Si ei au probleme cu silueta!

Desi de obicei femeile sunt mai grase decat barbatii, ele traiesc mai mult si au mai putin de suferit de pe urma complicatiilor metabolice cauzate de obezitate. Explicatia acestui paradox consta in felul in care este repartizata grasimea: forma de mar specifica obezitatii masculine este mai grava decat forma de para ce caracterizeaza supraponderalitatea feminina. Pentru mai multe informatii despre obezitate, acceseaza site-ul www.xeniplan.ro sau contacteaza Centrul Ambulator pentru Studiul Obezitatii din Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

 

De ce se ingrasa barbatii
Supraalimentatia este prezenta la 80-90% dintre pacientii obezi, care obisnuiesc sa consume o cantitate mare de alimente, insa in detrimentul calitatii acestora (sunt preferate dulciuri concentrate, snacks-uri, produse fast-food, bauturi carbogazoase indulcite).

Sedentarismul Inca din copilarie, baietii devin "prizonieri" in casa, televizorul si calculatorul ii imobilizeaza intre patru pereti, iar cand sunt adulti, comoditatea deplasarii cu masina ii face sa-si piarda orice interes pentru miscarea in aer liber.

Predispozitia familiala – Se refera la cazurile de obezitate existente in familie, dar mai degraba la transmiterea proastelor obiceiuri alimentare de la parinti.

CE ESTE OBEZITATEA
Specialistii definesc aceasta notiune ca fiind un surplus de tesut adipos de 20% peste greutatea normala, pe care o putem afla apeland la clasica formula: inaltimea (cm) – 100.

 

CUM SE CALCULEAZA
Standardul medical obtinut pe plan international de catre nutritionisti pentru masurarea obezitatii este indexul masei corporale IMC (Body Mass Index). IMC=greutate (kg)/inaltime (m) x inaltime (m). Ex.: 60:(1,70 x 1,70)=20,7
Obezitatea se defineste printr-un IMC de peste 27. Pronosticul de obezitate poate fi apreciat si prin raportul talie/sold. La barbati, valoarea normala a acestui raport este situata in intervalul 0,85-1. Masa grasa, care reprezinta 20-27% din greutatea corporala la barbati, poate fi aflata prin formula: masa adipoasa=1,2 x IMC+2,3 x varsta – 10,8 x S – 5,4 (unde S=1 pentru sexul masculin).

 

DE CE NE INGRASAM
Excesul ponderal nu mai poate fi explicat prin ,"teoria caloriilor", care s-a dovedit a fi falsa. Pancreasul este responsabil pentru metabolismul individului cu tendinta de ingrasare. Functia acestui organ consta in scaderea glicemiei prin producerea dozei adecvate de insulina; in cazul in care pancreasul este afectat, deci sufera de hiperinsulinism, va avea tendinta sa declanseze o stocare anormala de acizi grasi, deci de grasimi de rezerva; de aceea, unul din trei obezi este diabetic.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate