Sinuzita – ar fi bine sa nu se agraveze

Sinuzita – ar fi bine sa nu se agraveze

Sinuzita, rinita
„Cele mai frecvente afectiuni ale anotimpului friguros sunt infectiile cailor aeriene superioare. Expunerea la temperaturi scazute tulbura mecanismele imunitare care iti favorizeaza exacerbarea virulenta a florei microbiene, prezente la nivelul mucoaselor normale.” explica dr. Andaluzia Oancea, medic ORL, Delta Hospital.

Sinuzita este una dintre afectiunile de care trebuie sa te feresti daca esti expus vantului si frigului pentru timp indelungat.

„Datorita continuitatii dintre mucoasa nazala si cea a sinusurilor, infectia virala poate afecta mecanismul de curatare al sinusurilor, ducand singura sau prin asociere cu agentii microbieni la debutul sinuzitei.” afirma dr. Andaluzia Oancea, medic ORL, Delta Hospital.

Simptomele sunt asemanatoare cu raceala dar nu trebuie sa le confunzi. In cazul sinuzitei ele se prelungesc si se agraveaza cu trecerea timpului.
Daca sinuzita este deja instalata, poti avea urmatoarele simptome:

  • durere la nivelul obrajilor;
  • durerea fruntii deasupra sprancenelor;
  • durerea in jurul si in spatele ochilor;
  • dureri dentare;
  • secretii galbui sau verzui.

Trebuie sa stii ca exista doua tipuri de sinuzita: acuta si cronica.

Sinuzita cronica are un debut brusc si dureaza cel mult 4 saptamani. O poti trata usor cu antibiotice si antiinflamatoare.

Sinuzita cronica va persista pe o perioda indelungata, si vei percepe dureri de intensitate scazuta. Sinuzita cronica o capeti de obicei dintr-o infectie bacteriana. Ea poate duce la modificarea permanenta a membranei mucoase ce captuseste sinusul si te poate predispune la sinuzite repetate. In tratarea sinuzitei medicii prescriu de obicei antibiotice si spray-uri cu derivati cortizonici dar daca nu observi o modificare spre bine dupa folosirea a doua tipuri de antibiotice prescrise este indicat sa-ti consultati medicul ORL.

In concluzie, daca ai aceste simptome, nu astepta agravarea bolii si consulta medicul specialist!

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate