Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu

Un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este o perioadă temporară de simptome similare cu cele ale unui accident vascular cerebral. Un astfel de atac durează de obicei doar câteva minute și nu provoacă daune permanente.

Aproximativ 1 din 3 persoane care suferă de un atac ischemic tranzitoriu va avea în cele din urmă un accident vascular cerebral, aproximativ jumătate apar într-un an după atacul ischemic tranzitoriu. Un atac ischemic tranzitoriu poate fi un avertisment, dar și o oportunitate de a preveni un accident vascular.

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu

Atacurile ischemice tranzitorii durează de obicei câteva minute. Majoritatea semnelor și simptomelor dispar într-o oră, deși rareori simptomele pot dura până la 24 de ore. Semnele și simptomele unui AIT seamănă cu cele ale unui accident vascular cerebral:

  • Slăbiciune, amorțeală sau paralizie la nivelul feței, brațului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
  • Vorbire neclară sau confuză sau dificultăți de înțelegere a celorlalți
  • Orbire la unul sau ambii ochi sau vedere dublă
  • Vertij sau pierderea echilibrului sau a coordonării

Semnele și simptomele recurente pot fi similare sau diferite, în funcție de zona creierului implicată. Deoarece atacul ischemic tranzitoriu apare cel mai adesea cu ore sau zile înainte de un accident vascular cerebral, este esențială solicitarea de asistență medicală de urgență. Evaluarea și identificarea promptă a afecțiunilor potențial tratabile pot ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral.

Cauze

Un atac ischemic tranzitoriu are aceleași origini ca și cel al unui accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Într-un accident vascular cerebral ischemic, un cheag blochează alimentarea cu sânge către o parte a creierului. Într-un atac ischemic tranzitoriu, spre deosebire de un accident vascular cerebral, blocajul este scurt și nu există leziuni permanente.

Cauza de bază a AIT este adesea acumularea de depozite grase care conțin colesterol numite plăci (ateroscleroză) într-o arteră sau una dintre ramurile acesteia care furnizează oxigen și nutrienți creierului.

Plăcile pot scădea fluxul de sânge printr-o arteră sau pot duce la dezvoltarea unui cheag. Un cheag de sânge care se deplasează către o arteră care alimentează creierul din altă parte a corpului, cel mai frecvent din inimă, poate provoca, de asemenea, un atac ischemic tranzitoriu.

Factori de risc pe care nu îi poți schimba

Nu puteți modifica următorii factori de risc pentru un atac ischemic tranzitoriu și un accident vascular cerebral. Dar știind că sunteți în pericol vă poate motiva să vă schimbați stilul de viață pentru a reduce alte riscuri.

Istoricul familiei. Riscul dumneavoastră poate fi mai mare dacă unul dintre membrii familiei dumneavoastră a suferit un AIT sau un accident vascular cerebral.

Vârstă. Riscul tău crește pe măsură ce îmbătrânești, mai ales după vârsta de 55 de ani.

Sex. Bărbații au un risc ușor mai mare de a face un AIT și un accident vascular cerebral. Dar, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, riscul lor de un accident vascular cerebral crește.

Atacul ischemic tranzitoriu anterior. Dacă ați avut unul sau mai multe AIT , este mult mai probabil să aveți un accident vascular cerebral.

Siclemie. Accidentul vascular cerebral este o complicație frecventă a drepaniei. Un alt nume pentru această tulburare moștenită este anemia cu celule falciforme. Celulele sanguine în formă de seceră transportă mai puțin oxigen și, de asemenea, tind să se blocheze în pereții arterelor, împiedicând fluxul de sânge către creier. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat al siclemiei, vă puteți reduce riscul de accident vascular cerebral.

Factori de risc pe care îi puteți controla

Puteți controla sau trata o serie de factori, inclusiv anumite condiții de sănătate și alegeri ale stilului de viață, care cresc riscul de accident vascular cerebral. A avea unul sau mai mulți dintre acești factori de risc nu înseamnă că vei avea un accident vascular cerebral, dar riscul tău crește dacă ai doi sau mai mulți dintre ei.

Tensiune arterială crescută. Riscul unui accident vascular cerebral începe să crească la valorile tensiunii arteriale mai mari de 140/90 milimetri de mercur (mm Hg).

Colesterol ridicat. Mai puține grăsimi, în special grăsimi saturate și grăsimi trans, pot reduce plăcile din artere. Dacă nu puteți controla colesterolul doar prin modificări ale dietei, medicul poate prescrie o rețetă de medicamente pentru scăderea colesterolului.

Boala cardiovasculară. Aceasta include insuficiența cardiacă, un defect cardiac, o infecție cardiacă sau un ritm cardiac anormal.

Boala arterei carotide. Vasele de sânge din gâtul tău care duc la creier se înfundă.

Boala arterială periferică (BAP). Vasele de sânge care transportă sânge la brațe și picioare se înfundă.

Diabet. Diabetul crește severitatea aterosclerozei – îngustarea arterelor din cauza acumulării de depozite grase – și viteza cu care se dezvoltă.

Niveluri ridicate de homocisteină. Nivelurile crescute ale acestui aminoacid din sângele dumneavoastră vă pot determina îngroșarea și cicatricea arterelor, ceea ce le face mai susceptibile la cheaguri.

Greutate excesivă. Obezitatea, în special greutatea suplimentară în zona abdominală, crește riscul de accident vascular cerebral atât la bărbați, cât și la femei.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate