Taberele pentru copii: Academiile de vacanta
Lumea de pe culmile muntilor
Academia de Munte s-a nascut din ideile si munca unei familii de pasionati ai escaladei si de iubitori ai naturii. Barbara si Iulian Soare sunt profesori la Facultatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti si au infiintat o asociatie non-profit care sa cultive dragostea copiilor si tinerilor pentru munte, bucuria pentru frumusetile si tainele acestuia. Ceea ce fac cei de la „Academie este, de fapt, o alternativa total deosebita, oferita copiilor si tinerilor. O alternativa la lipsa de timp a parintilor, prea ocupati si stresati de cariera si problemele de zi cu zi ca sa mai petreaca vacante lungi cu cei mici.
Echipa „Academiei de Munte organizeaza singurele tabere de aventura si educatie montana completa din Romania, de vara si de iarna, pentru copii, dupa un program complex. Pe grupe de varsta si tematici multiple, imbinand activitatile in aer liber cu aventura, de la escalada si tehnici de fotografie sau de campare, pana la invatarea schiului ori la geocatching, „vanatoarea de comori cu GPS-ul, cei mici savureaza din plin experimentele aventurilor de munte.
„Avem, in Capitala, o scoala de turism, un fel de club al copiilor montaniarzi, cu activitati distractive si educative de weekend, unde acestia invata despre natura si orientare turistica, despre alpinism, harti, geologie, minerale rare si teh-nici de prim ajutor si unde socializeaza, leaga prietenii adevarate cu alti copii interesati de natura si iubitori ai muntelui. Vara sau iarna, copiii nostri sunt plini de energie si imaginatie. Astfel, de la trekking, adica drumetii cu recunoasteri de trasee, la alpinism, orientare cu GPS-ul, intocmire de harti sau la tabere de corturi si ski, propunerea academiei noastre imbina sportul si educatia cu pasiunea si prietenia, explica Iulian Soare, sufletul acestei initiative deosebite.
Cursuri de escalada supravegheate de alpinisti |
O gura de aer curat, inainte de inceperea activitatilor |
Pentru ca cei doi soti erau pasionati de munte de cand se stiau, le-a venit ideea sa impartaseasca si copiilor din pasiunea lor si au infiintat asociatia. Au facut o multime de acte, de planuri, au gandit proiecte educative, au adaugat si o doza serioasa de distractie, pentru ca altfel nu captezi atentia copiilor, au umblat apoi dupa aprobari si oameni pasionati, care sa vina gratuit sa ii invete pe cei mici, si au pus la bataie propriile lor echipamente de alpinism, corturile, sacii de dormit, pioletii, ba chiar si masina personala, ca sa ii duca pe membrii clubului la activitatile in aer liber.
Apoi au urmat drumuri peste drumuri, oboseala, nervi tociti si probleme de rezolvat in timpul lor liber si din orele lor de odihna, sambete si duminici de tinut cursuri si de mers cu copiii prin parcuri, tabere organizate cu multa bataie de cap si cu sacrificiul propriilor concedii. Totul doar din pura pasiune, fara ca nimeni altcineva sa le plateasca vreun ban, fara ca nimeni sa le dea sporuri la salariu ori diplome de excelenta. Si adevarul este ca nici nu se asteptau la asta.
„Multumirea noastra sunt rezultatele Academiei: seriile de copii care au devenit prieteni ai muntelui, taberele unde au ras, s-au bucurat de aerul curat si de peisajele incredibile ale inaltimilor, si-au facut prieteni si au invatat sute de lucruri noi. Concursurile de fotografie montana, de creatie, de orientare si cartografie, unde premiile constau in echipamente de munte, ori cautarile de comori, care chiar erau mici comori, fiindca avem grija mereu sa punem cate o surpriza pentru micii descoperitori, povesteste Iulian Soare.
Si cei mici devin specialisti in alunecarea pe zapada. |
Taberele de munte pentru copii nu sunt, ne asigura toti cei care au participat, o pierdere de vreme. Sunt un mod de a te indragosti de munte, de natura, de frumusetile unor locuri rar umblate. Un mod de a invata distrandu-se, de a trai aventura descoperirii, fiecare zi din tabara ascunzand o experienta noua, unde pe primul plan este pusa intotdeauna sigu-ranta micilor montaniarzi.
„Copiii care vor veni aici vor gusta riscul, aventura, libertatea de exprimare prin jocuri si exercitii specializate in asa fel incat nici nu isi vor da seama ca au invatat toate aceste lucruri. Vor deprinde sa citeasca hartile, sa descifreze semnele naturii, vor invata sa se descurce in orice parte a globului, sa foloseasca busola si GPS-ul, sa se orienteze pe timp de zi sau de noapte, pe ceata, pe ploaie sau ninsoare. Apoi, sa se catere, sa escaladeze, sa se fereasca de pericole, sa faca un foc in orice conditii si sa intinda un cort eficient, sa surprinda momen-te si frumuseti in imagini, sa-si depaseasca limitele ori sa-si dozeze energia. Nicaieri nu va fi mancarea mai buna decat la firul ierbii si la un foc de tabara alaturi de prieteni, spune razand Iulian Soare.
Aventura in Evul Mediu
|
„Proiectul scolii si al Taberei Medievale, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, este o forma deosebita de educatie a copiilor, dar si o metoda alternativa de predare a istoriei noastre. Pe langa o reala cunoastere a trecutului, dobandita la cursurile de heraldica si arta militara, cursurile practice de spada, teatru si dans pun aceasta educatie intr-o forma recreativa, care duce la o asimilare usoara a cunostintelor si valorilor pe care incercam sa le implementam: curajul, onoarea, spiritul combativ, setea de cu-noastere si sentimentul apartenentei, explica Nicolae Copoceanu, initiatorul Taberei Medievale, in vreme ce pregateste „materialul didactic pentru cursurile primei serii de „cavaleri inscrisi in tabara de la Cetatea Cisnadioarei: o invalmaseala colorata de blazoane si steaguri brodate in matase, armuri si coifuri, manusi de zale impletite ciudat, ala-turi de arcuri si arbalete, ori de sabii cu garda dantelata si scuturi pictate dupa heraldica medievala.
Piese de teatru jucate in costume la Serbarile Medievale din tabara |
Primii pasi in desenarea blazoanelor medievale |
„Tabara Medievala a fost premiata pentru unicitatea si aportul sau educativ de catre Universul scolii si Uniunea Editorilor din Romania, iar cursurile, sustinute de profesori-cascadori, coordonatori de lupte si mis-care scenica de la ATF, pictori specializati in simbolistica heradica si muzicieni, creeaza un univers aparte, in care cei mici devin participanti si in fiecare se naste cate un cavaler. Activitatea copiilor in tabara se des-fasoara in cadrul unor ateliere de creatie: de echitatie, tir cu arcul, heraldica, olarit, spada, muzica, dans sau teatru, iar programul taberei include probe sportive specifice perioadei medievale si insusirea, sub forma de jocuri si concursuri tematice cu premii, a unor meserii traditionale.
Totul se desfasoara in aer liber, intr-o atmosfera si un decor de cetate, departe de computere si televizoare, mai spune Nicolae Copoceanu, omul care a gandit, de fapt, tot acest Club si Tabara si care este unul dintre putinii profesionisti autentici din tara, care traieste doar pentru lumea aceasta a Evului Mediu. Aventura, fie ea si de vacanta, intr-o lume a istoriei, a unor lucruri noi si deosebite este, cred micii par-ticipanti, fascinanta.
Baietii si joaca „de-a cavalerii |
Copiii invata din tainele rotii olarului si ale altor tehnici traditionale. |
„Cred ca si fetelor le prinde bine sa invete despre cavalerismul medieval, nu? Si apoi totul este atat de intens si de extraordinar aici, rade o pustoaica blonda si subtire, care pare sa nu fi implinit 14 ani si care se prezinta Maia, dupa care adauga, aproape timida in fata „aventurii pe care o traieste: „Orice are un inceput si eu cred ca o astfel de tabara si o scoala ca aceasta prinde bine, fiindca inveti.
„Tot ceea ce se vede aici si tot acest proiect, unic in Romania, sunt, de fapt, o arta complicata, pe care o im-partasim copiilor. Totul este unicat, piesele se lucreaza de mana si acesta cred eu ca este marele castig al taberei: copiii invata istoria pe viu, de la tainele scrisului si picturii simbolistice, la conceperea blazonului propriu, apoi la olarit, caci avem si ore de olarit, si la tirul cu arcul incordat cu mana, din lemn de frasin batran…
Aici totul tine de un simt, de o pasiune pe care vrem sa o cultivam si sa o descoperim. Nu exista manuale de medievalistica, de aceea totul are un aer de aventura, un fel de secret transmis de la mester la ucenic, asa cum era, de fapt, si acum cateva sute de ani, in lumea medievala, completeaza Nicolae Copoceanu.
Cum mergem?
Programul taberelor, seriile organizate pe grupe de varsta si orarul celorlate activitati ale „Academiei de Munte si „Școlii Medievale, pe www.medievalart.ro, tel.: 0731.041.297.
Adrian Ciltan
Foto: arhivele Academiei de Munte si Scolii Medievale