Si totusi… de ce fumam?

Fumatorii recunosc intotdeauna ca primele tigari au un gust groaznic si ca fumul lor este irespirabil. In timp, organismul se obisnuieste cu atacul fumigen si cedeaza fara sa mai trimita semnale de alarma.

Unii sustin ca le place
Fumul de tutun este una dintre cele mai cunoscute combinatii letale, cu un continut de peste 250 de sub-stante toxice si cancerigene. Odata cu fumul unei tigari, introduci in organism o solutie de curatat unghiile (acetona), una de decolorat parul (amoniac) si una de diluat vopselurile casnice si industriale (toluen).

Mai inspiri metale grele (cadmiu, folosit la fabricarea bateriilor) si iei cateva guri bune de gaze de esapament (monoxid de carbon). Si spui ca iti place?

Tutunul are un gust oribil
Nicotina este componenta principala a plantei de tutun si prima incriminata in procesul de dependenta. Este sintetizata din tutun sub forma unui lichid incolor si se absoarbe foarte rapid in sange, fiind necesara o cantitate extrem de mica de nicotina pentru a produce efectele ei cunoscute.

In comparatie cu morfina si cocaina, de exemplu, este nevoie de 5 pana la 10 ori mai putina substanta in cazul nicotinei pentru a induce efecte psihoactive la oameni si a modifica comportamentul animalelor.

De aceea, ea este unul dintre cele mai utilizate droguri care dau dependenta. Frunzele de tutun au un gust foarte neplacut, de aceea mestecatul lor nu s-a pastrat ca varianta de consum, desi a existat candva in istorie. Oamenii au preferat sa obtina nicotina prin metode mai putin suparatoare pentru papilele gustative, respectiv prin "prizare", fumat de trabuc sau pipa.

La fabricarea tigarilor, tutunului i se adauga sute de aditivi , care amplifica gradul de dependenta al nicotinei si fac fumatul mai placut. Printre acestia, acetaldehida (creste gradul de dependenta), saruri de amoniu (cresc absorbtia nicotinei in sange), cacao (cu rolul de a da o aroma placuta tutunului si de a mari capacitatea de inhalare), mentol (scade sensibilitatea faringiana si iritatia, stimuland inhalarea unor cantitati din ce in ce mai mari).

Din obisnuinta
Un studiu international a fost realizat recent in 15 tari din lume pentru determinarea atitudinilor, perceptiilor si obiceiurilor fumatorilor peste 25 de ani.

Cei mai multi (77%) au declarat ca fumeaza din obisnuinta, 55% din placere, 31% pentru ca ii ajuta in viata de fiecare zi, 29% pentru ca prietenii lor fumeaza si 22% pentru ca fumeaza cu familia. In general, fumatorii isi petrec o ora pe zi fumand.

Marea majoritate (75%) sunt ingrijorati asupra riscurilor pe care le infrunta fumand, iar 81% sunt de acord cu faptul ca renuntarea la fumat ar fi cea mai buna metoda prin care isi pot imbunatati sanatatea.

Dintre acestia, 38% se simt vinovati, iar 30% jenati de obiceiul lor. Desi 65% dintre fumatori sustin ca ar putea renunta daca si-ar dori cu adevarat, cei mai multi nu reusesc din prima: 72% au incercat sa se lase cel putin o data, 36% au avut cate cel putin trei tentative si 56% dintre ei au recunoscut ca acesta a fost cel mai greu lucru pe care au incercat vreodata sa il faca…

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate