Rezistenta la antibiotice – o noua problema medicala

Trebuie inteles faptul ca antibioticele actioneaza exclusiv asupra bacteriilor prin “omorarea” sau “inactivarea” acestora si nu au nici un efect asupra virusurilor.

Resistenta unei bacterii la administrarea unui antibiotic semnifica lipsa de eficienta a medicamentului, consecinta fiind nu doar existenta in continuare a bacteriei ci si inmultirea acesteia peste limita de aparare a organismului, astfel durata bolii fiind mai lunga, complicatiile mai numeroase si riscul de deces mai mare, desigur si functie de gravitatea afectiunii si starea generala a pacientului.

Acest fapt este ingrijorator deoarece persoanele spitalizate vor raspunde mult mai greu la tratament iar pe de alta parte, bacteriile usor de tratat in trecut devin dificil de tratat. Astfel, in spital, infectiile cu germeni specifici (nosocomiali) cum ar fi Klebsiella, Enterobacter, Stafilococ devin potential letale, prelungind durata bolii, crescand rata complicatiilor si mortalitatea. Si mai ingrijorator este faptul ca selectarea de tulpini rerzistente la antibioticele uzuale au facut ca infectii “banale” ca pneumonia cu Streptococ, infectiile cutanate cu Stafilococ aureus, chiar infectia gastrica cu Helicobacter pylori sa devina extrem de greu de eradicat, necesitand folosirea altor antibiotice, mult mai puternice, care astfel pot determina dezvoltarea de noi tulpini rezistente iar pacientul este expus la mai multe reactii adverse .

Cauzele cele mai frecevente ce duc la selectarea de tulpini rezistente la antibiotice sunt:

  •  in primul rand folosirea improprie a antibioticelor pt tratarea banalelor infectii virale (gripa, guturai, laringite usoare, faringite usoare, diaree virala) asupra carora antibioticele nu actioneaza, caz ce apare cel mai frecvent prin autoadministrare dar si prin stoparea tratamentului antibiotic inainte de termenul stabilit de medic
  •  mutatii genetice spontane ale bacteriiilor
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate