute. Este un climat tonifiant, care iti incarca bateriile pentru tot restul anului.
  • Indicatii: Reumatism cronic, tuberculoza extrapulmonara, bronsita cronica, astm bronsic, rahitism, psoriazis, hipotiroidie.
  • Contraindicatii: Daca suferi de tuberculoza pulmonara, boli grave de inima, hipertensiune arteriala, hipertiroidie sau cancer, un astfel de tratament nu-ti face bine.

Cele doua fete ale soarelui…

Helioterapia – o cura la indemana oricui

  • Indicatii: Helioterapia este recomandata copiilor, incepand de la varsta de un an si jumatate, expunerile la soare fiind mai reduse decat la adulti.
     
  • Acest tratament este indicat si omului sanatos, pentru fortificarea si revigorarea organismului.
    Helioterapia este cu atat mai importanta pentru bolnavii de arteroscleroza, artroze, spondilita anchilozanta, pareze, paralizii, rahitism, anemii, osteoporoza, astm bronsic si bronsite cronice.
    Terapia este de un real folos si persoanelor care sufera de surmenaj, obezitate sau au unele boli de piele (eczeme, psoriazis).
     
  • Precautii si contraindicatii: Soarele puternic este unul dintre factorii care grabesc imbatranirea pielii. In plus, daca suferi de boli febrile, tuberculoza pulmonara, hipertensiune arteriala in stadii avansate, hipertiroidie, cancer, nu te expune la soare fara sa-ti consulti in prealabil medicul.

In timpul bailor de soare, corpul este expus la trei feluri de radiatii: calorice, luminoase si ultraviolete.

  • RADIATIILE CALORICE influenteaza pozitiv organismul, caruia ii asigura energia necesara dezvoltarii proceselor vitale.
  • RADIATIILE LUMINOASE contribuie la stimularea sistemului nervos central, lipsa luminii avand grave urmari asupra comportamentului si psihicului uman. Lumina solara conditioneaza bioritmul, lipsa ei influentand negativ dezvoltarea intelectului.
  • RAZELE ULTRAVIOLETE sunt cele mai benefice pentru sanatate. Ele contribuie la cresterea numarului de globule rosii si a hemoglobinei la persoanele anemice, la asimilarea calciului si a fosforului. Cu alte cuvinte, au un rol important in cresterea copilului tau. Razele ultraviolete stimuleaza glanda tiroida, metabolismul, circulatia sangelui, respiratia, digestia si calesc organismul.

Helioterapia se practica oriunde este soare, cele mai intense radiatii fiind la mare si la munte, datorita fenomenului de reflexie a luminii la suprafata nisipului si a stancilor.

Talasoterapia sau farmacia albastra

Primul leac la care omul a recurs a fost apa. Dupa mii de ani, actiunea acestui „medicament” a fost recunoscuta de oamenii de stiinta, efectele sale benefice asupra organismului fiind demonstrate la sfarsitul secolului trecut de specialistii austrieci si, ulterior, si de balneologii romani.
Apa marii este factorul cel mai important in cura ta de sanatate de la mare.

De ce ai nevoie de apa de mare?

Apa de mare este o apa minerala care contine clor, sodiu, magneziu si sulf – o combinatie benefica pentru organismul uman. Pe langa acestea, mai contine oligoelemente (zinc, titan, cobalt, iod, crom), care trec prin piele si de acolo in organism, actionand asupra unor tesuturi. Nu trebuie sa ignori nici importanta algelor marine.

Continutul de minerale al apei de mare nu este acelasi in toate marile si oceanele, cel mai scazut fiind in Oceanul Arctic (3,5 g/ litru), iar cel mai crescut, in Marea Moarta (300 g/litru). Marea Neagra are o mineralizare de 17,6 g/ litru.

Tratamentul cu apa de mare este practicat in toata lumea – vara, pe litoralul oceanelor si marilor calde, iar in sezonul rece, in servicii specializate, sub forma de bai calde, dusuri si aerosoli.

Ce inseamna talasoterapie?

Prin talasoterapie se intelege tratamentul cu apa de mare. Cu vremea, sensul acestui termen a devenit mult mai larg, pentru ca apei de mare i s-a adaugat si climatul marin.

Talasoterapia are in primul rand un rol profilactic, urmarindu-se calirea organismului si imbunatatirea mijloacelor sale de autoaparare. Pe langa acest gen de profilaxie primara, la mare se mai poate practica si o profilaxie secundara, cu rol de consolidare a rezultatelor obtinute prin alte metode si de stopare a evolutiei unor boli.

Ce trebuie sa stii cand alegi talasoterapia

Daca vrei sa-ti petreci vacanta pe litoralul Marii Negre, este bine sa stii ca talasoterapia se poate face din luna mai pana la sfarsitul lui septembrie, cand temperatura apei este in medie de 15-25 grade C, iar cea a aerului de 15-20 grade C.

Copilul tau va face bai in mare numai cand temperatura apei va depasi 18 grade C, iar cea a aerului 20 grade C, conditia fiind ca ziua respectiva sa fie insorita.

Intrarea in apa se face progresiv, dupa o baie de soare de cel putin zece minute. In acest fel, vei evita probleme grave, cum ar fi socul termic sau stopul cardiac.

Apoi, in apa, nu se sta, ci se inoata, se fac miscari continue sau se fac exercitiile de recuperare indicate de medic. Tot in apa, se poate executa automasaj pe intregul corp. Cand marea este mai agitata, actiunea mecanica a valurilor e un masaj binefacator pentru piele si tesuturile subcutanate.

Cum sa eviti excesele

  • In prima zi, durata unei bai nu va depasi cinci minute, timpul fiind marit zilnic cu alte cinci minute.
  • Copiii mici vor sta mult mai putin; la sfarsitul curei, o baie trebuie sa dureze maximum 15 minute, iar pentru copiii mari, pana la 20 de minute.
  • Daca in timpul baii ai senzatia de frig, tremuraturi sau buzele ti se invinetesc, iesi imediat din apa si stai la soare, masandu-ti energic corpul cu un prosop aspru.
  • Alearga apoi pe plaja sau fa putina gimnastica.
  • Baia va fi reluata a doua zi, de asta data pentru o durata mai lunga.

„Medicamente” de neinlocuit…

Talasoterapia poate fi folosita la tratarea si chiar la vindecarea unor boli – combinata sau nu cu remediile clasice.

  • Talasoterapia in aer liber este recomandata, in primul rand, persoanelor care lucreaza in medii reci si umede, predispuse deci la boli reumatice. Acestea acuza dureri de incheieturi, mai ales la schimbarea vremii, simptome specifice starilor de preartroza.
  • Tratamentul consta in bai de soare, bai calde cu apa de mare, impachetari cu namol sau cu alge, masaje, gimnastica medicala.
  • Alte indicatii se refera la: calirea organismului, tulburari circulatorii, pareze ale membrelor inferioare.
  • Apa de mare are efecte antiinflamatorii si intensifica metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului, fosforului.
  • Apa de mare poate fi folosita si ca o apa minerala, dupa ce a fost diluata cu apa dulce, pana la obtinerea unei concentratii maxime de 2g saruri/ litru. Pentru aceasta, aduna apa cat mai departe de tarm, de la o adancime de cel putin 20 de metri. O poti folosi pentru gargara (gingivite, stomatite) sau la comprese pentru rani.

Text: Dr. Sabin Ivan, Medic primar balneolog.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste