Copii mai responsabili?
Exemplul parintilor este cel mai puternic
Copiii tind sa imite comportamentul adultilor de langa ei (fie ca e vorba de parinti, bunici, invatatoare, profesori etc.). Asadar, primul pas in incercarea de a invata un copil sa devina responsabil este acela de a fi noi insine responsabili, de a reprezenta un exemplu pozitiv de comportament. Pentru a-l stimula pe cel mic, ii poti arata, prin cuvinte si actiuni, ca ii respecti pe ceilalti, ca simti compasiune si grija atunci cand te confrunti cu suferinta altora.
Nimic nu se compara cu experienta personala…
Responsabilizarea presupune internalizarea mai multor valori de baza: asumarea responsabilitatii, respect, autocontrol. Incepe procesul de responsabilizare atunci cand copilul e foarte mic, deoarece el va recepta mult mai usor aceste valori. Mai mult, acestea nu vor fi negate de catre copil in perioada adolescentei, ci acesta se va raporta la ele mereu.
Stabileste atributii pentru care copilul sa fie responsabil in raport cu varsta pe care o are.
Daca poate sa se imbrace sau sa se spele singur, incurajeaza-l sa faca acest lucru; nu mai face tu asta in locul lui. Cu timpul, adauga la lista de lucruri pe care este capabil sa le faca si alte provocari, dar, in acelasi timp, nu-l coplesi cu prea multe. Pentru a-l stimula, spune-i ca misiunea pe care o are el (sa-si faca patul, sa-si stranga jucariile, sa aseze si sa stranga masa etc.) este foarte importanta pentru intreaga familie. Astfel, se va simti important si apreciat si nu numai ca va indeplini cerinta respectiva, dar va fi foarte mandru de ceea ce a facut. Atentia, importanta, laudele pe care le va primi drept rasplata il vor face sa se simta iubit si apreciat si il vor determina sa se comporte asemanator si in alte situatii.
Ajuta-l sa inteleaga ca temele fac parte din programul lui si ca reprezinta o completare a activitatii pe care o are la scoala.
Astfel, el poate intelege mai usor si mai placut ce sunt fractiile sau unde se afla pe harta judetele Romaniei. Atunci cand are teme prea grele sau cand nu ii place o anumita materie, ajuta-l sa gaseasca solutii. Matematica, spre exemplu, se poate transforma in magia de a salva lumea cu ajutorul seriei de produse educative „MateMagia, de la Intuitext. Copilul descopera ca matematica poate fi un joc si in acelasi timp invata cum trebuie sa rezolve exercitiile. Produsele ii arata unde a gresit si ce trebuie sa faca pentru a obtine rezultatul corect.
Nici experienta celorlalti nu e rea!
Prin intermediul povestilor, copilul se identifica cu eroii pozitivi, ceea ce il determina sa invete de la acestia anumite trasaturi de caracter – onestitate, curaj, bunatate, respect pentru ceilalti, cooperare, asumarea raspunderii pentru actele proprii. Cititi impreuna despre personajele celebre din povesti, despre eroii din mitologia greaca, despre personalitatile marcante din istoria nationala si a lumii. Discuta apoi cu copilul tau despre comportamentul acestor eroi si cum ar putea fi aceste aspecte aplicate in viata de zi cu zi.
Povesteste-i despre alte persoane care pot reprezenta un model pentru el. De exemplu, daca ai un prieten care este doctor, spune-i despre cum e acesta responsabil pentru viata oamenilor, despre cum are grija de pacienti si cum ii ajuta sa se insanatoseasca.
Nu ceda in fata protestelor! Fii blanda, dar ferma in acelasi timp. Asigura-te ca atunci cand comunici cu copilul ai un ton calm si prietenos, dar fii consecventa. Daca ai stabilit o intelegere cu el (de exemplu: azi nu cumparam bomboane cand mergem la magazin), nu ceda in fata rugamintilor, lacrimilor si protestelor lui.
In astfel de situatii, incearca sa-i atragi atentia catre altceva. Trebuie sa te implici activ in acest proces de responsabilizare; doar stabilirea unor reguli nu inseamna ca acestea vor fi automat respectate. Si inca ceva: nu te astepta ca eforturile tale sa duca imediat la rezultate vizibile. Responsabilitatea se invata si e nevoie de foarte multa rabdare si tact pentru a-l face pe copil sa fie responsabil.
Cresterea unui animal il responsabilizeaza.
Nu stiu daca exista vreun copil care sa nu-si doreasca un animal. Fie ca este vorba de pesti, hamsteri, pisici sau caini, cu totii isi doresc un astfel de prieten de joaca. Ai grija ca acesta sa nu fie doar un partener de joaca, iar responsabilitatea sa cada tot pe umerii tai. Invata-ti copilul sa-l hraneasca si sa curete locul in care traieste animalul. Copilul trebuie sa inteleaga ca animalul are anumite nevoi si sufera la fel ca oamenii daca nu este ingrijit si iubit.
Invata-l valoarea banilor.
Un aspect foarte important in asumarea de responsabilitati este sa-l inveti pe copil ce sunt banii. Explica-i ce inseamna a economisi si ajuta-l sa puna bani deoparte, in pusculita lui, cu scopuri precise – pentru cadourile de Craciun, pentru cumpararea unui joc sau a unei cutii cu bomboane, pentru a-i servi pe copii de ziua lui etc. Invata-l sa aiba respect pentru valoarea bunurilor din casa (de exemplu, daca s-a zgariat masuta de joaca, o putem vopsi; nu o vom arunca). Cu timpul, poti sa-i spui si care sunt cheltuielile zilnice ale familiei.
Competitia il ajuta sa-si asume responsabilitati
Este un bun prilej prin care copilul poate invata sa fie responsabil. Pentru a fi cel mai bun, copilul trebuie sa exerseze, sa respecte regulile, sa isi evalueze colegii si sa incerce sa ii depaseasca.
Astfel, el isi doreste sa fie apreciat de grup si va face orice efort pentru a fi recunoscut ca fiind cel mai bun. Copilul invata sa ia decizii rapid si sa foloseasca experienta anterioara pentru a castiga. Concursurile scolare si competitiile sportive sunt mai mult decat binevenite. Exista si competitii online in care jocul este imbinat cu studiul. Portalul de concursuri educative www.CarePeCare.ro il ajuta pe copil sa exerseze si sa castige puncte in functie de istetimea lui. In momentul in care cel mic ajunge in fruntea clasamentului, dobandeste un statut pe care va lupta sa si-l mentina.
- Dacă vrei un animal de companie, vezi ce trebuie să știi despre soparla gecko sau cum sa ingrijești un porcusor de Guineea!
Lacramioara Tiriblecea; foto: Shutterstock.
Articol realizat cu sprijinul Intuitext.