Anemia cu celule în seceră sau anemia falciformă. Iată tot ce trebuie să știi

Anemia falciformă face parte dintr-un grup de tulburări cunoscute sub denumirea de boală falciformă. Anemia falciformă este o tulburare moștenită a globulelor roșii în care nu există suficiente celule roșii sănătoase din sânge pentru a transporta oxigenul în tot corpul.

În mod normal, globulele roșii flexibile și rotunde se mișcă ușor prin vasele de sânge. În anemia falciformă, globulele roșii din sânge au formă de seceră sau lună semilună. Aceste celule rigide și lipicioase se pot bloca în vasele de sânge mici, care pot încetini sau bloca fluxul sanguin și oxigenul către părți ale corpului.

Nu există nici un remediu pentru majoritatea persoanelor cu anemie cu celule în seceră. Dar tratamentele pot ameliora durerea și pot ajuta la prevenirea complicațiilor asociate bolii.

Anemia falciformă. Simptome

Semnele și simptomele anemiei falciforme apar de obicei în jurul vârstei de 5 luni. Ele variază de la persoană la persoană și se schimbă în timp. Semnele și simptomele pot include:

Anemie. Celulele falciforme se despart ușor și mor, lăsându-vă cu prea puține celule roșii din sânge. Celulele roșii din sânge trăiesc de obicei aproximativ 120 de zile înainte de a fi necesare înlocuirea acestora. Dar celulele falcii mor de obicei în 10 până la 20 de zile, lăsând un deficit de celule roșii din sânge (anemie).

Fără celule roșii din sânge, corpul dumneavoastră nu poate obține suficient oxigen, provocând oboseală.

Episoade de durere. Episoadele periodice de durere, numite crize de durere, sunt un simptom major al anemiei falciforme. Durerea se dezvoltă atunci când globulele roșii în formă de seceră blochează fluxul sanguin prin vasele de sânge mici către piept, abdomen și articulații. Durerea poate apărea și în oasele tale.

Durerea variază ca intensitate și poate dura câteva ore până la câteva săptămâni. Unii oameni au doar câteva crize de durere pe an. Alții au o duzină sau mai multe crize de durere pe an. O criză dureroasă severă necesită o spitalizare.

Unii adolescenți și adulți cu anemie falciformă au, de asemenea, dureri cronice, care pot rezulta din leziuni osoase și articulare, ulcere și alte cauze.

Umflarea mâinilor și picioarelor. Umflarea este cauzată de celulele roșii din sânge în formă de seceră care blochează fluxul sanguin către mâini și picioare.

Infecții frecvente. Celulele falcii îți pot deteriora splina, lăsându-te mai vulnerabil la infecții. De obicei, medicii administrează sugarilor și copiilor cu anemie falciformă medicamente pentru a preveni infecțiile care pot pune viața în pericol, cum ar fi pneumonia.

Creșterea întârziată sau pubertatea. Celulele roșii din sânge furnizează corpului dvs. oxigenul și substanțele nutritive necesare pentru creștere. Un deficit de globule roșii sănătoase poate încetini creșterea la sugari și copii și poate întârzia pubertatea la adolescenți.

Probleme de vedere. Micile vase de sânge care vă alimentează ochii se pot înfunda cu celule secera. Acest lucru poate deteriora retina – porțiunea ochiului care procesează imaginile vizuale – și poate duce la probleme de vedere.

Iată când trebuie să mergeți la medic

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentați oricare dintre următoarele probleme, consultați-vă imediat medicul sau solicitați asistență medicală de urgență:

  • Febră. Persoanele cu anemie falciformă prezintă un risc crescut de infecție gravă, iar febra poate fi primul semn al unei infecții.
  • Episoade inexplicabile de durere severă, cum ar fi dureri în abdomen, piept, oase sau articulații.
  • Umflături la nivelul mâinilor sau picioarelor.
  • Umflături abdominale, mai ales dacă zona este sensibilă la atingere.
  • Piele palidă sau paturi de unghii.
  • Tenta galbenă a pielii sau a albului ochilor.
  • Semne sau simptome de accident vascular cerebral. Dacă observați paralizie unilaterală sau slăbiciune la nivelul feței, brațelor sau picioarelor, confuzie, probleme cu mersul sau vorbirea, modificări bruște ale vederii sau amorțeală inexplicabilă sau o durere de cap severă, sunați imediat la 112.

Cauzele anemiei falciforme

Anemia falciformă este cauzată de o mutație a genei care îi spune corpului să facă compusul bogat în fier care face sângele roșu și permite globulelor roșii să transporte oxigenul din plămâni în tot corpul (hemoglobină). În anemia falciformă, hemoglobina anormală determină ca globulele roșii să devină rigide, lipicioase și deformate.

Atât mama, cât și tatăl pot să transmită forma defectă a genei pentru ca un copil să fie afectat.

Dacă un singur părinte acestă copilului, acel copil va putea suferi de anemie falciformă. Cu o genă normală a hemoglobinei și o formă defectă a genei, persoanele cu acest tip de anemie produc atât hemoglobină normală, cât și hemoglobină cu celule seceră.

Sângele lor ar putea conține unele celule seceră, dar în general nu au simptome. Cu toate acestea, sunt purtători ai bolii, ceea ce înseamnă că pot transmite gena copiilor lor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate