Adolescentii anorexici au nevoie de ajutor

Adolescentii anorexici au nevoie de ajutor

Anorexie, adolescent
In principiu, anorexia se exprima prin refuzul subiectului de a se alimenta, asociat cel mai adesea cu eforturi suplimentarea de a evita cresterea in greutate.

Anorexia a fost definita mai intai de Richard Morton (1637 – 1698), care a denumit-o anorexia histerica, indicand din start natura psihica a fenomenului. Denumirea completa a afectiunii este anorexia mentala sau anorexia nervoasa in limba romana, anorexia nervosa in literatura medicala de limba engleza si Anorexia mentalis in cea de limba germana.

Asadar, nu exista niciun dubiu asupra faptului ca refuzul sistematic al unei persoane de a se hrani (anorexia nervoasa de tip restrictiv) ca si abuzul de purgative, clisme, diuretice si exercitii fizice (anorexia nervoasa de tip eliminatior sau purgativ) sunt grave tulburari mentale.

Anorexia apare pe fondul unei permanente nemultumiri de sine, in dorinta de a slabi si de a evita ingrasarea. In literatura de specialitate, se vorbeste despre o anorexie tipica primara, caracterizata in primul rand prin denutritie, si o anorexie mentala secundara, atipica, asociata cu alte manifestari psihiatrice.

In orice caz, consecintele de ordin fiziologic pot fi devastatoare, mergand de la denutritie, pana la amenoree (lipsa a cel putin trei menstruatii consecutive, in absenta unei sarcini) si, in 10% din cazuri, la deces.

Anorexia – o afectiune a primei tinereti

Cele mai frecvent, anorexia apare la fetele aflate in pubertate. Este perioada in care aspectul fizic incepe sa capete importanta; este perioada tulburarilor pe fond hormonal.

In ultimul timp, anorexia incepe sa afecteze tinerii de la varste din ce in ce mai mici si din ce in ce mai multi baieti. Acest lucru este o confirmare a cauzalitatii psihice complexe a anorexiei. Daca in cazul tinerelor fete dam vina pe preocuparea pentru aspectul fizic si pe standardele nesanatoase pe care le impune societatea, coborand pe scara varstei ne dam seama ca preocuparea pentru aspectul fizic este doar varful aisbergului.

La baza stau frustrari afective grave care au condus la nemultumire si chiar lipsa respectului de sine, la o reprezentare a sinelui rupta de realitate. In lipsa unei consilieri psihologice temeinice, subiectul se rezuma la autoevaluarea exclusiv fizica: Sunt respins pentru ca sunt urat; sunt urat pentru ca sunt gras. Cei care il resping pot fi colegii, pot fi educatorii, pot fi parintii.

In ultima instanta, refuzul de a se hrani poate exprima o respingere de sine a subiectului. Sau, dimpotriva, o exarcebare a narcisismului. Gestul de a manca, preocuparea pentru mancare, placerea de a manca ii par subiectului fie vulgare si nesanatoase, fie nemeritate.

Asadar, odata instalata anorexia, ea il va teroriza pe adolescent, va avea asupra sa o mare putere distructiva, iar familia nu trebuie sa se bazeze pe disparitia in timp a fenomenului si nici pe simplul indemn imperativ: mananca, mananca, mananca. Este necesar sprijinul calificat, constand in consiliera psihologica si consultatia la un medic nutritionist.

Anorexia nu trebuie confundata cu urmarea unei diete

O adolescenta care tine regim isi va pierde uneori rabdarea si va fi tentata sa guste ceea ce regimul interzice. Chiar daca isi va limita strict portia, o va manca pe toata, pentru ca oricum i se pare cam mica.
O adolescenta anorexica va fi dezgustata de mancare. Isi va privi cu suspiciune mancarea din farfurie si va incepe sa aleaga, sa indeparteze ceea ce i se pare prea bogat caloric. Mai mereu va lasa ceva in farfurie, pentru ca, oricat de putin ar fi, daca mananci tot, devine prea mult.

Adolescenta care tine regim alimentar combinat cu exercitiu fizic isi va numara cu parcimonie abdomenele si turele de teren, tinzand uneori sa mai triseze, sa mai lase ceva si pe data viitoare. Se va declara satula, obosita, extenuata.
Adolescenta anorexica, daca nu a ajuns inca in faza de depresie profunda si de izolare, este in continua agitatie, face eforturi fizice absurde, fara masura si nu considera niciodata ca este deajuns.

Adolescenta care tine regim se cantareste cat poate de des si face mult caz de fiecare suta de grame pierduta.
Adolescenta anorexica nu vrea sa stie ce greutate are pentru ca, oricat de slaba ar fi, ea se considera, totusi, inca prea grasa. Isi uraste oricum corpul. Sau se iubeste atat de mult pe sine incat materialitatea, corporalitatea i se pare vulgara si chinuitoare. Daca ar fi dupa ea, ar fi bine sa se transforme intr-un duh.

Tanara care tine regim este nerabdatoare sa-si cumpere haine cu o masura mai mica, ba chiar forteaza nota, in convingerea ca, chiar daca acum o tin putin, saptamana viitoare noile haine ii vor veni perfect si ii vor pune in evidenta frumoasa silueta nou dobandita.
Tanara anorexica se va imbraca mereu cu haine lalai si informe, care s-o ascunda si sa inabuse orice pretentie de feminitate si autoetalare. Din motivele amintite mai sus.

O fata care tine regim de slabire va vorbi cu prietenele despre asta, va cauta sa faca schimb de experienta si, ocazional, va face caz de frustrarile ei, de poftele pe care trebuie sa si le refuze, pentru a-si crea, ca bonus, o aura de suferinta si eroism, pe langa beneficiul pierderii in greutate.
Anorexica isi va ascunde framantarile, se va izola in suferinta ei si nu va recunoaste nimic daca va fi intrebata. La cel mai mic semn de imixtiune, s-ar putea simti tentata sa disimuleze, sa recurga la trucuri pentru a da impresia ca mananca mai mult decat o face in realitate.

Tanarul anorexic are nevoie de ajutor

Un prim pas este ca tanarul sa simta inteles, sa accepte ca are o problema si sa stie ca nu este singurul care o are. Sa-si impartaseasca experientele si trairile cu cei aflati in aceeasi situatie, primind, in acelasi timp consiliere calificata – sub protectia anonimatului, daca doreste – ar fi ca si cum intr-o zi i s-ar arata „lumina de la capatul tunelului” si ar sti incotro sa se indrepte pentru a scapa de cosmar.

In acest sens, Programul ProYouth pune la dispozitie o platforma online prin accesarea careia tinerii cu probleme ale comportamentului alimentar intra intr-o comunitate care ii intelege si care este decisa si capabila sa ii ajute. Pentru aceasta, primul pas este accesarea adresei https://www.proyouth.eu/revonline, unde cei care au nevoie sunt asteptati de specialisti si prieteni.

Mihaela Serea
Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate