Simbolurile de pe etichete, explicate

Simbolurile de pe etichete, explicate

Sigur le-ai remarcat pe articole vestimentare, de pielarie, pe electronice etc. Semnificatia catorva dintre ele si informatii utile despre eco-eticheta (ca tot ne apropiem cu pasi repezi de U.E…) le vei gasi aici.

Ce rol au pictogramele
Prezenta lor pe etichete nu este conditionata in nici un fel de normele legale, insa foarte multi producatori (si fermieri) din Occident le considera o garantie in plus a calitatii produselor lor – mai exact, sunt elementul care te poate ajuta in alegerea ta.

Simbol Ce reprezinta si unde il gasesti
Bumbac pur; este doar un simbol si, in ciuda faptului ca trei sferturi dintre persoanele intrebate in sondaje au incredere in aceasta eticheta, ea nu este supusa vreunui control.
Piele veritabila; este una dintre cele mai cunoscute etichete de imbracaminte si accesorii, dar, in general, este perceputa incorect. Mai mult de jumatate dintre respondenti inteleg prin aceasta eticheta o garantie a calitatii; in realitate insa, ea indica numai compozitia articolului vestimentar.
Marca Woolmark apartine unei asociatii de producatori de origine australiana. Simbolul garanteaza o compozitie 100% lana veritabila. Toate produsele care poarta marca Woolmark trebuie sa treaca testele Serviciului Australian de Lana (Australian Wool Service) si sa raspunda unor criterii de calitate foarte clare.
Se regaseste pe aparatele electronice. Este obligatorie pentru ca produsul sa poata fi vandut in Uniunea Europeana. Fabricantul trebuie sa isi asume raspunderea pentru exigentele cerute de UE in ceea ce priveste siguranta electronica si compatibilitatea electromagnetica cu produsul cuplat. Nu este obligatoriu sa se faca vreun test in prealabil.
Se presupune ca aceasta pictograma garanteaza folosirea produsului in scop alimentar, fara sa existe pericolul contaminarii cu diverse substante care dauneaza sanatatii. Nu se fac controale apriori, dar se pot face ulterior, de catre fiecare stat membru UE.
Atentie, pericol! Este un avertisment. Produsul nu trebuie folosit in baie ori sub dus.
Este un standard de calitate al proceselor de fabricatie din interiorul intreprinderii. Aceasta eticheta nu ar trebui sa apara pe produse ori pe ambalaje decat insotita de specificarea "Sistem de management" sau "Proces acreditat".

Eco-eticheta europeana pe scurt
– E o procedura voluntara (la noi inca nu se poarta…), care permite consumatorilor sa identifice produsele "verzi" aprobate in UE, iar producatorilor le da posibilitatea sa arate (prin desene) si sa spuna (prin mentiuni: "ecologic", "biodegradabil" s.a.) clientilor ca produsele lor intrunesc conditiile de protejare a mediului inconjurator.
– Mai exact, indica faptul ca un anumit produs are un impact redus asupra mediului pe tot ciclul sau de viata (productie, ambalaj, distributie, utilizare, eliminare).
– Eco-eticheta este prezenta pe o gama din ce in ce mai larga de produse (masini de spalat, detergenti, vopsele si lacuri, textile, incaltaminte, calculatoare etc.).
– A fost acordata pana acum pentru 28 de categorii de produse.
– In U.E., produsele ecologice nu sunt un moft, ci sunt deja clasice.

Text Viorica Leu
Articol realizat cu sprijinul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC;tel.021/311.02.43; www.apc-romania.ro)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Alimente