Cele mai consumate 8 alimente care dau dureri de cap

Deseori, atunci când ne confruntăm cu dureri de cap, obișnuim să dăm vina pe stres, pe oboseală, pe somnul insuficient sau pe statul în curent. Puține dintre noi știu însă că acestor factori declanșatori li se adaugă în numeroase cazuri înca unul: anumite alimente.

alimente care dau dureri de cap

Unele dintre cele mai cunoscute alimente care dau dureri de cap și pe care le consumăm frecvent sunt ciocolata, cafeaua sau vinul roșu. Pentru unele dintre acestea, nu există studii aprofundate referitoare la capacitatea lor de a provoca cefalee. În orice caz, ideal este să te adresezi medicului de familie atunci când observi că frecvența durerilor de cap crește.

Ciocolata

Specialiștii internaționali au ajuns la concluzia că 22% dintre durerile de cap sunt cauzate de consumul de ciocolată. Ciocolata conține cofeină și un compus numit feniletilamină, care contractă vasele de sânge, determinând apariția durerilor de cap. În plus, cacaua care intră în compoziția ciocolatei protejează celulele nervoase care provoacă durerile de cap.

Vinul roșu

Sulfiții care sunt folosiți drept conservanți ai vinului sunt vinovați de apariția durerilor de cap. Pe lângă sulfiți, mai există și taninurile care stimulează creșterea nivelului de serotonină în creier. În plus, consumul de alcool determină creșterea circulației sanguine către creier și deshidratarea, ambii factori declanșatori ai durerilor de cap.

Cafeaua și ceaiul verde și negru

Ce-ar fi diminețile noastre fără o cană mare și aromată de cafea? Aceasta ne ajută să ne trezim și ne furnizează energie pentru câteva ore. Totuși, cofeina pe care o conține și care se găsește în concentrații mari și în ceaiul negru și verde este un factor declanșator al durerilor de cap. Desigur, acest lucru se întâmplă doar dacă aceste băuturi sunt consumate în cantități semnificative. Riscul apariției durerilor de cap apare doar la un consum de peste 200 ml licori pe bază de cofeină.

Brânza

N-ai fi zis, nu-i așa? Desigur, nu este vorba de orice fel de brânză, ci de cea veche, în special cea cu mucegai, care conține tiramină. Această substanță se formează odată cu descompunerea proteinelor din brânză. Cu cât mai veche este brânza, cu atât procentul de tiramină conținută este mai mare. Mucegaiul poate provoca un dezechilibru al florei intestinale, ceea ce poate duce la dureri puternice de cap. Pentru că da, există o conexiune puternică între creier și colon. Așadar, evită brânza cu mucegai, gorgonzola, brie, cheddar, elvețiană, parmezanul, și privilegiază consumul de brânză de vaci și ricotta.

Sosul de soia

Sosul de soia conține glutamat monosodic, un aditiv care stă la originea unor manifestări precum crampe, diaree și, bineînțeles, dureri de cap. 10-15% dintre durerile de cap sunt cauzate de această substanță. În plus, sosul de soia este foarte sărat, ceea ce duce la deshidratare, o altă cauză a apariției durerilor de cap.

Înghețata

Asta este cu adevărat o veste proastă. Câte dintre noi își pot imagina verile fără înghețată? Într-adevăr, este de neimaginat. Durerea de cap provocată de înghețată apare doar dacă persoana care o consumă este foarte încălzită și o mănâncă foarte repede. Din fericire, dispare în 30-60 de secunde.

Bananele

Din fericire, vorbim numai despre cazurile sensibile la tiramină, același compus pe care-l regăsim și în brânza cu mucegai. În coaja bananei se găsește de 10 ori mai multă tiramină decât în pulpa ei. Așa că atunci când consumi o banană, ai grijă să înlături fâșiile acelea desprinse de coajă care se lipesc de fruct.

Carnea procesată

Nitrații și nitriții care sunt folosiți drept conservanți în hotdog, bacon și în numeroase alte tipuri de mezeluri pot determina dilatarea vaselor de sânge, un factor declanșator al durerii de cap la anumite persoane. Așa că ține-te cât poți de departe de alimentele semipreparate și alege o alimentație pe cât posibil naturală.

Cunoști și alte alimente care provoacă migrene? Ai observat vreodată până acum că un anumit aliment îți dă dureri de cap?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate