Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții si superstiții

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare importantă din acest an bisericesc și asta pentru că pe data de 1 septembrie, credincioșii marchează trecerea într-un nou an.

Este important de știut faptul că Sfântul Ioan Botezătorul nu este cinstit doar de creştini, ci şi de alte religii și credințe cum sunt unioniştii şi musulmanii, cei din urmă deţinând moaşte ale sfântului pe care le păstrează în moschei.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în fiecare an pe data de 29 august. Chiar dacă este un moment important pentru credincioși, această zi nu este una de sărbătoare, ci una de post și rugăciune. Pentru că marchează un eveniment trist, credincioșii sunt sfătuiți să postească în această zi pentru a se asemăna cu Sfântul Ioan Botezătorul, acesta ducând o viață simplă și cumpătată.

Cine a fost Ioan Botezătorul?

Ioan Botezătorul  s-a născut în cetatea Orin, cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos. Aceasta a fost cel care a pregătit poporul pentru venirea lui Hristos și a dus o viață liniștită și departe de păcatele lumești, lucru care i-a adus și sfârșitul, potrivit crestinortodox.ro. Pentru că a îndrăznit să îi atragă atenția lui Irod că mariajul lui cu Irodiada, care era soția fratelui său, este unul toxic, Ioan Botezătorul și-a pierdut capul. Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea  Irodiadei, și l-a oferit fiicei celor doi, Salomeea.

Tradiții și superstiții în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În tradiția populară, în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul trebuie respectate o serie de tradiții, dar există și câteva superstiții legate de această zi. Mai exact, se spune că cei care vor reuși să țină post negru în această zi își vor spăla păcatele de peste an. Această sărbătoare mai poartă denumirea de Crucea Mică, iar în trecut,  se credea că cei care săvârșeau păcate foarte grele erau iertați dacă țineau post negru de pe 29 august și până pe 14 septembrie, arunci când este sărbătorită Înălţarea Sfintei Cruci.

O altă superstiție este legată de tăiatul cu cuțitul. În această zi, tradiția spune că lucrurile nu trebuie tăiate cu cuțitul, ci ar trebui rupte cu mâna. În plus, orice aliment de culoare roșie este interzis, inclusiv vinul roșu. Acestea amintesc de sângele Sfântului Ioan Botezătorul și ar trebui evitate.

Tot în această zi este interzis consumul de varză, chiar dacă aceasta este folosită foarte des în perioada de post.  Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost tăiat pe varză și din acest motiv este interzisă în această zi.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Preotul Constantin Necula, despre femeile care se machiază: „Machiajul este consecința unui complex, iar complexele au la bază păcate'

Ce NU trebuie să faci atunci când bate clopotul la biserică

Rugăciunea care te ajută să te vindeci mai repede de boli. Roagă-te la Sfântul Pantelimon pentru sănătate și tămăduire

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate