Sfaturile părintelui Paisie pentru cei osteniţi şi împovăraţi

femeie-pe-scari

V-aţi întrebat vreodată cum se pot mântui cei osteniţi şi împovăraţi? Pe ei îi salvează cineva? Părintele Paisie spune că în primul rând pentru a ne putea mântui trebui să credem în acest lucru şi să renunţăm la păcate. Lupta se dă zi de zi cu noi înşine. Este foarte uşor să fii rău, mai greu e să fii tot timpul bun cu tine şi cu ceilalţi din jurul tău. Fiecare clipă este importantă pentru mântuirea noastră.

Conform Învăţăturilor Sfinţilor Părinţi, mantuirea ar trebui să fie scopul vieţii fiecărui credincios. O sa puteţi citi mai multe despre mântuire în următorul articol dedicat acestui subiect.

Părintele Paisie Aghioritul a fost un călugăr ortodox ce a vieţuit pe Muntele Athos. Cuviosul Paisie este pomenit pe 12 iulie, data când a trecut la cele sfinte.

Citeşte şi Depinde de fiecare dacă vrea să fie albină sau muscă…' Interviu cu părintele Hrisostom Filipescu (partea I)

Părintele Paisie Aghioritul şi sfaturile pentru mântuirea celor osteniţi şi împovăraţi

Potrivit doxologia.ro, Sf. Părinte Paisie a lăsat câteva sfaturi pentru cei obosiţi şi năpădiţi de griji în scopul de a îi ajuta la mântuirea lor. Iată care sunt acestea:

 • Creştinii sunt sfătuiţi să se limiteze de la lumea materială, pentru că aceste nevoi menite să hrănească doar trupul şi ego-ul nu fac decât să creeze poveri şi nelinişti
 • De asemenea, nu poftiţi la averea altora (bani, confort), succes, putere ci mai degrabă să-i apreciaţi pe cei care iubesc virtutea, întărirea credinţei şi dobândiea înţelepciunii
 • În rugăciunile voastre să nu cereţi doar foloase pentru trup, ci în primul rând să cereţi să vă dea Domnul lucruri necesare sufletului
 • Părintele Paisie îi mai îndeamnă pe credincioşi să renunţe la păcat  pentru a descoperi adevăratul sens al vieţii
 • Cuviosul îi mai roagă pe creştini să nu se încreadă în judecata oamenilor
 • Sf. Părinte spune că prin post, înfrânare, rugăciune şi nădejde în Domnul se pot vindeca de bolile lumeşti
 • Tot el spune că pentru a ne mântui trebuie să ne iubim aproapele, să-l ajutăm, să-l ascultăm cu inima.
 • Din sfaturile sale aflăm că ar trebui să ne hotărâm cui vrem să îi facem pe plac, lumii sau lui Dumnezeu
 • Marele credincios Paisie ne mai spune să avem grijă la cuvintele pe care le scoatem pe gură pentru că, de multe ori,  sunt aducătoare de necaz. Să nu uităm că problemele care ne apar în viaţă sunt şi din cauza patimilor noastre.
 • Pentru cei bărbaţii căsătoriţi, drept credinciosul Paisie are un îndemn: el îi sfătuieşte pe soţi să-şi iubească soaţele mai mult decât pe ei înşişi, şi să facă asta cu ajutorul faptelor, şi nu cu vorbele. De asemenea, îi roagă să nu le vorbească niciodată urât, pentru că limba ucide dragostea.
 • Despre cum să se poarte părinţii cu ai lor copii, părintele îi îndeamnă să nu-i răsfeţe prea mult pentru că aceştia e posibil să devină egoişti şi să o apuce pe drumuri greşite în viaţă. Tot despre educaţia copiilor, Părintele Aghioritul le spune părinţilor să nu se mai îngrijească atît de satisfacerea nevoilor materiale ale trupului copiilor, pentru că acesta nu este veşnic. Sufletul nu poate fi bucurat cu ajutorul banilor, pentru că acesta are nevoie de altele, cum ar fi: linişte, pace, comunicare cu Domnul Dumnezeul nostru.

Citeşte şi Rugăciune către Sfântul Ioan Gură de Aur, apărătorul celor necăjiţi

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate