Iată ce nu știai despre chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt o afecțiune destul de frecventă a femeilor aflate la vârsta fertilă. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, dispărând în timp.

Chistul ovarian este o formațiune plină cu lichid delimitat de o capsulă proprie și, de cele mai multe ori, este de mici dimensiuni. Poate să apară pe un singur ovar, dar și pe amândouă odată. De cele mai multe ori, existența chisturilor ovariene nu are simptome, dar poate fi observată în urma unui control ginecologic, la o examinare pelvină sau în urma unei ultrasonografii. Dacă există simptome, ce pot apărea dacă dimensiunea chistului este mare, acestea pot fi identificate prin durere în timpul actului sexual, durere sau disconfort abdominal, balonare sau senzație de balonare, modificări ale ciclului menstrual și ale pilozității corpului. Dacă existența chisturilor este asociată cu endometrioza, simptomele pot fi asociate cu dureri intense de spate și în zona pelvină, sau cu apariția acneei, creștere în greutate, infertilitate în cazul sindromului de ovare polichistice.

Complicațiile pot fi reprezentate de ruptura sau torsiunea chistului. Ruptura este caracterizată de apariția unei dureri bruște, de mare intensitate, poate apărea în urma unui traumatism, a unui contact sexual sau a practicării unor exerciții fizice intense. Torsiunea este reprezentată de răsucirea chistului în jurul pediculului, ceea ce duce la întreruperea circulației sagvine și la apariția durerilor în abdomenul inferior.

Există mai multe tipuri de chisturi:

  1. Funcționale

Foliculare – sunt cele mai frecvente și dispar fără tratament, în câteva săptămâni

Luteinice – sunt mai rare și se remit spontan în câteva luni; uneori se pot rupe, ceea ce duce la apariția durerilor bruște și a sângerărilor interne

  1. Patologice

Acestea sunt benigne sau maligne și pot fi:

Chistul dermoid – poate să conțină țesuturi ca păr, dinți etc și este necesară intervenția chirurgicală;
Chistadenomul – poate să ajungă la dimensiuni mari și este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta și de biopsie pentru a înlătura orice suspiciune;

Endometriomul – se formează în endometru și pot fi, uneori, dureroase în timpul menstruației ori a contactului sexual;

Sindromul ovarelor polichistice – este caracteristic femeilor cu menstruație neregulată.

Tratamentul depinde de vârsta femeii, de mărimea și aspectul chistului, de simptomele pe care le prezintă. În cazul chisturilor funcționale de până la 5 cm, la femeile aflate la premenopauză, se urmăresc periodic, iar acestea se remit spontan. În cazul unui chist funcțional mare, se poate prescrie tratament cu anticoncepționale. În privința oportunitatii unei interventii chirurgicale, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate precizează că în cazul chisturilor de mari dimensiuni și cu simptome, se recomandă înlăturarea fie prin laparoscopie (recuperarea este mai rapidă, este o intervenție mai puțin dureroasă și păstrează fertilitatea), fie prin laparotomie (intervenția necesită o recuperare mai îndelungată, iar dacă în urma biopsiei se dovedește a fi de natură malignă, se vor extirpa ovarele, uterul și anumiți noduli limfatici)'.

Foto: Shutterstock

Citeste si:

Ce se întâmplă dacă mănânci 3 ouă pe zi

Adevărat și fals… despre iaurt

Mărul cu coajă, un pericol pentru sănătate?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate