Terapii cu seminţe pentru fiecare organ

Terapii cu seminţe pentru fiecare organ

a cup of fennel seeds teaConsiderate, inca, unele dintre cele mai enigmatice practici ale lumii, “tehnicile terapeutice Su Jok” au la baza o intreaga filozofie a energiilor care ne guverneaza.

Acolo, totul este vazut ca o constructie piramidala cu influente si conexiuni nebanuite. De la caldura concentrata, la atingere si presiune, si de la energia spectrului colorat, la energia multiplicata a… semintelor de tot felul.

De cateva zeci de ani incoace, lumea occidentala a inceput sa aplice din ce in ce mai des una din cele mai uimitoare metode de tratament stimulativ si de vindecare, pusa la punct undeva aproape de marginile Asiei, langa tara Soarelui-Rasare si denumita medical “terapia cu stimulatori naturali” sau, mai bine zis, “terapia cu seminte, Su Jok”.

Vedeti, pentru multi dintre noi e greu de inteles felul in care o samanta mica-mica, asezata intr-un anume punct al palmei ori al talpii piciorului, o boaba pe care, deseori, abia o vezi in mana deschisa, are puterea de a alina suferinte si de a reda sanatatea.

Taina terapeutica, spune Anca Brandusa Dimitrievici, una dintre putinele practicante ale metodei, este de fapt o stiinta complicata a supunerii energiilor, o aplicare a acelei celebre “medicine a celor sase ki” nascocita de invatatii chinezi cu cateva mii de ani in urma si unde samanta unui fruct ori a unui pom nu este altceva decat un graunte de energie concentrata, un punct de maximum energetic.

“Cele sase Rele” “Lumea invizibila a energiilor care ne guverneaza viata este vazuta ca o suma de forte izvorand dintr-o singura sursa. Exista in acest univers doi poli, trei puteri, patru elemente fundamentale, apoi cinci energii, sase rele primordiale, sapte emotii si opt indicatori ai starii corpului.

Putini au ajuns sa inteleaga felul in care toate acestea interactioneaza unele cu altele, in ce grad pot fi controlate si cum ne influenteaza ele organismul”, explica Brandusa. Cel care a sistematizat cea mai mare parte a unui imens material filozofic chinezesc si a intemeiat Su Jok a fost profesorul sud-coreean Park Jae Woo.

Terapia sa, bazata pe multi ani de observatii si studii clinice, are ca punct de plecare conceptia piramidala Tao, asupra ceor sase energii rele sau ki (chi). Conform traditiei chinezesti in lume si in interiorul corpului uman exista “Cele sase Rele” asociate cu influentele conditiilor extreme ale mediului: energia vantului, a frigului, a caldurii, a umezelii, a uscaciunii sau a arsitei si a focului.

Ele au fost asociate cu anotimpurile: vantul este ki-ul de primavara, caldura – ki-ul verii, umiditatea – a sfarsitului verii, uscaciunea a toamnei, iar frigul este ki-ul iernii. Al saselea rau, ki-ul focului apare ca urmare a expunerii intense si prelungite la oricare dintre celelalte cinci.

“Energiile interactioneaza intre ele, atat in mediul inconjurator cat si in corpul uman, dand nastere unui circuit permanent al schimbarilor: vantul creeaza caldura, caldura – arsita, arsita – umezeala, apoi umezeala – seceta, seceta – frigul si frigul din nou vantul. Iar ciclul se reia fara oprire de la capat.

Astfel, in corpul fiecaruia dintre noi domina chiar din momentul nasterii unul dintre cele sase Rele, iar acesta este cel care ne determina constitutia energetica.

Apartenenta exacta a unei persoane la unul din cele sase ki-uri poate fi stabilita de terapeuti experimentati, dupa masuratori ale potentialelor energetice din corp”.

Stimulii punctelor energetice

Teoria Su Jok spune ca, pentru a fi puternic, omul trebuie sa controleze energia care l-a creat. Metodele de baza Su Jok se bazeaza pe armonizarea celor sase ki, ceea ce aduce insanatosirea fizica si psihica.

Cele sase Rele sunt privite toate ca forme de “energie daunatoare” (hsien chi) si cel mai bun antidot este “energia pura” (jeng chi).

Acesta din urma se cultiva prin tehnici de respiratie, prin meditatie si prin stimularea unor puncte speciale aflate pe corp. Alegerea si indicarea exacta a punctelor poate fi facuta de profesionisti ai terapiilor chinezesti traditionale prin masurarea “punctelor de potential maxim energetic” aflate pe meridianele corpului.

Stimularea se face diferit in functie de ki-ul dominat, in principal prin folosirea “microconcentratelor de energie” care sunt semintele de plante, apoi cu bile minuscule de metal, cu inele de argint, de aur si portelan sau cu moxe care emit caldura uscata, la un numar exact de grade, in functie de grosime si de timpul cat se aplica.

Toate aceste tipuri de terapii urmeaza aceeasi lege de “generare a energiei pure” stabilita in “Tratatul Clasic de Medicina Interna” scris in China in secolul III i. H.

Un punct care aduna energie

La origine, Su Jok este o sistematizare moderna a presopuncturii traditionale. Cuvantul coreean Su inseamna “mana” in timp ce Jok inseamna “piciorc.

Initial era o metoda de activare terapeutica a corespondentei mainilor si picioarelor cu restul copului care reprezinta de fapt, o modalitate de tratament natural dar, mai tarziu, profesorul Park a reusit sa creeze un sistem bine echilibrat al stiintei metafizice.

Acesta tine cont de faptul ca mainile si labele picioarelor contin o mare forta de eliberare de afectiuni.

Pentru aplicarea acestei terapii este insa necesara cunoasterea unor date in plus si a unor informatii esentiale: cum functioneaza meridianele, unde se afla acestea, pe unde intra si iese energia, cum depind organele unele de altele.

Asupra punctelor si zonelor de corespondenta se actioneaza cu: palpatorul, ace Su Jok, moxa Su Jok ce actioneaza termic asupra mainilor si labelor picioarelor, dispozitivele de masaj (sunt inele elastice pe care le rostogolesti in lungul degetului si stimuleaza punctele de corespondenta nedepistate) magneti pentru actiunea asupra punctelor si zonelor de corespondenta sau terapia cu seminte ca stimulatori naturali (au forma organelor bolnave).

Intrucat reprezinta niste corpuri vii, semintele, ca stimulatori naturali sunt foarte accesibile, pot face schimb de informatii energetice si pot crea in jurul lor un biocamp.

In completarea unei stimulari mecanice, prin aplicare pe punctul de corespondenta, semintele actioneaza, de asemenea, prin biocampul lor.

De aceea ele poseda calitatile unice ale stimulatoarelor naturale si sunt de neinlocuit in tratamentul in functie de sistemul de corespondente”.

Practic, Anca Dimitrievici incepe prin a cauta, cu ajutorul palpatorului sau a unui betigas subtirel si flexibil, proiectia organului in suferinta.

Si face asta in palme si la degetele mainilor sau in talpa si la degetele picioarelor. Apoi, o data gasite si marcate, ea aplica o presiune in punctele terapeutice prin intermediul semintelor de ovaz, orz, mar, chiar de mustar sau de dovleac.

Semintele sunt asezate si fixate pe puncte, dupa un masaj reflexogen viguros al terminatiei meridianului corespondent sau al zonei dureroase.

Pentru un efect mai bun Brandusa spune ca semintele trebuiesc tinute pe locul respectiv 24 de ore si ca masajul convergent trebuie repetat periodic la 3 sau 4 ore, prin apasarea semintelor asupra punctelor terapeutice.

Dupa 24 de ore semintele sunt inlocuite cu altele noi si procedurile se repeta. “Semintele folosite sunt de o anumita culoare, in functie de excesul sau deficitul unui anumit organ.

Ele pot avea forma organului, de exemplu pentru pancreas – boaba de strugure (dar, daca nu o ai la indemana, folosesti graul sau hrisca), sau cea de fasole pentru rinichi, pentru ca acestea contin toate aceste elemente primare.

In cazul “simptomului vantului”, pe punctele de corespondenta se aplica semintele albe, pentru a contracara simptomul umiditatii – semintele de culoare verde, iar pentru cel “al uscaciunii” se folosesc seminte de culoare cat mai apropiata de cea rosie.

Daca stai sa observi lumea in jurul tau, observi ca pentru fiecare organ exista seminte potrivite, care, dupa forma, iti confirma ca te pot ajuta.

Samburele de strugure are forma pancreasului si se foloseste cand acest organ este in suferinta adica pentru tratarea diabetului. Boaba de fasole o folosim pentru tratarea rinichiului, avand chiar forma rinichiului.

Calinul este rosu si seamana cu inima, deci poate stimula vindecarea problemelor vasculare, miezul de nuca are forma creierului si are puterea de-a trata afectiunile ce apar in acel loc.”

Rezultate remarcabile

Aceasta metoda este eficienta in special pentru bolile cronice vechi insotite de dureri permanente si asupra bolilor articulare, ca si in tratamentul copiilor, care sunt foarte receptivi. Tratamentul cu seminte se poate aplica cu succes in toate afectiunile acute si cronice.

“La copii am avut rezultate minunate, in paralizie spastica din nastere, enurezis, balbaiala, dureri dentare, otita, bronsita etc.

Apoi, terpia cu seminte Su Jok da rezultate miraculoase atat la copii cat si la adulti, tratand diabetul, adenomul de prostata, chisturile ovariene, mamare, insomniile, nevrozele, hernia subombilicala, afectiunile rinichilor.”

“Odata intelese aceste lucruri, oricine poate aplica terapia cu seminte,” spune Brandusa, “chiar daca nu este cadru medical. Ganditi-va cat este de simplu sa-ti aplici chiar tu aceste seminte lasate in dar de mama Natura pentru noi oamenii.

Nu mai avem nevoie de aparatele si medicamentele oferite obligatoriu, care sunt foarte scumpe, iar rezultatele se tot lasa asteptate, producandu-ne eventual cate o indigestie si nimic mai mult.

Nu este bine sub nici o forma sa ne umplem organismul cu toxine, mai ales cand se afla si in suferinta. Dorinta de a se ajuta pe sine, dorinta de a-l ajuta pe cel de alaturi este suficienta pentru a-ti trezi curiozitatea de a invata cum sa aplici aceasta terapie.

Ceea ce trebuie facut pentru ca rezultatul sa fie fara greseala, este ca persoana respectiva sa invete cum circula energia prin meridiane, unde sunt pozitionate meridianele, proiectiile organelor si chiar organele insele, astfel incat sa ne putem ajuta pe noi si apoi pe cei apropiati noua”.

Dispunerea dupa Yin si Yang

Sistemele de corespondenta pe care se aplica semintele au fost facute public oficial in 1987. Toate amanuntele terapiei cu seminte pe directii energetice sunt cuprinse in editia princeps din

“Atlasul celor 14 meridiane conform teoriei Su Jok”, unde se precizeaza ca, “in functie de profunzimea la care se gaseste procesul patologic si o anumita afectiune, se alege tipul de samanta, timpul si ordinea dispunerii pe sistemul de corespondente”.

Astfel, conform teoriei din de baza a punctelor de corespundere pe palme si pe labele picioarelor, corpul uman are suprafata Yin si Yang. Yang este suprafata descoperita soarelui si la suferintele generate de Yang semintele trebuie dispuse pentru ca sa actioneze eficient doar pe partile dorsale ale mainilor si ale labelor picioarelor.

In Yang se pot trata cu mare succes: afectiunile coloanei vertebrale, discopatiile, durerile de cap, migrenele de origine necunoscuta, tulburarile de echilibru, vertijul, durerile articulare, artritele, artrozele si reumatismele, afectiuni ale rinichilor, litiaze si cistite etc.

Yin este partea nevazuta de soare si de aceea pe aceasta parte a palmelor si talpilor se pot trata prin stimulare cu seminte: afectiunile abdominale, ulcerul, gastritele, cele ale pieptului si sistemului circulator, cardiopatiile, nevrozele, stresul postraumatic si anumite forme de maladii degenerative etc.

Cele patru energii

Unul dintre marile avantaje ale terapiei cu seminte Su Jok este usurinta sa in folosire daca se tine seama de cele patru energii. Pentru a folosi singure puterea vindecatoare a semintelor este necesar sa cunoasteti punctele de corespondenta dintre diferitele organe interne ale corpului si proiectia acestora pe palme sau pe labele picoarelor.

O data gasite punctele-cheie este nevoie de o diagnosticare clara, fie una facuta conform medicinei clasice, alopate, fie una energetica care sa fixeze deficientelele organice ale sistemului respectiv.

Apoi se poate lucra pentru a combate suferinta respectiva pe baza urmaririi traseelor meridianelor principale conservand sau eliberand energiile de un anumit tip, prin intermediul semintelor.

Astfel: Vantul asigura deplasarea, miscarea si este corespondentul organelor interne (inima, diafragma, stomac).

Caldura determina activitatea organismului viu si sustine un anumit nivel al proceselor de schimb. Umiditatea este cea care creeaza un mediu vital optim caci 70% din masa corpului este umiditate. Uscaciunea raspunde de structurile ce mentin forma corpului.

Text: Adrian Ciltan

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate