Știi ce riști dacă ai fibrilație atrială?

8.200 români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de o fibrilație atrială, iar numărul total de cazuri unice cu fibrilație atrială (FA) care s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an depășește 200.000 de cazuri și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta un accident vascular cerebral în viitor, conform unui studiu realizat anul trecut.  

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) a lansat campania de informare „Cunoaște-ți pulsul în fiecare zi și salvează inima de aritmii!', alăturându-se campaniei internaționale lansate de AF Association sub denumirea Detect, Protect, Correct and Perfect' care își propune educarea publicului cu privire la detectarea cu ușurință a fibrilației atriale printr-o simplă verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral.

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac așa cum este fibrilația atrială este printr-o simplă verificare a pulsului. Dacă ritmul bătăilor inimii pare neregulat, acest lucru poate indica fibrilația atrială. Cu toate acestea, autodiagnosticarea nu este indicată și este foarte importantă consultarea unui specialist care să pună cu exactitate un diagnostic.

Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilație atrială, rămâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate/invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți', a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.

La nivel internațional, la fiecare 15 secunde cineva suferă de un accident vascular cerebral pe fond de fibrilație atrială.

Pentru mai multe informații vă invităm să accesați pagina oficială de facebook a campaniei: https://www.facebook.com/fibrilatiaatriala/

sau website-ul

http://previnaccidentulvascular.ro/

 Foto: Shutterstock

Citește și:

Este sau nu Homeopatia o escrocherie? Abia acum avem certitudinea

INEDIT: Cum au slăbit cititoarele Avantaje

Cum scapi de migrenă

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate