Copii mai responsabili?

Exemplul parintilor este cel mai puternic
Copiii tind sa imite comportamentul adultilor de langa ei (fie ca e vorba de parinti, bunici, invatatoare, profesori etc.). Asadar, primul pas in incercarea de a invata un copil sa devina responsabil este acela de a fi noi insine responsabili, de a reprezenta un exemplu pozitiv de comportament. Pentru a-l stimula pe cel mic, ii poti arata, prin cuvinte si actiuni, ca ii respecti pe ceilalti, ca simti compasiune si grija atunci cand te confrunti cu suferinta altora.

Nimic nu se compara cu experienta personala…
Responsabilizarea presupune internalizarea mai multor valori de baza: asumarea responsabilitatii, respect, autocontrol. Incepe procesul de responsabilizare atunci cand copilul e foarte mic, deoarece el va recepta mult mai usor aceste valori. Mai mult, acestea nu vor fi negate de catre copil in perioada adolescentei, ci acesta se va raporta la ele mereu.

Stabileste atributii pentru care copilul sa fie responsabil in raport cu varsta pe care o are.
Daca poate sa se imbrace sau sa se spele singur, incurajeaza-l sa faca acest lucru; nu mai face tu asta in locul lui. Cu timpul, adauga la lista de lucruri pe care este capabil sa le faca si alte provocari, dar, in acelasi timp, nu-l coplesi cu prea multe. Pentru a-l stimula, spune-i ca misiunea pe care o are el (sa-si faca patul, sa-si stranga jucariile, sa aseze si sa stranga masa etc.) este foarte importanta pentru intreaga familie. Astfel, se va simti important si apreciat si nu numai ca va indeplini cerinta respectiva, dar va fi foarte mandru de ceea ce a facut. Atentia, importanta, laudele pe care le va primi drept rasplata il vor face sa se simta iubit si apreciat si il vor determina sa se comporte asemanator si in alte situatii.

Ajuta-l sa inteleaga ca temele fac parte din programul lui si ca reprezinta o completare a activitatii pe care o are la scoala.
Astfel, el poate intelege mai usor si mai placut ce sunt fractiile sau unde se afla pe harta judetele Romaniei. Atunci cand are teme prea grele sau cand nu ii place o anumita materie, ajuta-l sa gaseasca solutii. Matematica, spre exemplu, se poate transforma in magia de a salva lumea cu ajutorul seriei de produse educative „MateMagia“, de la Intuitext. Copilul descopera ca matematica poate fi un joc si in acelasi timp invata cum trebuie sa rezolve exercitiile. Produsele ii arata unde a gresit si ce trebuie sa faca pentru a obtine rezultatul corect.

Nici experienta celorlalti nu e rea!
Prin intermediul povestilor, copilul se identifica cu eroii pozitivi, ceea ce il determina sa invete de la acestia anumite trasaturi de caracter – onestitate, curaj, bunatate, respect pentru ceilalti, cooperare, asumarea raspunderii pentru actele proprii. Cititi impreuna despre personajele celebre din povesti, despre eroii din mitologia greaca, despre personalitatile marcante din istoria nationala si a lumii. Discuta apoi cu copilul tau despre comportamentul acestor eroi si cum ar putea fi aceste aspecte aplicate in viata de zi cu zi.

Povesteste-i despre alte persoane care pot reprezenta un model pentru el. De exemplu, daca ai un prieten care este doctor, spune-i despre cum e acesta responsabil pentru viata oamenilor, despre cum are grija de pacienti si cum ii ajuta sa se insanatoseasca.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Copii