Sincopa: principala cauza non-traumatica de pierdere a cunostintei

Sincopa este definita ca pierderea temporara a cunostintei datorita hipoperfuziei cerebrale, adica scaderii fluxului sangvin catre creier. Ea se caracterizeaza prin debut rapid, durata scurta si recuperare completa spontana, insistandu-se mult in tratatele de specialitate, pe aceste caracteristici care ajuta la diferentierea ei de alte cauze de piedere a cunostintei.

Trebuie facut diagnosticul diferential cu boli care determina pierderea cunostintei fara a fi vorba de hipoperfuzie cerebrala si care au tratament specific, ca de exemplu: epilepsia, boli metabolice: hipoglicemia (scadearea glicemiei), hipoxia (oxigenare deficitara); intoxicatii sau accidente vasculare cerebrale si de asemenea cu afectiuni care mimeaza sincopa dar care nu sunt insotite de pierderea totala a cunostintei: lipotimii (lesinuri), boli psihice.

In unele forme de sincope pot exista simptome premonitorii: ameteala, greata, transpiratii, senzatie de slabiciune sau tulburari de vedere, care anunta ca sincopa este iminenta, insa de cele mai multe ori pierderea de cunostinta este brusca, putindu-se solda cu traumatisme. Cand semnele premonitorii nu se insotesc de pierderea cunostintei se foloseste termenul de presincopa.

Sincopa are mai multe cauze. Cea mai des intalnita in populatia generala si de altfel cea cu pronosticul cel mai bun este sincopa reflexa. Ea presupune un grup heterogen de situatii in care reflexele cardiovasculare, care in mod normal controleaza circulatia si ritmul cardiac, devin ineficiente producandu-se vasodilatatie sau bradicardizare (scaderea ritmului cardiac) excesive, avand ca rezultat scaderea fluxului sangvin cerebral.

Este indusa de emotii puternice, teama, durere, prelevare de sange, ortostatism prelungit (statul mult in picioare), stranut, tuse, defecatie, mictiune, efort mare, mese bogate sau prin miscari bruste ale capului la cei cu hipersensibilitate la nivelul sinusului carotidian.

sincopa - sanatateUn alt tip de sincopa este cea provocata de scaderea tensiunii arteriale, cand pacientul se ridica in picioare (hipotensiune ortostatica). Ea apare la persoane care au pierderi volemice: in caz de sangerare, diaree , transpiratii importante, in anumite boli de metabolism sau neurolgice, dar poate fi provocata si de medicamente folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, depresiei sau in cazul consumului exagerat de alcool.
A treia forma de sincopa, cea cu pronosticul cel mai prost, este sincopa datorata bolilor cardiovasculare (tulburari ale ritmului cardiac, bolilor valvulare, miocardice sau pericadului).
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate