În actual context al valului 4 de infecție cu SARS-CoV 2, teama părinților de a-și vedea copiii bolnavi este mai mare ca de obicei. Putem face diferența între o răceală, o gripă mai puternică și Covid?
Dacă până acum, cei mici nu erau principala țintă a Coronavirusului, odată cu mutația Delta a virusului, lucrurile s-au schimbat.
În plus, această perioadă de incertitudine se suprapune peste cea în care răcelile și gripele sunt la ordinea zilei.
Așadar, cum facem diferența între cele trei?
Medicul pediatru Irina Antonescu, invitată în cadrul seminarului online organizat de Social Moms pe pagina de FB, a explicat care sunt semnalele de alarmă care să ne trimită imediat la medic.
Majoritatea simptimelor sunt comune celor trei:
„Frecvente sunt și simptome digestive, de la dureri abdominale, diaree, vărsături, totală inapetență, o apatie totală. Un copil care este exrem de energic acum stă. În plus, mai pot apărea o decolorare la nivelul palmelor și tălpilor, care poate fi asociată cu COVID, și mai poate apărea o erupție, ca la o alergie obișnuită (dar cel care are alergie nu face febră), sau o erupție pustuloasă, care seamănă cu varicela, dar nu am aceleași vezicule, și degetul COVID. La degetul mare, de la picioare, apar niște pete roșii, ridicate. Apare ca o degerătură', a explicat specialistul.
Medicul atrage atenția asupra particularității acestei boli, la care manifestările sunt diferite, de la caz la caz.
„Există însă niște asocieri de simptome care atrag atenția: dacă am debut brusc, cu febră, cu durere de gât, cu tuse, dar și durere abdominală și atunci neapărat îl testez.'
Medicul a vorbit și despre importanța monitorizării stării copilului după infecție. Și asta pentru că pot apărea complicații pe care le putem ține sub control doar cu ajutorul medicilor specialiști. Printre semnele pe care trebuie să le urmărim se numără apariția unei noi febre inexplicabile, a unor umflături la nivelul palmelor, dureri abdomaninale și conjunctivită.
Citește și: Sforăitul, motiv de supărare conjugală?
Foto: 123rf.com