Soarele, prieten și dușman

Da, soarele se poate transforma în inamic când nu îți iei măsurile de protecție necesare. Și nu mă refer aici doar la perioada concediilor. În fiecare zi trebuie să ai grijă când și cum stai la soare.

soarele

Rețeta sănătății pielii pe timp de vară este, în teorie, foarte ușor de respectat: folosește protecția solară de fiecare dată când ieși din casă, caută, pe cât
posibil, zonele cu verdeață și umbră și include în garderobă îmbrăcăminte lejeră, din materiale răcoroase.

În realitate, însă, nu întotdeauna reușești să pui în practică aceste sfaturi și cauți soluții de urgență, pentru a trata răul deja făcut. Unde greșești, de fapt? De obicei, răspunsul este dat fie de plăcerea de a sta la soare și de a te bucura de o culoare cât mai intensă a pielii, fie de neglijența cu care tratezi acest subiect, al protecției solare, pentru că omiți să iei în calcul faptul că soarele poate trece de la prieten la dușman în câteva clipe.

Asigură-ți protecție solară în fiecare zi, nu doar când este cald afară

La nivelul pielii, razele UVA și UVB sunt responsabile de înroșirea acesteia, de apariția pigmentării și, în cazurile grave, a cancerului. Tocmai de aceea, asigurarea protecției solare este necesară zilnic, nu doar în timpul vacanțelor la mare sau la munte. În cartea „Biblia sănătății femeii', apărută la Editura Curtea Veche, dr. Alan Kling, conferențiar clinician în domeniul dermatologiei, subliniază importanța a trei aspecte de care trebuie să ții cont, astfel încât să reușești să-ți protejezi pielea pe termen lung:

– Alege bronzul ambalat. Dacă vrei să fii bronzată, optează pentru creme și farduri autobronzante. Acestea nu te protejează însă de soare, așa că folosește o cantitate generoasă de cremă cu factor de protecție.

– Include crema în programul de zi cu zi. Leziunile pielii pot apărea și într-o zi înnorată, așa că aplică întotdeauna crema, atunci când ieși, chiar și dacă plănuiești să stai cât mai mult timp la umbră.

– Ține cont de altitudine. Radiațiie ultraviolete sunt mult mai puternice la altitudini înalte. Dacă locuiești într-o zonă de munte sau mergi în concediu la munte cu familia și prietenii, asigură-te că folosiți cu toții creme care să vă protejeze de soare.

Cum alegi factorul de protecție?

În cât timp se arde pielea? La asta ar trebui să te gândești în momentul în care alegi o cremă cu un anumit factor de protecție. Dacă, spre exemplu, pielea se arde în 15 minute, o cremă cu factor 20 te va proteja pe o perioadă de 20 de ori mai mare. Însă, pentru mai multă siguranță, crema trebuie aplicată mai des. Înainte de a ieși din casă, așteaptă câteva minute până când aceasta se absoarbe în totalitate. Nu te zgârci când vine vorba despre cantitate. Este nevoie de circa 30 de grame de cremă pentru a acoperi corpul unei persoane de dimensiuni medii.

Ochelarii, moft sau necesitate?

Aceștia protejează pielea delicată din jurul ochilor și sunt utili în prevenirea unor afecțiuni oculare ce apar, de regulă, la vârstnici, cataracta și degenerescența maculară numărându-se printre acestea. Așa cum crema cu FPS trebuie aplicată în fiecare zi, și ochelarii trebuie să fie folosiți chiar dacă soarele nu este prezent la datorie.

Cum îi alegi? Caută-i pe cei pe eticheta cărora apare procentul de protecție față de ultraviolete, de preferat una cât mai mare. De asemenea, ochelarii de calitate ar trebui să aibă marcajul CE, care nu poate fi șters, ceea ce înseamnă că aceștia corespund standardelor europene. Pălăria este un accesoriu cochet, dar și o metodă eficientă care să pună la adăpost fața, urechile și ceafa.

Recomandări privitoare la expunerea la soare

În plus, dacă stai departe de soare între orele 11 și 16, poți spune că ți-ai luat toate măsurile de precauție, idee asupra căreia insistă și dr. Oana Spânu, medic specialist dermatologie: „Ar trebui să ne expunem cât mai puțin la soare şi să apelăm la metode foarte simple de fotoprotecție, cum ar fi: îmbrăcăminte care să ne acopere o suprafață cât mai mare a pielii, ochelari de soare cu protecție UVA şi UVB, pălărie, întrucât zonele cele mai sensibile sunt cele expuse cel mai des – față, decolteu, mâini și suprafața inferioară a picioarelor.

Dermatologul atrage atenția asupra unui alt aspect important: prezența alunițelor. Persoanele care au multe alunițe trebuie să se ferească de ultraviolete și să folosească o cremă cu FPS.„Până la urmă, ne ferim de soare ca să nu îmbătrânim, ca pielea să nu capete, în timp, modificări de culoare şi pete pigmentare, dar trebuie în primul rând să ne ferim de soare ca peste 10, 20 de ani să nu facem tumori de piele. Unii suntem purtătorii unor gene defecte şi dacă ştim că sunt situaţii în care două generaţii au suferit de cancer de piele, atunci nu ar trebui să ne expunem la ultraviolete, decât 10-15 minute dimineaţa sau seara.

 

Autor: Cătălina Ioancea 

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate