Taberele pentru copii: Academiile de vacanta

Academia de Munte


Lumea de pe culmile muntilor

Academia de Munte s-a nascut din ideile si munca unei familii de pasionati ai escaladei si de iubitori ai naturii. Barbara si Iulian Soare sunt profesori la Facultatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti si au infiintat o asociatie non-profit care sa cultive dragostea copiilor si tinerilor pentru munte, bucuria pentru frumusetile si tainele acestuia. Ceea ce fac cei de la „Academie“ este, de fapt, o alternativa total deosebita, oferita copiilor si tinerilor. O alternativa la lipsa de timp a parintilor, prea ocupati si stresati de cariera si problemele de zi cu zi ca sa mai petreaca vacante lungi cu cei mici.

Echipa „Academiei de Munte“ organizeaza singurele tabere de aventura si educatie montana completa din Romania, de vara si de iarna, pentru copii, dupa un program complex. Pe grupe de varsta si tematici multiple, imbinand activitatile in aer liber cu aventura, de la escalada si tehnici de fotografie sau de campare, pana la invatarea schiului ori la geocatching, „vanatoarea de comori“ cu GPS-ul, cei mici savureaza din plin experimentele aventurilor de munte.

„Avem, in Capitala, o scoala de turism, un fel de club al copiilor montaniarzi, cu activitati distractive si educative de weekend, unde acestia invata despre natura si orientare turistica, despre alpinism, harti, geologie, minerale rare si teh-nici de prim ajutor si unde socializeaza, leaga prietenii adevarate cu alti copii interesati de natura si iubitori ai muntelui. Vara sau iarna, copiii nostri sunt plini de energie si imaginatie. Astfel, de la trekking, adica drumetii cu recunoasteri de trasee, la alpinism, orientare cu GPS-ul, intocmire de harti sau la tabere de corturi si ski, propunerea academiei noastre imbina sportul si educatia cu pasiunea si prietenia“, explica Iulian Soare, sufletul acestei initiative deosebite.

Academia de Munte
Cursuri de escalada supravegheate de alpinisti
Academia de Munte
O gura de aer curat, inainte de inceperea activitatilor

Pentru ca cei doi soti erau pasionati de munte de cand se stiau, le-a venit ideea sa impartaseasca si copiilor din pasiunea lor si au infiintat asociatia. Au facut o multime de acte, de planuri, au gandit proiecte educative, au adaugat si o doza serioasa de distractie, pentru ca altfel nu captezi atentia copiilor, au umblat apoi dupa aprobari si oameni pasionati, care sa vina gratuit sa ii invete pe cei mici, si au pus la bataie propriile lor echipamente de alpinism, corturile, sacii de dormit, pioletii, ba chiar si masina personala, ca sa ii duca pe membrii clubului la activitatile in aer liber.

Apoi au urmat drumuri peste drumuri, oboseala, nervi tociti si probleme de rezolvat in timpul lor liber si din orele lor de odihna, sambete si duminici de tinut cursuri si de mers cu copiii prin parcuri, tabere organizate cu multa bataie de cap si cu sacrificiul propriilor concedii. Totul doar din pura pasiune, fara ca nimeni altcineva sa le plateasca vreun ban, fara ca nimeni sa le dea sporuri la salariu ori diplome de excelenta. Si adevarul este ca nici nu se asteptau la asta.

„Multumirea noastra sunt rezultatele Academiei: seriile de copii care au devenit prieteni ai muntelui, taberele unde au ras, s-au bucurat de aerul curat si de peisajele incredibile ale inaltimilor, si-au facut prieteni si au invatat sute de lucruri noi. Concursurile de fotografie montana, de creatie, de orientare si cartografie, unde premiile constau in echipamente de munte, ori cautarile de comori, care chiar erau mici comori, fiindca avem grija mereu sa punem cate o surpriza pentru micii descoperitori“, povesteste Iulian Soare.

Academia de Munte
Si cei mici devin specialisti in alunecarea pe zapada.

 
Taberele de munte pentru copii nu sunt, ne asigura toti cei care au participat, o pierdere de vreme. Sunt un mod de a te indragosti de munte, de natura, de frumusetile unor locuri rar umblate. Un mod de a invata distrandu-se, de a trai aventura descoperirii, fiecare zi din tabara ascunzand o experienta noua, unde pe primul plan este pusa intotdeauna sigu-ranta micilor montaniarzi.

„Copiii care vor veni aici vor gusta riscul, aventura, libertatea de exprimare prin jocuri si exercitii specializate in asa fel incat nici nu isi vor da seama ca au invatat toate aceste lucruri. Vor deprinde sa citeasca hartile, sa descifreze semnele naturii, vor invata sa se descurce in orice parte a globului, sa foloseasca busola si GPS-ul, sa se orienteze pe timp de zi sau de noapte, pe ceata, pe ploaie sau ninsoare. Apoi, sa se catere, sa escaladeze, sa se fereasca de pericole, sa faca un foc in orice conditii si sa intinda un cort eficient, sa surprinda momen-te si frumuseti in imagini, sa-si depaseasca limitele ori sa-si dozeze energia. Nicaieri nu va fi mancarea mai buna decat la firul ierbii si la un foc de tabara alaturi de prieteni“, spune razand Iulian Soare.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii