Afla de hepatita C!

Aproximativ 3% din populatia globului este infectata cu virusul hepatitei C (VHC), iar Romania se afla pe primul loc in Europa ca numar total de astfel de cazuri inregistrate.

VHC, de la A la Z

Cine este insa acest inamic public atat de virulent?
Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului produsa de virusul hepatic C, avand ca efect distrugerea tesutului hepatic. Majoritatea pacientilor cu hepatita cronica C sunt complet asimptomatici (adica nu prezinta nici un semn de boala).

Atunci cand simptomele isi fac totusi simtita prezenta, sunt usoare, nespecifice si intermitente: pierderea apetitului, greata, dureri de cap si musculare, oboseala. Boala progreseaza lent si duce la unele persoane la afectarea severa a ficatului, uneori dupa 20-30 de ani de la infectare.

In medie, dupa aproape zece ani, boala ajunge la stadiul de hepatita cronica (55-85% dintre cazurile raportate anual ajung in faza cronica), iar dupa 20 de ani, la faza de ciroza. Studiile efectuate arata ca aproximativ 20% dintre bolnavii de hepatita cronica fac ciroza mai tarziu.

Se considera ca hepatita cronica C este asociata cu un risc crescut de aparitie a cancerului hepatic, dar nu se stie cu exactitate cat de mare este acest risc. S-a observat ca ar creste dupa 30 de ani de la momentul infectarii (4% dintre cei infectati cu acest virus decedeaza din aceasta cauza).

Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF), impreuna cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), a lansat in primele luni ale anului curent prima campanie nationala de educare, informare si prevenire a hepatitei C: Afla de C!. Campania isi propune sa informeze publicul roman despre caile de transmitere, modalitatile de diagnosticare, factorii de risc si evolutia bolii.

Atentie, pericol!
Cel mai mare pericol pe care il prezinta hepatita C in momentul de fata este acela ca, in Romania, oamenii nici macar nu stiu despre existenta acestei boli, nu stiu care sunt factorii de risc, in ce conditii se transmite virusul hepatitei C etc.

Transmiterea virusului hepatic C

Modalitatile de contaminare identificate sunt:

  • Primirea unei transfuzii de sange sau produse din sange netestat sau efectuarea unei interventii chirurgicale inainte de 1992. In zilele noastre, riscul de infectare cu acest virus prin acte medicale este aproape nul.
  • Utilizarea in comun a unor obiecte de igiena personala: lama sau aparat de ras, periuta de dinti, forfecuta (cele care favorizeaza contactul direct intre sangele unei persoanei infectate si cel al altei persoane).
  • O alta categorie este reprezentata de cei care se drogheaza prin injectarea insubstantelor, numarul estimat al acestora ajungand in tara noastra la 45.000, dintre care aproximativ 25.000, in Bucuresti.
  • Prin contactul accidental al sangelui unei persoane (de exemplu o rana) cu sangele unei persoane infectate.
  • Femeile diagnosticate cu acest virus prezinta un risc de aproximativ 5% sa transmita virusul copilului, fie in timpul sarcinii, fie la nastere. Operatia cezariana nu prezinta nicio garantie impotriva transmiterii virusului de la mama la noul nascut.
  • Utilizarea instrumentelor stomatologice nesterilizate sau insuficient sterilizate.
  • Transmiterea sexuala este posibila dar foarte rar intilnita, nejucand un rol important in transmiterea bolii. Riscul este de maxim 2-3% in cazul relatiilor cu un partener stabil si de 4-6% pentru persoanele cu mai multi parteneri sexuali.
  • Prin dializa renala, in cazul nerespectarii normelor de prevenire a infectiilor.
  • In ultimii ani s-a dezvoltat o categorie noua, a celor care se infecteaza prin tatuaje, piercing sau manichiura/pedichiura in institutii neautorizate sau fara respectarea regulilor de prevenire a infectiilor.

Virusul hepatitei C nu se transmite prin aer, tuse, stranut, imbratisari si sarut, alimente, apa, utilizarea in comun a tacamurilor si a paharelor, folosirea toaletelor publice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate